Εγκαίνια του Λυσιώτικου Εξωκλησιού “Άγιος Ευφημιανός” στον Βόλο

15b6319434deaa

Τα εγκαίνια του Λυσιώτικου Εξωκλησιού “Άγιος Ευφημιανός” τελέστηκαν στον Βόλο στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το εξωκκλήσι του Αγίου Ευφημιανού στο Βόλο, με κτήτορα τον Λυσιώτη Αρχιτέκτονα Παύλο Κ. Νικολέττη, ο οποίος για σαράντα τόσα χρόνια βρίσκεται εκεί εγκατεστημένος, έρχεται καθημερινά για να υπενθυμίζει την γενέθλια γη των Λυσιωτών και το συλημένο εξωκλήσι και το ανεκπλήρωτο χρέος και το δικαίωμα της επιστροφής.

15b6319109199e

Στο διήμερο 28-29 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Ευφημιανού και Παναγίας Ξενιά, στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής Βόλου από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη και 80μελούς αντιπροσωπίας του Δήμου Λύσης υπό τον Δήμαρχο και πολλών άλλων.

Το Σάββατο έγινε ο Μέγας Εσπερινός και την Κυριακή ο Όρθρος, τα εγκαίνια και η Θεία Λειτουργία.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης της κατεχόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, με διαφάνειες και παρέμβαση του Μητροπολίτη Ησαΐα. Ακολούθησε δεξίωση στα γραφεία της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας.

15b6319334f67c

Τις εκδηλώσεις εμπλούτισε με την παρουσία και τη συμμετοχή της η Βυζαντινή Χορωδία του Δήμου Λύσης “Γιάγκος Σουρουλλάς” υπό τον Κωνσταντίνο Μ. Κουλουμή.

Στις ομιλίες τους, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γιώργος Συλλούρης, εξήραν τη σημασία της ανέγερσης του εξωκκλησιού της Λύσης στο Βόλο, επισημαίνοντας τη δημιουργικότητα και τη θρησκευτικότητα των Λυσιωτών, όπου κι αν βρίσκονται.

15b63192a9d698

Και οι τέσσερις ομιλητές εξέφρασαν το συγκλονισμό και τη συμπαράστασή τους στους πυρόπληκτους από τη φοβερή πύρινη λαίλαπα που έπληξε την Ελλάδα, με το Δήμαρχο Λύσης να δηλώνει ότι στην Κύπρο, πρώτος ο Δήμος Λύσης εξήγγειλε οικονομική βοήθεια ύψους 2000 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει και άλλη σε μεταγενέστερο στάδιο.

15b63191cd526a