ΛΙΟΠΕΤΡΙ: Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος στον Ποταμό Λιοπετρίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το αλιευτικό καταφύγιο Λιοπετρίου - Με αναφορές στον μακαριστό Κυριάκο Τρισόκκα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης - Δείτε βίντεο και φωτορεπορτάζ από την τελετή

65058 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που αφορούν στον αλιευτικό τομέα της Κύπρου θεμελιώθηκε σήμερα, Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Πρόκειται για το έργο αναβάθμισης του Αλιευτικού Καταφυγίου Λιοπετρίου, η υλοποίηση του οποίου αποτελούσε πάγιο αίτημα των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής.

Τα έργα στο αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο θα είναι χωρητικότητας 112 σκαφών περιλαμβάνουν την κατασκευή ξύλινων κρηπιδωμάτων, ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, καρνάγιο, αποθηκευτικούς χώρους για τους επαγγελματίες ψαράδες κλπ. Κύριος στόχος είναι η αναβάθμιση του αλιευτικού καταφύγιου σε έναν σύγχρονο, ασφαλή και οργανωμένο χώρο εργασίας για τους επαγγελματίες ψαράδες.

65054 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου, θα πραγματοποιηθεί και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του Ποταμού και θα αποτελεί πόλο έλξης για τον επισκέπτη, προσφέροντάς του υπηρεσίες και εναλλακτικούς τρόπους αναψυχής. Θα δημιουργηθεί μια σειρά από βασικά έργα υποδομής, όπως εκπαιδευτικό κέντρο αλιείας, χώρος διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος, χώροι στάθμευσης κ.ά.

65052 1 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Μελετητές του έργου διαμόρφωσης του Αλιευτικού Καταφυγίου και του Ποταμού είναι το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Β. Ιερείδης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες. Τις εργασίες, που αναμένονται να αποπερατωθούν τον Νοέμβριο του 2023, ανέλαβε η Εργοληπτική Εταιρεία Lois Builders Ltd. Συντονιστής υλοποίησης του έργου είναι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών και ιδιοκτήτης το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

65075 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Το κόστος εργασιών ανέρχεται στα €11 εκ. και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 (75% από ευρωπαϊκούς πόρους και 25% από εθνικούς), συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας της χώρας μας.

65073 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην κατάθεση του Θεμέλιου Λίθου για την ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου στον Ποταμό του Λιοπετρίου

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά, αλλά πρωτίστως ικανοποίηση, που καταθέτω τον Θεμέλιο Λίθο του έργου ανάπλασης και διαμόρφωσης του αλιευτικού καταφυγίου στον Ποταμό του Λιοπετρίου.

Θα ήθελα να κάνω αναφορά στον φίλο Κυριάκο Τρισόκκα, τον άνθρωπο που οραματίστηκε και μέσα από την ομόφωνη γνώμη και των κοινοτικών συμβούλων, με επιμονή προσπάθησε να μεταφέρει το μήνυμα πως ήταν ένα έργο αιχμής που θα άλλαζε πραγματικά τη ζωή της περιοχής και είστε όλοι μάρτυρες της προόδου που επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι λόγω κορωνοϊού και άλλων συνεπειών του κορωνοϊού παρατηρείται μια σχετική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, Όμως, από ό,τι με πληροφορεί ο Υπουργός Μεταφορών και ο Υπουργός Γεωργίας και το Πολεοδομικό Συμβούλιο από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, ευελπιστούμε ότι τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμο, ώστε αυτό το κόσμημα που απεικονίζεται στη μακέτα να είναι μια πραγματικότητα.

65072 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Θέλω να παρακαλέσω την εργοληπτική εταιρεία, μια καθόλα αξιόπιστη εταιρεία να τηρήσει με αυστηρότητα τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να επιτύχουμε μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων, αυτό που δεσμευτήκαμε να γίνει και με τη θεμελίωση σήμερα είναι μια πρόσθετη δέσμευση για την υλοποίηση του έργου στον προκαθορισθέντα νέο χρόνο.

65071 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Και έχω αναφερθεί σε ικανοποίηση και δεν είναι τυχαία, αφού ένα όραμα δεκαετιών που αποτελούσε πάγιο αίτημα των αλιέων της περιοχής γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου αποδεικνύει τη διαχρονική και με συνέπεια στήριξη της Κυβέρνησης στον αλιευτικό τομέα, ο οποίος, παρά τη μικρή συνεισφορά του στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και προσφέρει υγιεινά και ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές.

65070 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Το έργο αναμένεται να έχει άμεσα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, τόσο για τους ίδιους τους αλιείς όσο και για την κοινότητα Λιοπετρίου, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που σημείωσα ότι το οδικό δίκτυο που διάνυσα και είναι χωματόδρομος πριν από λίγο και που ουδεμιά σχέση έχει με την εκτέλεση του παρόντος έργου το οποίο μέσω του δικτύου που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή θα οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο και κατά αυτό τον τρόπο θα είναι προσιτό και στους τουρίστες που καταλύουν είτε στην Αγία Νάπα είτε στο Παραλίμνι είτε στον Πρωταρά, στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου, έτσι ώστε αυτό το πρότυπο αλιευτικό καταφύγιο που θα μετατραπεί και σε ένα πάρκο αναψυχής, περιπάτου, γυμναστικής να προσφερθεί και στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες.

65069 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Οι αλιείς της περιοχής μπορούν να αναμένουν ένα ασφαλές ορμητήριο με σύγχρονες υποδομές και 114 θέσεις ελλιμενισμού βαρκών, κάτι που θα βελτιώσει τις συνθήκες δραστηριοποίησης τους, ενώ αναμένεται να συμβάλει και στην αύξηση των εισοδημάτων τους.

Ενώ, οι πολίτες, θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους ένα χώρο που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για άθληση, ξεκούραση, εστίαση και αναψυχή, με αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο.

65068 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Παράλληλα, το έργο θα συμβάλει παράλληλα στην ανάδειξη και, κατ’ επέκταση, στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, με τρόπο, βέβαια, που θα διασφαλίζει την προστασία του σπάνιας ομορφιάς φυσικού της περιβάλλοντος.

Το συγχρηματοδοτούμενο συνολικό κόστος ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κυβέρνηση, με διάφορες πολιτικές και δράσεις, έχει στηρίξει με ιδιαίτερη ευαισθησία τον τομέα της Αλιείας και γενικότερα τις προοπτικές του τόπου για γαλάζια ανάπτυξη.

65067 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι:

  • Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσα 2014-2020 διατέθηκαν 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα 53 εκατομμύρια ευρώ με την ολοκλήρωση των έργων που ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Έχει δρομολογηθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2023 η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αλιείας, ενός εξελιγμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συμβάλει στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσω παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
  • Μετά από κατάθεση νομοσχεδίου ψηφίστηκε ο περί Αλιείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021, βάσει του οποίου οι υφιστάμενες άδειες παράκτιας αλιείας κατηγορίας Α’ και Β’ ανανεώνονται μέχρι το τέλος του 2023, για σκοπούς στήριξης των επαγγελματιών αλιέων κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
  • Άρχισαν οι διαδικασίες κατασκευής μιας νέας, σύγχρονης και ολοκληρωμένης συλλογικής λιμενικής υποδομής στο Πεντάκωμο, για εξυπηρέτηση της υδατοκαλλιέργειας, με εκτιμώμενη δαπάνη 25 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Ενώ, ως παρακαταθήκη στην επόμενη Κυβέρνηση αφήνουμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 54 εκατομμύρια ευρώ, πέραν των όσων θα προϋπολογίζονται στον εκάστοτε ετήσιο προϋπολογισμό.

65065 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Το Πρόγραμμα αποτελεί το εργαλείο για την περαιτέρω αναβάθμιση των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και γενικότερα για στήριξη της γαλάζιας ανάπτυξης.

Ήδη, τέθηκε σε άμεση εφαρμογή το σχέδιο χορηγιών για παροχή αντιστάθμισης στον αλιευτικό τομέα, λόγω των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ύψους 1.4 εκατομμυρίων ευρώ.

65064 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Ευρισκόμενος στην Κοινότητα Λιοπετρίου, επιθυμώ να αναφέρω πως πέραν του υφιστάμενου έργου, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, την τελευταία δεκαετία η Πολιτεία έχει προχωρήσει στην υλοποίηση έργων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, όπως, μεταξύ άλλων, η βελτίωση των υποδομών στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο και του Ειδικού Σχολείου “Απόστολος Βαρνάβας”, η κατασκευή κοινοτικού πάρκου αγνοουμένων, αλλά και η βελτίωση του οδικού δικτύου της Κοινότητας.

65063 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Ενώ ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι και η δημοσίευση και εφαρμογή για πρώτη φορά του Τοπικού Σχεδίου που αφορά τον Δήμο Σωτήρας, την Κοινότητα Λιοπετρίου και άλλες Κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου.

65062 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Το Τοπικό Σχέδιο αποδίδει έμφαση στην ποιοτική βελτίωση των χωροθετικών πολιτικών για ανάπτυξη, ώστε να συνάδουν με τις σύγχρονες τάσεις πολεοδομικού προγραμματισμού και τις ανάγκες της αγοράς, διασφαλίζοντας τον αστικοαγροτικό χαρακτήρα των περιοχών, με έμφαση στη γεωργία / κτηνοτροφία, τη μεταποιητική δραστηριότητα, την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση εναλλακτικών ήπιων μορφών τουρισμού.

65061 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών, Μεταφορών και Διευθυντές Τμημάτων και όλους όσοι είχαν εμπλοκή όχι μόνο στο να σχεδιαστεί αλλά και στο να βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου ανάπτυξης.

65060 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Ήδη έχω κάνει αναφορά στον φίλο εκλιπόντα Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου Κυριάκο Τρισόκκα, ο οποίος προ μηνών με είχε φιλοξενήσει στην ψαροταβέρνα που βρίσκεται εδώ. Δυστυχώς, δεν είχα ελέγξει κατά πόσο το έργο εκτελείται. Και του είπα πότε θα κάνω τα εγκαίνια και μου είπε Πρόεδρε δεν άρχισε ακόμα το έργο. Και ήταν τότε που πραγματικά υπέστηκα σοκ, έκαμα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, παρενέβηκα όπου έπρεπε να παρέμβω με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε στάδιο προχωρημένης υλοποίησης.

65066 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου

Αιωνία του η μνήμη, να μας βλέπει από εκεί που είναι και να χαίρεται διότι αυτό που οραματίστηκε ο ίδιος και το Κοινοτικό του Συμβούλιο, όπως και ο σημερινός Κοινοτάρχης, γίνεται πραγματικότητα.

Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον Κυριάκο, επιδίδω πλακέτα στη σύζυγό του.”

65058 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, εγκαίνια, Ποταμός Λιοπετρίου