Το κράτος ενοικιάζει 30 ακίνητα στην επ. Αμμοχώστου

Περισσότερα από €20 εκατ. ετησίως πληρώνει κατά μέσο όρο το κράτος, τα τελευταία χρόνια, για τη στέγαση υπηρεσιών του. Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρόλο που μετρά 57 χρόνια ζωής, εντούτοις, δεν κατάφερε ακόμη να εξασφαλίσει ιδιόκτητο χώρο για έναν μεγάλο αριθμό υπηρεσιών της.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι το κράτος ενοικιάζει περίπου 500 κτήρια ανά το παγκύπριο για την κάλυψη αναγκών των υπουργείων και ανεξάρτητων κρατικών υπηρεσιών σε γραφειακούς και αποθηκευτικούς χώρους. Πρόσθετα, νοικιάζονται και αρκετοί ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης για εξυπηρέτηση των υπαλλήλων και των πολιτών. Οι μόνοι κερδισμένοι, στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων – ενοικιαστές όπως και οι υπενοικιαστές, καθώς είχαμε και τέτοιες σκανδαλώδεις περιπτώσεις με πιο χαρακτηριστική τη Λέσχη Αξιωματικών στο κέντρο της Λευκωσίας, όπου το υπουργείο Άμυνας νοικίαζε τον χώρο από πρόσωπο που ήταν ήδη ενοικιαστής (!) έναντι του ποσού των €10.000 τον μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, τα τελευταία οκτώ χρόνια, δηλαδή από το 2010 μέχρι τις 30/11/2017, το κράτος κατέβαλε το ποσό των €205,5 εκατ. για την ενοικίαση κτηριακών εγκαταστάσεων. Ποσό το οποίο, κάλλιστα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αγοραστούν, με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς, οι χώροι τους οποίους το κράτος νοικιάζει εδώ και χρόνια ή για να ανεγερθούν ιδιόκτητα κτήρια καθώς υπάρχει αρκετή διαθέσιμη κρατική γη. Η μόνη αλλαγή που επήλθε ως προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα από το 2013 και εντεύθεν, είναι η μείωση των ενοικίων και η συστέγαση ορισμένων υπηρεσιών. Η προσοχή των αρμοδίων επικεντρώθηκε στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων ενοικίασης με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και όχι στη σταδιακή απόκτηση ιδιόκτητων χώρων για έναν μεγάλο αριθμών υπηρεσιών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοίκι, ακόμη και υπηρεσίες του Προεδρικού. Πλέον, δεν μπορεί να προβάλλεται ως επιχείρημα η οικονομική κρίση, διότι, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσαν πολύ πρόσφατα πλεόνασμα της τάξεως των €500 εκατομμυρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το γεγονός ότι το κράτος συνεχίζει να δαπανεί υπέρογκα ποσά ετησίως σε ενοίκια, προβλημάτισε την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία, κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018, στις 13 του μήνα, απαίτησε όπως ενημερώνεται για τις σχετικές δαπάνες ανά εξάμηνο, θεωρώντας ότι γίνονται σπατάλες.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε στις 30/4/2014 συστάθηκε ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών, ο οποίος επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που αφορούν τη στέγαση των κρατικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένου του καταρτισμού κοινής κρατικής πολιτικής και μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου. Πρόεδρος του Κεντρικού Φορέα Στέγασης των Κρατικών Υπηρεσιών είναι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης και συμμετέχουν ως μέλη οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, καθώς και η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας. Όπως συναφώς ενημέρωσε τη Βουλή με πρόσφατη επιστολή του ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, αμέσως μετά τη σύστασή του, ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών προώθησε την ετοιμασία και τήρηση μητρώου κρατικών ακινήτων και ενοικιαζόμενων ακινήτων για να έχει μια συνολική εικόνα των ακινήτων που χρησιμοποιεί το κράτος για στέγαση των υπουργείων/τμημάτων/υπηρεσιών του και η οποία είναι απαραίτητη για εντοπισμό εξοικονομήσεων, καλών πρακτικών και μέτρων σύγκρισης. Πληροφορώντας, παράλληλα, τους βουλευτές ότι η μακροπρόθεσμη πολιτική της Κυβέρνησης αποβλέπει στην απόκτηση ιδιόκτητων κτηρίων, πολιτική που μελλοντικά θα μειώσει τα έξοδα ενοικίων, καθώς και τα γενικότερα έξοδα στέγασης των κρατικών υπηρεσιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που λήφθηκε τον περασμένο μήνα, ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών καταργείται την 1/1/2018 και την ευθύνη της διαχείρισης των θεμάτων στέγασης των κρατικών υπηρεσιών αναλαμβάνουν τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών.

24 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…
Μια άλλη, εξίσου, χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λευκωσίας. Η μεταστέγαση του
Τμήματος συζητείτο από το 1986, καθώς οι κτηριακές εγκαταστάσεις του κρίθηκαν ακατάλληλες και κατέστη
δυνατή μόλις 24 χρόνια μετά!

€81.000 μηνιαίως για την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου

Παρόμοια και η περίπτωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου. Παρόλο που η απόφαση για απόκτηση ιδιόκτητου κτηρίου χρονολογείται από το 1984, εντούτοις, μόλις προχθές, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερσή του, με το εκτιμημένο κόστος του έργου να ανέρχεται στα €5,5 εκατομμύρια. Σήμερα, η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου στεγάζεται σε κτήρια που σχεδιάστηκαν ως καταστήματα, με τα ενοίκια να φτάνουν στις €81.000 τον μήνα.

Δεν υπάρχει βούληση

Οι εκάστοτε κυβερνώντες εξέφρασαν αρκετές φορές δημόσια τη βούλησή τους να στεγάσουν σταδιακά σε ιδιόκτητα κτήρια τα υπουργεία προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος από τον βραχνά του ενοικίου. Ωστόσο, έμειναν στα λόγια. Για παράδειγμα, πριν το 2012, όταν ο πρόεδρος του Κεντρικού Φορέα Στέγασης των Κρατικών Υπηρεσιών Αλέκος Μιχαηλίδης ήταν ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ανακοινώθηκε η ανέγερση κτηρίου για τη Διοίκηση του υπουργείου Συγκοινωνιών στην οδό Προδρόμου στη Λευκωσία, πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο, στον χώρο όπου σήμερα στεγάζονται οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, έναντι δαπάνης ύψους €11 εκατομμυρίων. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, η Διοίκηση του Υπουργείου Συγκοινωνιών εξακολουθεί να στεγάζεται σε κτήριο στην οδό Αχαιών 28 στη Λευκωσία με το ενοίκιο να υπερβαίνει τις €15.000 περίπου τον μήνα.

Μακραίνει ο κατάλογος

Ο μακρύς κατάλογος με τα κτήρια που νοικιάζει το δημόσιο αναμένεται να διευρυνθεί εντός του 2018 καθώς στο νοίκι περνά και η διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών όπως και τα Εξωτερικά Ιατρεία Λευκωσίας. Μετά την απόρριψη της εισήγησης για αποκατάσταση του υφιστάμενου κτηρίου της Αρχιγραμματείας, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξασφάλισε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες μετακόμισης του Υπουργείου του σε νέο κτήριο. Αρχικά με ενοίκιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση/αξιολόγηση της πρότασης για ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου, μη αποκλειομένης και της επαναχωροθέτησης του Υπουργείου Εσωτερικών εκτός του κέντρου της Λευκωσίας. Μετά από παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μειώθηκε το συνολικό εμβαδό των 6.500 τ.μ. που καθορίστηκε για το νέο κτήριο, το οποίο θα εκμισθωθεί, κατόπιν αξιολόγησης των προσφορών που θα κληθούν να καταθέσουν  ιδιοκτήτες κτηρίων στη Λευκωσία. Η διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών επιδιώκει τη συστέγαση όλων των διευθύνσεων /τομέων του συμπεριλαμβανομένων των Τεχνικών Υπηρεσιών, Ταμείων Αλληλεγγύης, ΧΥΤΥ, Διαχείριση Τουρκοκυπριακών Περιουσιών καθώς επίσης, και της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, στοχεύοντας έτσι, στην αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας των υπαλλήλων. Η μετακόμιση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ενοικιαζόμενο κτήριο τοποθετείται χρονικά πριν το καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το κτήριο της Αρχιγραμματείας, που είναι ιδιόκτητο, παρουσιάζει στατικά προβλήματα τα οποία έχουν ως αίτια την παρουσία υγρασίας στα θεμέλια και τη διάβρωση των κεραμιδιών στη στέγη. Πρόσθετα, δημιουργούνται σοβαρά θέματα ασφάλειας και υγείας καθώς η στέγη του κτηρίου είναι από αμίαντο. Πέραν τούτου, το κτήριο της  Αρχιγραμματείας κρίθηκε ότι είναι δυσλειτουργικό και ενεργοβόρο και δεν προσφέρεται για  στέγαση υπουργείου. Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών καλείται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη μεταστέγαση του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στη Λευκωσία καθώς ο χώρος που στεγάζεται σήμερα, πρόκειται για το τεράστιο τεμάχιο γης που βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή και που λειτουργούσε το παλαιό γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, θα αξιοποιηθεί για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η μεταστέγαση του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης θα είναι αρχικά με ενοίκιο, εξουσιοδοτώντας, παράλληλα, τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, να διερευνήσει την πιθανότητα χωροθέτησης του στην περιοχή του Αρχηγείου Αστυνομίας, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Από το συγκεκριμένο χώρο, θα πρέπει να μετακομίσουν και τα Εξωτερικά Ιατρεία Λευκωσίας, οι κτηριακές εγκαταστάσεις των οποίων θα κατεδαφιστούν. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας να αξιολογήσουν τη δυνατότητα χωροθέτησης των Εξωτερικών Ιατρείων Λευκωσίας στο νοτιοδυτικό τμήμα του χώρου, στον Άγιο Αντρέα όπου στεγάζονται σήμερα Τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

507 τα ιδιόκτητα – 500 τα ενοικιαζόμενα κτήρια

Το κράτος πληρώνει σήμερα ενοίκιο για 500 κτήρια περίπου ενώ άλλα 570 είναι ιδιόκτητα. Η κατάσταση στέγασης των κυβερνητικών υπηρεσιών, ανά υπουργείο, έχει ως εξής:

Υπουργείο Άμυνας: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε 25 κτήρια, εκ των οποίων μόνο το ένα είναι ιδιόκτητο. Πρόκειται για το κτήριο του ΓΕΕΦ, το οποίο βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας και ανήκει στην Αστυνομία. Από τα ενοικιαζόμενα κτήρια, τα 18 βρίσκονται στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, δύο στη Λάρνακα, ένα στην Αμμόχωστο και ένα στην Πάφο. Εντός του 2018, το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ θα μεταστεγαστούν σε ένα ενιαίο κτήριο –με ενοίκιο– στη λεωφόρο Στροβόλου. Το υφιστάμενο κτήριο του ΓΕΕΦ θα αξιοποιηθεί από την Αστυνομία.

Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε 135 κτήρια, εκ των οποίων τα 42 είναι με ενοίκιο. Τα 19 βρίσκονται στη Λευκωσία, εννέα στη Λεμεσό, πέντε στη Λάρνακα, ένα στην Αμμόχωστο και οκτώ στην Πάφο.

Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε 193 κτήρια από τα οποία τα 56 είναι με ενοίκιο. Τα 23 βρίσκονται στη Λευκωσία, εννέα στη Λεμεσό, 11 στη Λάρνακα, έξι στην Αμμόχωστο, τέσσερα στην Πάφο και τρία στη Μόρφου.

Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε 18 κτήρια, εκ των οποίων τα 10 είναι με ενοίκιο. Τα πέντε βρίσκονται στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, δύο στη Λάρνακα και ένα στην Πάφο.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε 102 κτήρια εκ των οποίων τα 61 είναι με ενοίκιο. Τα 33 βρίσκονται στη Λευκωσία, 13 στη Λεμεσό, τέσσερα στη Λάρνακα, πέντε στην Αμμόχωστο και έξι στην Πάφο.

Υπουργείο Εσωτερικών: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε 120 κτήρια. Τα 100 είναι με ενοίκιο. Τα 51 βρίσκονται στη Λευκωσία, 16 στη Λεμεσό, 15 στη Λάρνακα, έξι στην Αμμόχωστο και 12 στην Πάφο.

Υπουργείο Οικονομικών: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε 82 κτήρια, με τα 50 να είναι με ενοίκιο. Τα 27 βρίσκονται στη Λευκωσία, επτά στη Λεμεσό, 10 στη Λάρνακα, τρία στην Αμμόχωστο και τρία στην Πάφο.

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε 50 κτήρια, εκ των οποίων τα 26 είναι με ενοίκιο. Τα 17 βρίσκονται στη Λευκωσία, επτά στη Λεμεσό, ένα στη Λάρνακα και ένα στην Πάφο.

Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε 145 κτήρια, από τα οποία τα 75 είναι με ενοίκιο. Τα 29 βρίσκονται στη Λευκωσία, 18 στη Λεμεσό, 14 στη Λάρνακα, επτά στην Αμμόχωστο και επτά στην Πάφο.

Υπουργείο Υγείας: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε 143 κτήρια. Τα 36 είναι με ενοίκιο. Τα 27 βρίσκονται στη Λευκωσία, πέντε στη Λεμεσό, δύο στη Λάρνακα και δύο στην Πάφο.

Υπουργείο Εξωτερικών: Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε τέσσερα κτήρια στη Λευκωσία, εκ των οποίων το ένα ενοικιάζεται. Στον κατάλογο με τα ενοικιαζόμενα κτήρια περιλαμβάνονται δεκάδες κτήρια στο εξωτερικό στα οποία στεγάζονται οι διπλωματικές μας αποστολές.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024