Κοκκινοχώρια: €9.800 πρόστιμο σε παππού και εγγονό για αμπελοπούλια

8223F935 E2F2 4F0D 831E AAE4A6B8FCDE exclusive, Αμπελοπούλια, Αστυνομία, Βρετανικές Βάσεις, Λαθροθηρία, Ξυλοφάγου

Βαριές καμπάνες σε πέντε κατοίκους των Κοκκινοχωριών επέβαλε το Δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, οι οποίοι παραδέχθηκαν ενοχή στο αδίκημα της λαθροθηρίας προστατευόμενων πουλιών και πιο συγκεκριμένα αμπελοπουλιών.

Όπως ανέφερε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλειας Αντρέας Πιτσιλλίδης και οι πέντε καταδικασθέντες βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά που οι παράνομες δραστηριότητές τους καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας που είχαν τοποθετήσει οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων στην ελεγχόμενη περιοχή του πεδίου βολής Ξυλοφάγου, σε διάφορες ημερομηνίες. Και οι πέντε κλήθηκαν αρχικά σε ανάκριση και όταν τους υποδείχθηκε το οπτικό υλικό που τους ενοχοποιούσε, παραδέχθηκαν ενοχή και ακολούθως παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Στην πρώτη περίπτωση παππούς και εγγονός του που λαθροθηρούσαν μαζί αμπελοπούλα σε διάφορες ημερομηνίες στην περιοχή πεδίου βολής Ξυλοφάγου καταδικάστηκαν ο πρώτος σε συνολικό πρόστιμο 6.600 ευρώ και ο δεύτερος σε 3.200 ευρώ.

Επιπρόσθετα, στον εγγονό επιβλήθηκε 12μηνη ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή. Οι δυο τους βρέθηκαν ένοχοι σε δέκα κατηγορίες που επαναλήφθηκαν σε πέντε διαφορετικές ημερομηνίες και καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας, στην περιοχή που έστηναν δίχτυα για τα αμπελοπούλια.

Σε άλλες δύο υποθέσεις που αφορούσαν πάλι κατοίκους του Ξυλοφάγου, δύο κάτοικοι πλήρωσαν ο πρώτος πρόστιμο 1.700 ευρώ και ο δεύτερος 800 ευρώ.

Επίσης, πρόστιμο 1.700 ευρώ κατέβαλε και ένας κάτοικος Δερύνειας που επίσης καταγράφηκε από τις κάμερες των Βρετανών να στήνει παράνομα δίχτυα παγίδευσης.

Ο κ. Πιτσιλλίδης ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται ότι φέτος οι υποθέσεις λαθροθηρίας αμπελοπουλιών στα όρια των Βρετανικών Βάσεων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, θα είναι μειωμένες πέραν του 60% σε σχέση με πέρσι, ενώ ο αριθμός τους θα είναι επίσης μειωμένος κατά 70-80%, σε σχέση με τους αντίστοιχους αριθμούς προ δεκαετίας. Αυτό, όπως επισήμανε, έχει να κάνει ασφαλώς και με την αυξημένη δραστηριότητα του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας των Βρετανικών Βάσεων, αλλά και με τις τσουχτερές ποινές που επιβάλλει το Βρετανικό Δικαστήριο στη Δεκέλεια.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι όσον αφορά τις πέντε καταδίκες Ελληνοκυπρίων από το Βρετανικό Δικαστήριο την περασμένη Τετάρτη, το γεγονός ότι αυτοί παραδέχθηκαν ενοχή και αποφεύχθηκε η περαιτέρω ακροαματική διαδικασία, έφερε και την επιείκεια των δικαστών, διαφορετικά οι ποινές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες.

Πηγή: Φιλελεύθερος