Λιοπέτρι: Αλλάζει το αλιευτικό καταφύγιο

S IMG 0002

Αναδιαμορφώνεται το αλιευτικό καταφύγιο και ο ποταμός Λιοπετρίου, ενώ προβλέπεται και η οργάνωση Εθνικού Πάρκου με έντονο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Τα έργα αναμένεται να γίνουν σε δύο φάσεις.

Σύμφωνα με την Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που τέθηκε ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος, η κατασκευή του περιβαλλοντικού πάρκου, αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη του αγροτικού τοπίου της Κύπρου και την προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς και του ρόλου της στη διαμόρφωση του τοπίου της νήσου. Επιπρόσθετα, δίδεται η ευκαιρία ανάδειξης της ενδοχώρας του νησιού με στόχο τη μεταβολή του μονοδιάστατου μοντέλου ανάπτυξης του εποχικού τουρισμού η οποία περιορίζεται στην ακτογραμμή του νησιού.

Τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στην Φάση Α’ αφορούν την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του ποταμού, την ομαλή λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου με τη δημιουργία οργανωμένου χώρου με βασικά έργα υποδομής και τη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου έλξης για τον επισκέπτη.

Προτεινόμενα Έργα

  • Τα προτεινόμενα έργα εντοπίζονται στην ανατολική και δυτικά πλευρά του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Λιοπετρίου.
  • Αποξήλωση/κατεδάφιση υφιστάμενων αυθαίρετων κατασκευών
  • Περίπτερο Εισόδου
  • Κέντρο εκπαίδευσης αλιείας
  • Πολύ-λειτουργικός Χώρος
    Νεα κρηπιδώματα
  • Ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών
    Θέση Γερανοφόρου
  • Χώρος διαλογής – επεξεργασίας αλιευμάτων
  • Χώρος για επισκευή σκαφών – καρνάγιο
  • Γέφυρα ζεύξης του Ποταμού

Επίσης, θα δημιουργηθούν 2 χώροι στάθμευσης. Ο ένας χώρος στάθμευσης τοποθετείται στο βορειότερο όριο της περιοχής μελέτης σε συνάφεια με την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου και το περίπτερο εισόδου και θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες του περιβαλλοντικού πάρκου και σε αυτόν θα υπάρχουν 61 χώροι στάθμευσης οχημάτων και ο δεύτερος χώρος (50 θέσεις στάθμευσης) θα δημιουργηθεί σε κοντινή απόσταση από το κέντρο αλιείας για την εξυπηρέτηση των ψαράδων.

Τέλος, προβλέπεται η διαπλάτυνση της οδικής πρόσβασης μήκους περίπου 900m προς το αλιευτικό καταφύγιο έτσι ώστε το συνολικό πλάτος κυκλοφορίας να ανέρχεται στα 9-10,50m (περιλαμβανομένων του οδοστρώματος, του πεζόδρομου, του ποδηλατόδρομου), η διαμόρφωση πεζοδρόμου και ποδηλατόδρομου και η προστασία των όχθεων από τη διάβρωση, όπου απαιτείται, με τη χρήση συρματοκιβωτίων και φυσικών ογκολίθων.

Η συνολική δυναμικότητα του καταφυγίου σε αλιευτικά σκάφη θα ανέρχεται στα 114.

Πηγή: Reporter