Μιχάλης Σουλής: O Αθλητισμός θα πρέπει να αποτελεί βασικό εκπαιδευτικό πυλώνα

Άρθρο του Υποψήφιου Βουλευτή στην Αμμόχωστο με την Αλλαγή Γενιάς, Μιχάλη Σουλή

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 05 22T144300.131 1200x630 1 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, Μιχάλης Σουλής

Του Μιχάλη Σουλή

Η Κύπρος είναι ίσως από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου η παιδεία που παρέχουμε στα παιδιά μας στα σχολεία απέχει πολύ από τη φράση «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες όπου τα οφέλη του αθλητισμού αλλά και της εκγύμνασης είναι πλέον φανερά και αποτελούν βασικό εκπαιδευτικό πυλώνα, στη χώρα μας δεν υπάρχει μια σαφής πολιτική που θα ενισχύει τη συμμετοχή των μαθητών και των νέων ανθρώπων στον αθλητισμό με αποτέλεσμα όχι μόνο να δημιουργούνται νωθροί πολίτες αλλά να είμαστε και στα πιο ψηλά επίπεδα ως χώρα αναφορικά με θέματα καρδιοπαθειών αλλά και παχυσαρκίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα αλλά και στον αθλητισμό εν γένει βοηθά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, προστατεύει από την παχυσαρκία, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και τις καρδιοπάθειες μειώνοντας τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας

Στον 21ο αιώνα όλοι πλέον οφείλουν να γνωρίζουν ότι η άθληση βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και συμβάλει στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού.

Επίσης, η σωστή εκγύμναση των ανθρώπων από την νεαρή τους ηλικία αυξάνει  την αυτοπεποίθηση του παιδιού αφού σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες προκαλεί αύξηση των ορμονών της ευφορίας όπως είναι οι ενδορφίνες και οι μοναμίνες.

Παράλληλα, προάγει την ομαδικότητα και καλλιεργεί την αίσθηση της πειθαρχίας, μαθαίνοντας στα παιδιά το σεβασμό, το ομαδικό πνεύμα, την ευγενή άμιλλα αλλά και τη σωστή και δημιουργική διαχείριση του χρόνου τους μακριά από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα και την παραβατικότητα.

Οι άνθρωποι που αθλούνται από τη νεαρή τους ηλικία αντιλαμβάνονται καλύτερα  την διαφορετικότητα και δημιουργούνται νέοι φίλοι μέσα από μιαν υγιή ζωή αφού ο αθλητισμός βοηθά στην ψυχική ηρεμία καθώς μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά και η παιδεία που παρέχουμε στα παιδιά μας οφείλει να είναι κάτι περισσότερο από θεωρητική. Η εκγύμναση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία ενός υγιούς ανθρώπου από την παιδική του ηλικία. Ο αθλητισμός έχει πολλά να προσφέρει στα παιδιά μας αλλά και στους νέους ανθρώπους. Ας μην επιτρέψουμε να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

 

O Μιχάλης Σουλής είναι Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου με το Κόμμα Αλλαγή Γενιάς.

 

Σύντομο Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1988 και διαμένει στην Ξυλοτύμβου. Κατάγεται από την κατεχόμενη Άχνα και την κατεχόμενη Βιτσάδα της Επαρχίας Αμμοχώστου, γενέτειρες του πατέρα και της μητέρας του αντίστοιχα. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιό.

Είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός. Έχω σπουδάσει Πολιτική Μηχανική με άριστα και έχω κάνει μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Οικοδομικών Έργων στη Μεγάλη Βρετανία με υποτροφία. Επίσης, έχω προχωρήσει σε σπουδές μηχανικού συγκολλήσεων (IWE-EWE) στην Ελλάδα.

Σήμερα εργάζομαι ως Τεχνικός Διευθυντής σε ιδιωτική εταιρεία του κατασκευαστικού τομέα, ενώ διετέλεσα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCLan διδάσκοντας θεωρία συγκολλήσεων. Είμαι μέλος στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών της Αγγλίας (ICE), στο ΕΤΕΚ καθώς και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων.