Ποταμός Λιοπετρίου: Εκδήλωση για τον τραγικό πνιγμό 100 χρόνια μετά (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναβιώνει η "Κοτροφίσιμη (Λιοπετρίτισσα) Φωνή" στον Ποταμό του Λιοπετρίου, όπου 100 χρόνια πριν 25 γυναικόπαιδα από Λιοπέτρι, Ξυλοφάγου και Αυγόρου έχασαν τη ζωή τους στον τραγικό πνιγμό

fishing boat fishing shelter picturesque potamos liopetri cyprus 798943 1 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Ποταμός Λιοπετρίου

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από το τραγικό συμβάν του πνιγμού στον Ποταμό Λιοπετρίου, κατά τον οποίο 25 άτομα, από Λιοπέτρι, Ξυλοφάγου και Αυγόρου έχασαν τη ζωή τους ανήμερα της γιορτής του Κατακλυσμού.

Ο τραγικός πνιγμός

Τη Δευτέρα του Κατακλυσμού του 1919, κάτοικοι Λιοπετρίου, Αυγόρου και Ξυλοφάγου μαζεύτηκαν στον Ποταμό Λιοπετρίου, για να γιορτάσουν την ημέρα. Στο πλαίσιο των εορτασμών πραγματοποίησαν και βαρκάδα. Μια από τις βάρκες, όμως, αναποδογυρίστηκε και συνέβη το μοιραίο.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίες εκτυλίχθηκαν, καθώς γονείς θρηνούσαν τα παιδιά τους, σύζυγοι τις συζύγους τους και άλλοι σύζυγο και παιδιά. Η παραλία, που λίγο πριν έσφυζε από ζωή, τραγούδια, χορούς και χαρούμενες φωνές, μόλις έγινε το κακό γέμισε νεκρά σώματα ανυποψίαστων γυναικών, νέων και παιδιών. Η χαρά και το γλέντι μετατράπηκαν σε κλάμα, θρήνο και μοιρολόι.

εικόνα Viber 2019 06 08 11 32 43 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Ποταμός Λιοπετρίου

Ανάμεσα στους πνιγέντες ήταν και η δεκαεξάχρονη Βασιλού με τη δεκατετράχρονη αδελφή της Κυριακού κόρες του Γεώργιου Κότροφου από το Λιοπέτρι και της Παρασκευούς – “Παρεούλας”.

Στιγμιότυπο 2019 06 08 20.15.02 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Ποταμός Λιοπετρίου
Απόσπασμα από το ποίημα με τίτλο “Ο πνιγμός των 25 Γυναικόπαιδων” του Χαμπή Κολοκάση (Στραοχαμπή).

Όταν ο δύστυχος πατέρας αντίκρυσε τα νεκρά σώματα των κοριτσιών του τα θρήνησε με ένα βαρύ, πονεμένο μοιρολόι, με μια βαριά πένθιμη μελωδία, που τα επόμενα χρόνια έγινε γνωστή ως η “κοτροφίσιμη λιοπετρίτισσα φωνή”.

Η “Κοτροφίσιμη (Λιοπετρίτισσα) Φωνή” όπως την ερμήνευσε ο Χρήστος Σιήκκης:

Εκδήλωση από το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου στον Ποταμό

Ως ανάμνηση αυτού του τραγικού συμβάντος η Πολιτιστική Επιτροπή του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου διοργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019, ώρα 7:30μ.μ. στον Ποταμό Λιοπετρίου.

εικόνα Viber 2019 06 08 11 32 42 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Ποταμός Λιοπετρίου

Προσεχώς περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Ακούστε στα παρακάτω βίντεο την “Κοτροφίσιμη (Λιοπετρίτισσα) φωνή” από τον μακαριστό Ηλία Κουλουμή αλλά και από τον γιό του Πέτρο:

Famagusta.News