Ποταμός Λιοπετρίου: Ο τραγικός πνιγμός γίνεται ντοκιμαντέρ

potamos liopetriou8jpg0 Ανθρώπινες ιστορίες, ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Πολιτιστικό Εργαστήρι Ξυλοφάγου, Ποταμός Λιοπετρίου

Στις 9 Ιουνίου 1919, Δευτέρα του Κατακλυσμού, γύρω στις 11 και 30 το πρωί, μία μικρή ψαρόβαρκα αναποδογυρίστηκε στον Ποταμό Λιοπετρίου. Εικοσιοκτώ από τις 35 ψυχές που ήταν επιβιβασμένες, πνίγηκαν. Η τραγωδία η οποία κατονομάζεται ως η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία που έγινε ποτέ στην Κύπρο, βύθισε σε θλίψη και πένθος όλα τα Κοκκινοχώρια ειδικότερα τα τρία χωριά, Ξυλοφάγου, Λιοπέτρι και Αυγόρου.

Στην επέτειο της τραγικής αυτής ιστορίας, την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου, και στις 11 και 30 το πρωί, ακριβώς 100 χρόνια μετά το συμβάν, θα δημοσιευθεί στο Facebook και στο YouTube το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ “Ο Μεγάλος Πνιγμός”.

pot1new2 Ανθρώπινες ιστορίες, ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου, Πολιτιστικό Εργαστήρι Ξυλοφάγου, Ποταμός Λιοπετρίου

Το ντοκιμαντέρ, μία παραγωγή του “Πολιτιστικού Εργαστηρίου Ξυλοφάγου” και το οποίο θα αρχίσει να προβάλλεται στις κοινότητες των Κοκκινοχωριών από την 1η προσεχώς Νοεμβρίου αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο σκοπό έχει την αναβίωση της τραγωδίας του Ποταμού.

Θα αποτελείται από σπάνιο αρχειακό υλικό, ιστορικά στοιχεία της τότε εποχής με λεπτομέρειες της διαβίωσης των ανθρώπων στις γύρω κοινότητες τότε στις αρχές του 20ου αιώνα, δραματοποιημένες συνεντεύξεις ατόμων που επέζησαν καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων που άκουσαν από πρώτο χέρι τα γεγονότα. Η παραγωγή διάρκειας 70 λεπτών, θα δώσει απάντηση στις αιτίες της συμφοράς…θα δώσει αναφορά για όλους τους επιβάτες της βάρκας…θα παρουσιάσει άγνωστες λεπτομέρειες που αφορούν τα άτομα που πνίγηκαν, και θα αποκαλύψει αρκετές άγνωστες και συγκλονιστικές λεπτομέρειες.

Το όλο έργο, μία επίπονη προσπάθεια του “Πολιτιστικού Εργαστηρίου Ξυλοφάγου”, ενός μη-κυβερνητικού, μη-κερδοσκοπικού σωματείου το οποίο έχει μοναδικό σκοπό την έρευνα και την προβολή Πολιτιστικών ζητημάτων και θεμάτων που αφορά το χωριό Ξυλοφάγου και γενικά ολόκληρη την Κύπρο, έχει αρχίσει εδώ και δυόμισι χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ, έχει ως πρωταρχικό στόχο να μνημονεύσει όλα τα γυναικόπαιδα που χάθηκαν τόσο άδικα, σε μιά στιγμή και να τονίσει το πόσο στιγμάτισε τις ζωές τόσο των συγγενών των νεκρών όσο και αυτών που επέζησαν.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα προβολών, θα δοθεί στη διάρκεια των επόμενων μηνών.