Κατακόρυφη αύξηση συλλήψεων για αέριο γέλιου στην επ. Αμμοχώστου

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν κατά τη φετινή χρονιά οι συλλήψεις σχετικά με υποθέσεις παράνομης πώλησης σκευασμάτων υποξειδίου του αζώτου, γνωστού και ώς αερίου γέλιου ή laughing gas.

Σήμερα, στη 1:15 τα ξημερώματα μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων (ΟΠΕ) Αμμοχώστου εντόπισαν στην Αγία Νάπα γυναίκα ηλικίας 24 χρόνων να προβαίνει στην παράνομη πώληση laughing gas με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κατηγορηθεί γραπτώς για να κλητευθεί αργότερα ενώπιον δικαστηρίου.

Η σημερινή υπόθεση ανεβάζει τον αριθμό των συλλήψεων κατά το 2018 στις 28, ενώ ακόμη βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις υποθέσεις αλλά και τις συλλήψεις που καταγράφονταν τα προηγούμενα χρόνια. Αναλυτικά, κατά το 2015 καταγράφηκαν 12 συλλήψεις σχετικά με παράνομη πώληση αερίου γέλιου, 15 κατά το 2016, 19 κατά το 2017 και 28 μέχρι τις 7 Ιουλίου 2018!

Δεν υπάρχει νομοθεσία

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που να απαγορεύει τη χρήση ή την πώληση του υποξειδίου του αζώτου καθώς η χρήση του (κυρίως στη μαγειρική) θεωρείται νόμιμη.

Παρ’ όλα αυτά, η παράνομη πώλησή του εμπίπτει στο άρθρο 236 του Περί Ποινικού Κώδικα Νόμου “(στ.)παρασκευάζει, προμηθεύει, πωλεί ή χορηγεί ή παραχωρεί φάρμακο ή δηλητηριώδη ή επικίνδυνη ουσία” και του Άρθρου 9 του Περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) Νόμο του 2001 (70(I)/2001), για “απαγόρευση κυκλοφορίας φαρμάκων χωρίς άδεια”.

Για την παράνομη πώλησή του μπορεί να επιβληθεί ποινή 2 χρόνων φυλάκισης ή/και ποσό ύψους €2.562.

Τί είναι το άεριο γέλιου

Το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου.

Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντοϊατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του.

Είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνέεται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση.

Επίσης χρησιμοποιείται σαν οξειδωτικό μέσο στους πυραύλους και στους αγώνες αυτοκινήτων για να αυξηθεί η ισχύς των κινητήρων. Σε υψηλές θερμοκρασίες, το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο.

Το «κρακ των χίπιδων» και πόσο επικίνδυνο είναι

Το αέριο γέλιου, σαν νέα μόδα μεταξύ της νεολαίας, έχει ήδη απασχολήσει αρκετά τα ξένα ΜΜΕ, τα οποία έκαναν μέχρι και ταξίδια σε περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου όπου παραθερίζουν Βρετανοί τουρίστες για να καταγράψουν πόσο έχει παρεισφρήσει στις παρέες αλλά και κατά πόσο το εκμεταλλεύονται κυκλώματα διακίνησης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις

Από την εισπνοή του υποξειδίου του αζώτου υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο

Αυτό συμβαίνει γιατί το αέριο διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Σαν συνέπειες μπορούν να παρατηρηθούν εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Οι γιατροί ωστόσο ανησυχούν ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμα πόση είναι η ποσότητα του υποξειδίου του αζώτου που πρέπει να καταναλώσει ένας άνθρωπος για να θεωρηθεί κρίσιμο για την υγεία του.

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024