ΛΙΟΠΕΤΡΙ: Τελείται το Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα Μόδεστου Παντελή

Στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή.

εικόνα Viber 2022 03 30 08 38 53 017

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της 1ης Απριλίου και του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του1955-1959, απόψε, στις 7.30, στο Λιοπέτρι θα τελεστεί τρισάγιο στο μνήμα του Πρώτου Ηρωομάρτυρα του Αγώνα, Μόδεστου Παντελή. Θα ακολουθήσει λαμπαδηφορία με την Μπάντα Εθνικοφρόνων Σωματείων “Δεν Ξεχνώ”.

Αύριο, 1η Απριλίου 2022, στις 5.30 π.μ. θα γίνει το εωθινό κατά το οποίο γίνεται έπαρση της σημαίας στο σπίτι του Μόδεστου Παντελή, με τη συνοδεία της μπάντας “Δεν Ξεχνώ”. Στις 8.30 θα τελεστεί το μνημόσυνο του Ήρωα στον Ι.Ν. Παναγίας Ελεούσας. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής. Θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία της κοινότητας, όπου θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ήρωα.

Μόδεστος Παντελή

Ο Μόδεστος Παντελή  ήταν Έλληνας αγωνιστής της ΕΟΚΑ και το πρώτο μέλος της οργάνωσης που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα για την Ένωση.

Ο Παντελή γεννήθηκε την 16η Δεκεμβρίου 1923 στο Λιοπέτρι Αμμοχώστου. Γονείς του ήταν οι Παντελής Γεωργίου και Χιονού Παντελή ενώ είχε άλλα τέσσερα αδέλφια. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του μέχρι την τρίτη τάξη και έπειτα ασχολήθηκε με τη γεωργία. Τον Φεβρουάριο του 1955 οργανώθηκε στην ΕΜΑΚ (η αρχική ονομασία της ΕΟΚΑ) μαζί με τα αδέλφια του και ήταν μέλος της ομάδας του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου του 1955, ανέλαβε με τον Ανδρέα Κάρυο να προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε ηλεκτροφόρα σύρματα που τροφοδοτούσαν στρατόπεδο έξω από τον οικισμό Αυγόρου, σκοτώθηκε όμως από ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά του να κόψει ένα από τα ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης, ενώ και ο Κάρυος υπέστη εγκαύματα.

εικόνα Viber 2022 03 30 08 33 10 131