ΛΙΟΠΕΤΡΙ: Οι γεωργοί ζήτησαν να τερματιστεί ο Κανονισμός Πράσινης Γραμμής (εικόνες)

α6 001 Γεωργία, Κανονισμός Πράσινης Γραμμής, Νέα Αμμοχώστου

Αυστηρότερη εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ζήτησαν χθες βράδυ στο Λιοπέτρι οι Αγροτικές Οργανώσεις και οι παραγωγοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική και Ευρωαγροτικός, διοργάνωσαν χθες βράδυ ανοικτή συγκέντρωση στα Εθνικόφρονα Σωματεία Λιοπετρίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της εισαγωγής προϊόντων από τα κατεχόμενα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται με τους αγρότες των ελεύθερων περιοχών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι παραγωγοί υπέβαλαν διάφορες εισηγήσεις για επίλυση του προβλήματος, μεταξύ των οποίων και τερματισμό του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ενώ ζήτησαν την ενεργότερη εμπλοκή των Αγροτικών Οργανώσεων και άμεση λήψη μέτρων.

Σε δηλώσεις του ο Χρήστος Παπαπέτρου, Βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, ανέφερε ότι αυτό που βγαίνει από τη συγκέντρωση, στην οποία «συζητήθηκαν εις βάθος τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διακίνηση των δήθεν τουρκοκυπριακών προϊόντων μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, είναι ότι αφ’ ενός χρειάζεται επιτέλους να γίνει πιστή και αυστηρότερη εφαρμογή του Κανονισμού και αφ’ ετέρου να γίνει συστηματικός έλεγχος στις παράνομες διόδους απ’ όπου διοχετεύονται προϊόντα από τα κατεχόμενα, ούτως ώστε να απαβλυνθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τόσο στους παραγωγούς όσο και στην παραγωγή στις ελεύθερες περιοχές».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «οι Αγροτικές Οργανώσεις θα αναλάβουν πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και προς την κυβέρνηση και να ζητήσουμε να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα προς τους παραγωγούς για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στον οποίο υπόκεινται οι Κύπριοι παραγωγοί στις ελεύθερες περιοχές και το απολεσθέν εισόδημα από αυτές τις αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούνται. Η Ευρωπαϊκή γεωργία και όσοι ακολουθούν πιστά την εφαρμογή της, έχουν ψηλά κόστη παραγωγής και γνωρίζουμε ότι στα κατεχόμενα δεν εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί έλεγχο σ’ αυτές τις περιοχές. Άρα, η παραγωγή που γίνεται στα κατεχόμενα έχει μειωμένα κόστη παραγωγής και ανταγωνίζεται αθέμιτα τον Ευρωπαίο Κύπριο παραγωγό».

Από την πλευρά του ο Τάσος Γιαπάνης, Πρόεδρος του Παναγροτικού, σημείωσε πως «ουσιαστικά ζητούμε πιστή εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, που να διασφαλίζει την υγιεινή των προϊόντων και τον σωστό ανταγωνισμό, δηλαδή να μην είναι αθέμιτος, γιατί», όπως εξήγησε, «για τις Αγροτικές Οργανώσεις και τους παραγωγούς υπάρχει απολεσθέν εισόδημα, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός».

Ο κ. Γιαπάνης αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονικό του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και σημείωσε πως «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος Κανονισμός υπάρχει και δεν μπορεί να αλλάξει, είναι πως μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα, ποιες ασφαλιστικές δικλείδες μπορούν να ληφθούν ούτως ώστε να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε υγιή ανταγωνισμό όσον αφορά τα προϊόντα που φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε και τα διαβήματα που πρέπει να γίνουν από τη Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία, για να μην φτάσουμε την περσινή μας κατάντια, όσον αφορά την εμπορία».

Οι Αγροτικές Οργανώσεις ανέφεραν ότι θα προβούν στα απαραίτητα διαβήματα στη Νομοθετική και την Εκτελεστική εξουσία, ενώ έχουν αποστείλει επιστολές προς τους Υπουργούς Γεωργίας και Εξωτερικών για τα προβλήματα που προκύπτουν από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, προκειμένου, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι παραγωγοί υπέβαλαν διάφορες εισηγήσεις για επίλυση του προβλήματος, μεταξύ των οποίων και τερματισμό του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ενώ ζήτησαν την ενεργότερη εμπλοκή των Αγροτικών Οργανώσεων και άμεση λήψη μέτρων.

Όπως αναφέρθηκε από τις Αγροτικές Οργανώσεις, εντός των επόμενων ημερών θα προγραμματιστεί συνάντηση για το ίδιο θέμα και με τους αγρότες της επαρχίας Λευκωσίας.

α5 001 Γεωργία, Κανονισμός Πράσινης Γραμμής, Νέα Αμμοχώστου α4 001 Γεωργία, Κανονισμός Πράσινης Γραμμής, Νέα Αμμοχώστου α3 001 Γεωργία, Κανονισμός Πράσινης Γραμμής, Νέα Αμμοχώστου α2 001 Γεωργία, Κανονισμός Πράσινης Γραμμής, Νέα Αμμοχώστου α1 001 Γεωργία, Κανονισμός Πράσινης Γραμμής, Νέα Αμμοχώστου α 001 Γεωργία, Κανονισμός Πράσινης Γραμμής, Νέα Αμμοχώστου

Famagusta.News / ΚΥΠΕ