Μεγάλες οι ζημιές στις πατατοκαλλιέργειες στα Κοκκινοχώρια από τον παγετό

DA9A51FA E265 4398 849E 424B3950AD18 exclusive, Γεωργία, Πατάτες, Πατατοπαραγωγοί

Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες πατάτας άφησε πίσω του ο παγετός που έπληξε την επαρχία Αμμοχώστου χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Επαρχιακό Γραμματέα ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκη Γαβριήλ οι ζημές είναι ανυπολόγιστες, ιδιαίτερα στην παραλιακή περιοχή Λιοπετρίου, Σωτήρας και Ξυλοφάγου.
Ανέφερε ότι το αίτημα στον Υπουργό Γεωργίας είναι να μην χρεωθεί το νερό σε όσους αγρότες έχουν ξοδέψει πολλά κυβικά μέτρα νερού για να σώσουν τις φυτείες τους.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι αν μια περιοχή θεωρηθεί πληγείσα, το αίτημα είναι να συμπεριληφθούν σε αυτή και όσοι παραγωγοί πότισαν, “εις ανταμοιβή του ότι στάθηκαν δυο μερόνυχτα χωρίς ύπνο για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους”.

Eξέφρασε και την ανησυχία για τις ποσότητες που τελικά θα σωθούν τόσο από τον παγετό όσο και από την πολυομβρία και την χαλαζόπτωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα εισάγουμε πατάτες από το εξωτερικό αυτή τη χρονιά, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε τις αγορές στην Ευρώπη”.

“Αν χάσουμε αγορές από την Ευρώπη, από την Ελλάδα, την Αγγλία τότε θα είναι το χειρότερο χτύπημα προς την παταtοκαλλιέργεια. Έκκληση μας προς το Yπουργείο, να στηρίξει τους πατατοπαραγωγούς για να έχουμε πατατοκαλλιέργεια και του χρόνου”, ανέφερε.

Τις ανησυχίες τους εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών Ανδρέας Κάρυος. Είπε ότι η ψεσινή νύχτα “ήταν το κάτι άλλο”.

“Αν ερχόσασταν στις 7 το πρωί, απ’ όπου θα περνούσαμε, θα βλέπαμε σταλαχτίτες. Το νερό που ρίχναμε στις πατάτες είχε παγώσει”, ανέφερε.

“Εγώ σαν πατατοπαραγωγός, βλέποντας και τις ζημιές που σημειώθηκαν με τις πλημμύρες, την πολυομβρία και το χαλάζι, μέχρι στιγμής μπορώ να πως εκτιμάται στο 50% της παραγωγής. Αν έρθει ακόμα ένας παγετός ή σημειωθεί ξανά χαλαζόπτωση, που το απεύχομαι, η ζημία θα μεγαλώσει”, είπε ο κ. Κάρυος.

Ανησυχία εξέφρασε και για τις εξαγωγές.

«Οι εξαγωγές είναι το πιο δύσκολο σημείο αν γιατί δεν ικανοποιούμε τις πελάτες μας στο εξωτερικό, αυτοί θα στραφούν σε άλλες χώρες και αυτό είναι ζημία και για το μέλλον», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ