ΛΙΟΠΕΤΡΙ: Προχωρούν οι εργασίες ανάπλασης του ποταμού

Η συνολική δαπάνη του έργου ανάπλασης του ποταμού Λιοπετρίου ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια. 117 χιλιάδες ευρώ

9C36E0FA 1AFC 4B3D A32E 76934019C8A0 Ποταμός Λιοπετρίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για ανάπλαση του ποταμού Λιοπετρίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023 και υπολογίζεται να στοιχίσει 8 εκατομμύρια 117 χιλιάδες ευρώ.

Τα έργα αφορούν στο παρόν στάδιο τον καθαρισμό της ακτογραμμής του φυσικού φιόρδ, ενώ παράλληλα προχωρεί και η κατασκευή περιπτέρου στην είσοδο του χώρου

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Θέμης Σπύρου, Μηχανικός του έργου εκ μέρους της εταιρείας Lois Builders Ltd «τα έργα ανάπλασης του ποταμού Λιοπετρίου, που θα εκτείνονται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και διεξάγονται χωρίς οποιοδήποτε μέχρι στιγμής πρόβλημα».

Πρόσθεσε ότι «το περίπτερο θα βρίσκεται δεξιά του δρόμου και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, μελλοντικά το περίπτερο θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Οι επισκέπτες θα μπορούν μέσω εντύπων και φωτογραφιών, να ενημερώνονται για τη χλωρίδα, την πανίδα και τα άλλα χαρακτηριστικά του γεωγραφικού χώρου του ποταμού».

Ακόμα “στον χώρο θα υπάρχει ειδικό σημείο από όπου οι επισκέπτες μπορούν να ενοικιάσουν ποδήλατο για να απολαύσουν τον περίπατο τους στο ποδηλατόδρομο που θα κατασκευαστεί. Στα έργα περιλαμβάνονται περίπου 120 σύγχρονοι χώροι ασφαλούς πρόσδεσης των ψαρόβαρκων για τους επαγγελματίες ψαράδες του ποταμού Λιοπετρίου, οι οποίοι θα έχουν δικό τους χώρο στέγασης και χώρο στάθμευσης”.

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, “θα υπάρχει επίσης Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλιείας με μεγάλη αίθουσα, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία σεμιναρίων και εκδηλώσεων.  Δίπλα από το Κέντρο θα υπάρχει ειδικός χώρος με σύγχρονες υποδομές ώστε οι ψαράδες να μπορούν να βγάλουν τα ψάρια τους από τα δίκτυα, ενώ δίπλα από το καρνάγιο του ποταμού θα υπάρχει χώρος επισκευής για τα σκάφη των ψαράδων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μηχανικός είπε πως «οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να περπατήσουν στην βορειοανατολική πλευρά του έργου με την ίδια ευκολία  που ισχύει σήμερα στην νοτιανατολική.

Η συνολική δαπάνη του έργου ανάπλασης του ποταμού Λιοπετρίου ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια, 117 χιλιάδες ευρώ και το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ανέφερε ακόμα ότι «η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να γίνει το Μάρτιο του 2023, δηλαδή δέκα περίπου χρόνια μετά από τον αρχικό προγραμματισμό για ανάπλαση του που ήταν τον Μάρτιο του 2013».

Σημειώνεται ότι τα σχέδια της ανάπλασης εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Βασίλης Ιερίδης από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Βασίλης Ιερίδης και Συνεργάτες» και με την ολοκλήρωση του το έργο θα γειτνιάζει με την παραλία της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα και την μαρίνα Αγίας Νάπας, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα έχει ένα οργανωμένο ενιαίο παραλιακό μέτωπο που θα αρχίζει από την  περιοχή Κάππαρη και θα τελειώνει στον ποταμό του Λιοπετρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ