Προσωπικά αντικείμενα του Γιακουμή Ατσιήκκου στον Δήμο Λύσης

α 12

Ο Δήμος Λύσης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι από σήμερα το πρωί κάτοχος προσωπικών αντικειμένων του αείμνηστου λαϊκού ποιητή και πρωτομάστορα στο πιθκιαύλι Γιακουμή Ατσιήκκου, που ο ίδιος κατασκεύαζε.

Όπως αναφέρεται, τα προσωπικά αντικείμενα του Γιακουμή Ατσιήκκου που μεταφέρουν σε μια αλησμόνητη εποχή της Λύσης, όταν ο ίδιος πρωταγωνιστούσε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και  για χρόνια  έπαιρνε το πρώτο βραβείο στο πιθκιαύλι στο διαγωνισμό του Κατακλυσμού στη Λάρνακα, παρέδωσαν στο Δήμαρχο Λύσης, Ανδρέα Καουρή και στην παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου Κυριάκου Κοντοβούρκη, με επίσκεψή τους στα προσωρινά γραφεία του Δήμου Λύσης,  ο γιος του Ανδρέας Ατσιήκκος και ο εγγονός του, γνωστός μουσικός Χρίστος Αλεξάνδρου.

Οι δυο στενοί συγγενείς του Γιακουμή  Ατσιήκκου παρέδωσαν: καμπανέλια και τσακκάρκα, πιθκιαύλια, βέρκα-ττοππούζα, το τζιιπόιν του και την ρόκκα-αδράκτι που έπαιρνε το μαλλί και έφτιαχνε  κλωστή για τις ζώνες του και τα ράμματα των ποδίνων του.

Ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής, ευχαρίστησε τον Ανδρέα Ατσιήκκο και τον Χρίστο Αλεξάνδρου για την προσφορά τους, η οποία έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για τον εμπλουτισμό του Αρχείου και του Μουσείου του Δήμου  με ό,τιδήποτε έχει σχέση με τις παραδόσεις, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τις ασχολίες, τα ήθη και τα έθιμα  της Λύσης και  των ανθρώπων της. Σε ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά τους επέδωσε στο γιο του ποιητή τιμητική πλακέτα.

α1 5 α2 2

Σε ένα του ποίημα ο Γιακουμής Ατσιήκκος γράφει:

“Αν λάχει τζιαι πεθάνω δα τζι εσείς στη Λυσην πάτε
να μου τη τη σιαιρετήσετε
Τζιαι να την αρωτήσετε
αν κόμα μ΄αθθυμάται.
Έσσω της εγεννήθηκα,
Εξήντα δκυο γρονών εγίνηκα
με τα πολλά καλά της.
Τότε αισθάνομουν χαρά
Αμμά μας πρόσφυγας τωρά
σύνορα μακριά της.
Θεέ μου δώς μου πομονήν, κουράγιον πέρκι ζήσω
στο σπίτι που γεννήθηκα τζιαι θέλω να γυρίσω.
Την εκκλησιάν την όμορφη της Λύσης ν΄αντικρίσω,
Ελεύθερος χαρούμενος να μπώ να προσσυνήσω.”

Famagusta.News