Μήνυμα από ΓΝ Αμμοχώστου: «Προς όλους εσάς που μας απογοητεύετε»

Coronavirus, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, Νοσοκομείο Αναφοράς

«Όλοι εσείς που δεν μείνατε σπίτι για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού, μας απογοητεύετε. Κάνετε πάρτι ακούμε σε σπίτια και δεν χάνετε ευκαιρία, για βόλτες και συνάξεις. Δεν ανταποκριθήκατε και τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τον αυτοπεριορισμό αντί να τα εφαρμόσετε αυτοβούλως, τα καταντήσατε θέμα αστυνόμευσης. Εμείς εδώ στο νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό, το νοσοκομείο Αμμοχώστου, δηλώνουμε προς εσάς, από την πρώτη γραμμή, ότι έχουμε ηθικό ακμαιότατο. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αλλά εσείς μας απογοητεύετε. Εμείς δεν θέλουμε να σας δούμε εδώ και πολύ περισσότερο, να χρειαστεί να σας περιθάλψουμε. Αλλά εσείς δεν μας ακούτε. Δεν λυπάστε εμάς και τις οικογένειές μας, που εκτίθενται και αυτές στον κίνδυνο. Δεν μας λυπάστε, δεν μας βοηθάτε και με τη στάση μιας μερίδας από εσάς, μας απογοητεύετε». Μήνυμα προς όλους εσάς από τους ανθρώπους που εργάζονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου και δηλώνουν απογοητευμένοι με όσα ακούνε καθημερινά στις ειδήσεις για τη συμπεριφορά μιας μερίδας της κοινωνίας.

Το μήνυμα έχει όμως και συνέχεια. «Οι εργαζόμενοι με το ηθικό ακμαιότατο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο Αναφοράς για τον ιό, δηλώνουμε απογοητευμένοι και για ένα ακόμη θέμα. Ένα ακόμη φαινόμενο. Μας απογοητεύουν και αυτοί οι λίγοι συνάδελφοί μας, ακόμη και βοηθητικό προσωπικό στα νοσοκομεία, που ακούμε πως επιλέγουν συνειδητά, να μην είναι μαζί μας στην πρώτη γραμμή. Βάζοντας άδειες και σκαρφιζόμενοι αιτίες και δικαιολογίες για να μην είναι μαζί μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, στην πρώτη γραμμή. Αφήνοντας εμάς τους υπόλοιπους να σκιζόμαστε στις βάρδιες και τον βαρύ φόρτο εργασίας. Πόσο βαρύς; Τόσο που να μην μπορούν να φανταστούν όσοι είναι απέξω ή που επιλέγουν να είναι απέξω, από αυτό τον καθημερινό, μεγάλο αγώνα. Και εσείς μας απογοητεύετε, να ξέρετε, συνάδελφοι».

Τα όσα διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, κλήθηκε από εμάς να σχολιάσει ο υπεύθυνος του ΟΚΥπΥ στα νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λάρνακας, Γιώργος Καροτσάκης. Επιβεβαίωσε κατ’ αρχάς ότι όντως το ηθικό του προσωπικού «είναι κάτι παραπάνω και από ακμαιότατο». Συγκινεί, πρόσθεσε, η ενότητα, η ομοψυχία, ο βαθμός συναδελφικής αλληλεγγύης που επιδεικνύουν. «Προσπαθούμε με καθετί να τους στηρίξουμε στον αγώνα που διεξάγουν. Και εμείς ως ΟΚΥπΥ, λυπούμαστε που κάποιοι επιλέγουν αυτές τις στιγμές με τη στάση τους, να κάνουν τον αγώνα, τη μεγάλη τους προσπάθεια, ακόμα πιο δύσκολη».

Για κάθε άνθρωπο που αποθεραπεύεται από τον κορωνοιό και λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο Αμμοχώστου, για το ιατρικό προσωπικό, τους νοσοκόμους και το βοηθητικό προσωπικό, είναι «ακόμα μια μάχη που κερδήθηκε σ’ αυτό τον δύσκολο πόλεμο». Τη χαρά αυτού του ατόμου, τη μοιράζονται όλοι οι υπόλοιποι στο νοσοκομείο. «Είναι το οξυγόνο για να συνεχίσουν με ηθικό ακμαιότατο, στις επόμενες μάχες». «Μέχρι που να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος». Ο ΟΚΥπΥ, σύμφωνα επίσης με τον κ. Καροτσάκη, μερίμνησε και δόθηκαν τάμπλετ στους 24 ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν χθες στο νοσοκομείο Αμμοχώστου. «Για να αισθάνονται καλύτερα. Για να νιώθουν ακόμη πιο πολύ ανθρώπινα».

Τον Γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά οι ασθενείς με κορωνοϊό και οι οικογένειες τους, στις οποίες απαγορεύεται το επισκεπτήριο, αλλά και τις δύσκολες ώρες που βιώνουν οι επαγγελματίες υγείας, περιέγραψε σε παρέμβασή της στην κρατική τηλεόραση η νοσηλεύτρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Λευκωσίας, Μαρία Φωκά. Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η αναφορά της νοσηλεύτριας στην περίπτωση ασθενή που την παρακαλούσε, λίγο πριν διασωληνωθεί, να μεταφέρει στον εγγονό του ότι τον αγαπά.

«Εργαζόμαστε χρόνια στην ΜΕΘ και έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, όμως αυτά που βιώνουμε σήμερα είναι πρωτόγνωρα», είπε η κ. Φωκά, φανερά συγκινημένη, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση της υγείας των ασθενών επιδεινώνεται τρομερά γρήγορα.

Η κ. Φωκά ανέφερε ότι στους ασθενείς δεν επιτρέπεται καμιά φυσική επαφή με τις οικογένειές τους, ενώ εξήγησε ότι κάποιοι εξ αυτών λόγω του ότι είναι ηλικιωμένοι και δεν χειρίζονται καλά την τεχνολογία, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ούτε μέσω τηλεφωνήματος ή βιντεοκλήσης. «Είναι τεράστια η αγωνία των ασθενών, αλλά και το άγχος των οικογενειών τους», ανέφερε η νοσοκόμα, τονίζοντας πως είναι δύσκολη ακόμη και η ενημέρωση των συγγενών για την κατάσταση της υγείας του δικού τους ανθρώπου. «Πάγια αρχή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ήταν ότι δεν νοσηλεύουμε μόνο τον ασθενή, αλλά και την οικογένειά του», ανέφερε η κ. Φωκά, προσθέτοντας πως τώρα εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Κληθείσα να αναφέρει πώς διαχειρίζεται ένας επαγγελματίας υγείας την όλη κατάσταση σε προσωπικό επίπεδο, η κ. Φωκά ανέφερε ότι η προσέγγιση των μελών των οικογενειών τους είναι ένα άλλο μεγάλο άγχος. «Δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε και να φιλήσουμε τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι για την ώρα οι επαγγελματίες υγείας δεν τυγχάνουν ψυχολογικής στήριξης, ευελπιστούν όμως ότι σύντομα θα δραστηριοποιηθούν οι Σύνδεσμοι Ψυχολόγων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενίσχυση νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου

Στη σημαντική ενίσχυση των νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου, προσανατολίζεται ο ΟΚΥπΥ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες, ένεκα και του κορωνοϊού, να διατηρηθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, αλλά και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αδειών που υποβάλλει ένα μέρος του προσωπικού. Φαινόμενο το οποίο άρχισε να επηρεάζει και σε επίπεδο βοηθητικού προσωπικού στα δυο νοσοκομεία – σε μεγαλύτερο βαθμό στο νοσοκομείο της Λάρνακας και σε μικρότερο το νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Το φαινόμενο με τις άδειες βοηθητικού προσωπικού στα δυο νοσοκομεία, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Γιώργος Καροτσάκης, επισημαίνοντας πως πέραν των αιτιολογημένων αδειών από πλευράς μελών του βοηθητικού προσωπικού στα δυο νοσοκομεία, φαίνεται να υπάρχει και το φαινόμενο αυτών που υποβόσκουν να αποφύγουν τον χώρο εργασίας τους. Κάτι που, όπως επισήμανε, είχε αναφέρει ως φαινόμενο πρόσφατα σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας. Ο ΟΚΥπΥ, συνέχισε ο κ. Καροτσάκης, προσανατολίζεται στην αγορά υπηρεσιών βοηθητικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Οι δηλώσεις του κ. Καροτσάκη έγιναν με αφορμή την κραυγή απόγνωσης βοηθών θαλάμου στο νοσοκομείο Λάρνακας, ότι λόγω αδειών ασθενείας συναδέλφων τους, οι εναπομείνασες υποχρεούνται να εργάζονται το τελευταίο διάστημα σε ρυθμούς και επιπρόσθετες ώρες που τις έχουν εξουθενώσει.

Ο κ. Καροτσάκης επ’ ευκαιρία αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του ΟΚΥπΥ για περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου, σε ιατρικό προσωπικό. Όπως είπε στο νοσοκομείο της Αμμοχώστου μετά την πρόσφατη απόσπαση εντατικολόγου, αποσπάστηκαν από τον ιδιωτικό τομέα, ακόμη τρεις παθολόγοι, δυο πνευμονολόγοι και τέσσερις γιατροί γενικής ιατρικής.

Όσον αφορά το νοσοκομείο της Λάρνακας, αποσπάστηκαν από τον ιδιωτικό τομέα οκτώ παθολόγοι και η προσπάθεια συνεχίζεται για την επίταξη επιπρόσθετων ιατρών και άλλων ειδικοτήτων. Κυρίως, αναισθησιολόγοι και πνευμονολόγοι.

Πηγή: sigmalive