Αρχίζουν τα έργα στον ποταμό Λιοπετρίου

Στιγμιότυπο 2019 05 25 15 704x469 1 Ανάπλαση, Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου, Ποταμός Λιοπετρίου

Ύστερα απο πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, το μεγαλεπήβολο έργο της ανάπλασης της περιοχής του ποταμού Λιοπετρίου, είναι έτοιμο να λάβει “σάρκα και οστά”.

Με μεγάλη ικανοποίηση οι τοπικές αρχές, και οι ευρύτερη περιοχή, ενημερώθηκαν πως το έργο έχει κατοχυρωθεί σε συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία, η οποία ετοιμάζεται εντός του έτους, να ξεκινήσει τα έργα.

Το έργο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που αφορούν τον αλιευτικό τομέα της Κύπρου. Είναι εγκεκριμένο για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα έργα στο αλιευτικό καταφύγιο θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλων χώρος, γεγονός που θα συμβάλει στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος ολόκληρης της περιοχής του ποταμού Λιοπετρίου.

Στιγμιότυπο 2019 05 24 17.14.56 1024x574 1 Ανάπλαση, Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου, Ποταμός Λιοπετρίου


Τί θα περιλαμβάνει

‘ Επιβλητική γέφυρα που θα ενώνει τις δύο όχθες του μοναδικού κυπριακού φιόρδ
‘ 100 περίπου πλατφόρμες για ερασιτέχνες ή επισκέπτες για να δένουν τα σκάφη τους
‘ 35 πλατφόρμες για επαγγελματίες ψαράδες
‘ Εκπαιδευτικό κέντρο για αθλητές κανό
‘ Περιμετρικούς πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους
‘ Διαμόρφωση χώρων υποδοχής
‘ Χώρους στάθμευσης
‘ Πολυδύναμο κτήριο για γραφεία, χώρους εξυπηρέτησης των ψαράδων, καφεστιατόριο, παρατηρητήρια της φύσης, αναψυκτήρια και περίπτερα
‘ Υπαίθριος οργανωμένος χώρος διαλογής αλιευμάτων
‘ Καρνάγιο
‘ Κεκλιμένο ανέλκυσης / καθέλκυσης σκαφών
‘ Αποθηκευτικός χώρος για κάθε αλιέα με εύκολη και άμεση πρόσβαση στα σκάφη
‘ Οργανωμένα κρηπιδώματα για ασφαλή πρόσδεση των σκαφών

Στιγμιότυπο 2019 05 25 11.58.44 1024x652 1 Ανάπλαση, Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου, Ποταμός Λιοπετρίου

Σκοπός και Στόχος του έργου

Σκοπός: Η διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού όπως επίσης η οργάνωση ενός Εθνικού Πάρκου, με έντονο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα
Στόχος: Η δημιουργία ενός σύγχρονου και οργανωμένου αλιευτικού καταφυγίου που να παρέχει διευκολύνσεις στους αλιείς και ασφάλεια στους χρήστες και τα σκάφη

Στιγμιότυπο 2019 05 25 11.59.53 1024x726 1 Ανάπλαση, Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου, Ποταμός Λιοπετρίου

Δημιουργία οργανωμένου παραλιακού μετώπου 25 χιλιομέτρων στην επ. Αμμοχώστου

Όπως τόνισαν επίσης στις δηλώσεις τους οι Κώστας Καδής και Κυριάκος Τρισόκκας, με το έργο αυτό, το οποίο θα έχει διάρκεια κατασκευαστικών έργων 30 μήνες, η κοινότητα Λιοπετρίου, αναπόφευκτα τοποθετείται πλέον στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου με δυναμικό τρόπο.

Επιπρόσθετα, με το έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου, μελλοντικά η ελεύθερη Αμμόχωστος θα διαθέτει οργανωμένο παραλιακό και τουριστικό μέτωπο με ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, που θα ξεκινά από τον Ποταμό του Λιοπετρίου και θα επεκτείνεται δυτικά και βόρεια στην παραλία της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα, τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, τις οργανωμένες παραλίες της Αγίας Νάπας, το Κάβο Γκρέκο και τον Πρωταρά. Ένα παραλιακό μέτωπο δηλαδή μήκους 25 περίπου χιλιομέτρων, ίσως το μεγαλύτερο οργανωμένο τουριστικά παραλιακό μέτωπο του νησιού.

Στιγμιότυπο 2019 05 25 12.00.54 1024x662 1 Ανάπλαση, Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου, Ποταμός Λιοπετρίου

Famagusta.News