Μιχάλης Σουλής: Για μια πράσινη ανάπτυξη

Άρθρο του Υποψήφιου Βουλευτή στην Αμμόχωστο με την Αλλαγή Γενιάς. Μιχάλη Σουλή

DSC 4559 Αρθρογραφία Βουλευτικών, ΒΟΥΛΕΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021, Μιχάλης Σουλής

Toυ Μιχάλη Σουλή

Πολλές φορές γίναμε μάρτυρες καταστροφικών πολιτικών αλλά και αντιλήψεων γύρω από το θέμα του περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να βασίζεται στις αρχές της προφύλαξης, της πρόληψης και της επανόρθωσης των καταστροφών του περιβάλλοντος με βασική αρχή το: «Ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το ενεργειακό μας σύστημα στην Κύπρο είναι ξεπερασμένο, ακριβό και ρυπαίνει. Η οικοδόμηση μιας καθαρής και «πράσινης» οικονομίας του μέλλοντος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

Ως νέος άνθρωπος και ενεργός πολίτης θεωρώ απαραίτητο το να προβούμε σε ανάληψη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα την προώθηση της ηλεκτροκίνησης αλλά και τη χρήση άλλων βιώσιμων τρόπων μετακίνησης πιο προσιτό και αποτελεσματικό.

Η ανακύκλωση είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Θα πρέπει να πετύχουμε αυστηρότερους ελέγχους και κυρώσεις για επικέντρωση στην ανακύκλωση προωθώντας την ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και την προσβασιμότητα τους από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρέπει, επίσης, σταδιακά να μπει ένα τέλος στη ρύπανση με αυστηρότερες ποινές για όσους ρυπαίνουν αλλά και να υπάρξει καθολική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και των πλαστικών μίας χρήσης εν γένει.

Στην Κύπρο του 21ου αιώνα θα πρέπει να «οικοδομήσουμε» τα αυτονόητα που υπάρχουν σε άλλες χώρες και τα οποία καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τα κάνει.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να απαγκιστρωθούμε από καταστρεπτικές ενεργειακές πολιτικές του παρελθόντος. Να προωθήσουμε άμεσα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιουργώντας τις βάσεις της αλλαγής, τις βάσεις ενός καθαρού περιβάλλοντος.

Η προστασία του περιβάλλοντος και της αειφορίας αυτού δεν είναι κάτι που αφορά εμένα ή εσένα. Είναι κάτι που μας αφορά όλους. Είναι κάτι που αφορά στην ίδια τη ζωή μας και στην ύπαρξη μας και συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής μας.

Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος θεωρούνται πλέον από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος πολιτισμός. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστούν μέσω αποτελεσματικών νομοθεσιών και εκτελεστικών πράξεων όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την καταστροφή του φυσικού μας πλούτου. Είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη σημασία των δεντροφυτεύσεων προκειμένου να μη ερημοποιηθούμε.

Την ίδια στιγμή, η πανίδα της χώρας μας απειλείται κυρίως από την αλόγιστη οικοδομική ανάπτυξη αλλά και άλλες παράνομες ενέργειες οι οποίες πλήττουν και απειλούν τον πληθυσμό της ενώ τα οικόσιτα ζώα κάτω από μη ορθά, λειτουργικά και εφαρμόσιμα διαχειριστικά σχέδια και νομοθεσίες δεν απολαμβάνουν την κατά τα άλλα ευημερία των ζώων την οποία οφείλουμε να τους παρέχουμε.

Όλα αυτά δεν είναι απλά λόγια. Δεν είναι απλές παρατηρήσεις σε μια σελίδα χαρτί. Όλα αυτά είναι οι στόχοι μου, είναι οι στόχοι μας για να φτιάξουμε μιαν Κύπρο νέα και ευρωπαϊκή. Μιαν Κύπρο που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και που οι άνθρωποι της θα μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση.

O Μιχάλης Σουλής είναι Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου με το Κόμμα Αλλαγή Γενιάς.

Σύντομο Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1988 και διαμένει στην Ξυλοτύμβου. Κατάγεται από την κατεχόμενη Άχνα και την κατεχόμενη Βιτσάδα της Επαρχίας Αμμοχώστου, γενέτειρες του πατέρα και της μητέρας του αντίστοιχα. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιό.

Είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός. Έχω σπουδάσει Πολιτική Μηχανική με άριστα και έχω κάνει μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Οικοδομικών Έργων στη Μεγάλη Βρετανία με υποτροφία. Επίσης, έχω προχωρήσει σε σπουδές μηχανικού συγκολλήσεων (IWE-EWE) στην Ελλάδα.

Σήμερα εργάζομαι ως Τεχνικός Διευθυντής σε ιδιωτική εταιρεία του κατασκευαστικού τομέα, ενώ διετέλεσα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCLan διδάσκοντας θεωρία συγκολλήσεων. Είμαι μέλος στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών της Αγγλίας (ICE), στο ΕΤΕΚ καθώς και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ