ΛΙΟΠΕΤΡΙ: 1o Πανελλήνιο Βραβείο στο Δημοτικό Σχολείο Λιοπετρίου Β΄

Η ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) “Μόδεστος Παντελή: ο Πρωτομάρτυρας του Αγώνα του 1955-59”, παραγωγής των μαθητών, των μαθητριών και των εκπαιδευτικών της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λιοπετρίου Β΄ τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία του στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό “Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες”.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν περίπου 9000 μαθητές με 1850 μαθητικές δημιουργίες από 245 σχολεία όλων των βαθμίδων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη θυσία του ήρωα Μόδεστου Παντελή από το Λιοπέτρι και επικεντρώνεται κυρίως στα γεγονότα της παραμονής της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου 1955 ο Μόδεστος Παντελή βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία, όταν επιχειρούσε μαζί με τον Αντρέα Κάρυο να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα σε καλώδια στον δρόμο Αυγόρου – Λιοπετρίου με σκοπό τη συσκότιση της επισταθμίας Δεκέλειας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Γιώργου Σαββίδη και Έλενας Κλασιή Σολωμού κατέγραψαν τα γεγονότα μέσα από αναπαραστάσεις και συνεντεύξεις ατόμων που έζησαν άμεσα ή έμμεσα τα γεγονότα.

Συγκεκριμένα, στους/στις μαθητές/μαθήτριες μίλησαν η Αποστολού Μοδέστου, σύζυγος του ήρωα, ο Παναγιώτης Κατσιάρης, σύζυγος της αδελφής του Μόδεστου Παντελή, ο Παναγιώτης Κάρυος, γιος του ήρωα Αντρέα Κάρυου και ο Μιχάλης Μιχάλη, κάτοικος του χωριού.

Η πρώτη προβολή της ταινίας θα γίνει κατά τη διάρκεια του ενδοσχολικού εορτασμού για την επέτειο της 1ης Απριλίου, στις 29 Μαρτίου 2018, στις 9:45 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Λιοπετρίου Β΄ στην παρουσία όλων των συμμετεχόντων στο ντοκιμαντέρ.

Πηγή: Paideia-news.com