Εναλλακτική αρχιτεκτονική πρόταση για τον Ποταμό Λιοπετρίου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός (με αριθμό 90/2010) για τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού στο Λιοπέτρι προκηρύχθηκε με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου σε δύο φάσεις το 2010 και το 2011. Το Σεπτέμβριο του 2014 ο αριθμός του διαγωνισμού τροποποιήθηκε από 90/2010 σε 24/2014, ενώ η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2015.

Το Β’ Βραβείο για τη μελέτη ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή Λιοπέτρι στην Κύπρο κατέκτησε το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Τσολάκη με Αρχιτέκτονες τον Γιώργο Τσολάκη, την Ελένη Λάγκαρη και τον Τσαμπίκο Πέτρα.

Όπως αναφέρει το Αρχιτεκτονικό Γραφείο, η πρόταση για την περιοχή του ποταμού στο Λιοπέτρι βασίζεται στην αλληλεπίδραση διαφορετικών συστημάτων σχεδιασμού που προκύπτουν τόσο από τη γεωμετρία του χώρου, όσο και από τις επιμέρους λειτουργίες που προτείνουμε. Η δυνατότητα κίνησης και στάσης με διαφορετικούς όρους ανάλογα, τόσο με το φυσικό περιβάλλον, όσο και με τις διαφορετικές λειτουργίες διαμορφώνουν ένα πλέγμα γραμμών και σημείων τα οποία αποτελούν τα σημάδια προσανατολισμού στο τοπίο.

Γενεσιουργός αιτία της περιοχής μελέτης, αναφέρεται, αποτελεί η ελικοειδής κοίτη του ποταμού, η οποία διαμορφώνει κάθε φορά που γεμίζει με νερό μια νέα πραγματικότητα, λίγο διαφορετική από την προηγούμενη, και ορίζει ένα τοπίο σε διαρκή μετασχηματισμό το οποίο καταλήγει σε μια διευρυμένη περιοχή με θαλασσινό νερό με ασαφές όριο στο μεγαλύτερο μήκος της, απέναντι στην ξηρά.

Famagusta.News