Νέα ρύθμιση για τις παραλίες θέτει φραγμούς στους δήμους

παραλία Διαχείριση Παραλιών, Νέα Αμμοχώστου, Τοπικές Αρχές

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών υιοθετώντας το περιεχόμενο υπομνήματος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Θαλασσίων Αθλημάτων (ταχύπλοα κ.λπ.), προχωρεί σε τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις παραλίες με σκοπό να παρακάμψει όσες τοπικές Αρχές δεν προκηρύξουν προσφορά για εκμετάλλευση τους το τέταρτο έτος από την κατακύρωση της προηγούμενης σύμβασης.

Η νέα ρύθμιση θα εμπλέκει και τους Επάρχους στην προκήρυξη προσφορών για αξιοποίηση παραλιών, οπόταν κάποιες τοπικές Αρχές θα χάσουν το πλεονέκτημα να «κόβουν και να ράβουν» στο ποιος διαχειρίζεται την κάθε περιοχή.

Ιδιοκτήτες θαλασσίων αθλημάτων εκτιμούν πως πίσω από τη μη προκήρυξη προσφορών εγκαίρως, κρύβονται σκοπιμότητες.

Σημειώνεται, πως η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών εξέδωσε στις 27 Ιουνίου εγκύκλιο με την οποίαν εφιστά την προσοχή των τοπικών Αρχών στη διαδικασία των προσφορών και υποδεικνύει πως, με βάση τη νομοθεσία «οι προσφορές για την ανάθεση σε πρόσωπα της παροχής διευκολύνσεων, στις περιπτώσεις όπου η άδεια παροχής διευκολύνσεων είναι πέντε ετών, προκηρύσσονται κατά τη διάρκεια του τέταρτου έτους».

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε χθες να καταθέσει ομόφωνα πρόταση νόμου με στόχο να δοθεί λύση στο πρόβλημα μη ανανέωσης των πενταετών συμβάσεων στη διαχείριση των παραλιών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι, στο θέμα των συμβάσεων στη διαχείριση παραλιών, η νομοθεσία προνοεί πενταετείς συμβάσεις και στον τέταρτο χρόνο οι οικείες τοπικές Αρχές πρέπει να προχωρούν στη διαδικασία προσφορών για την επόμενη περίοδο, κάτι που δυστυχώς δεν έχει συμβεί.

Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, η νομοθετική εξουσία προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα και παρά το γεγονός ότι η επιτροπή έχει τη θέση πως η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα πρέπει να παραμείνει στην τοπική Αρχή. Υπάρχει, είπε, η κοινή Πρόταση Νόμου όλων των κομμάτων ούτως ώστε να υπάρχει εναλλακτική επιλογή για να μην διαιωνίζονται χωρίς νομοθετική ρύθμιση οι συγκεκριμένες συμβάσεις.

Είπε επίσης πως, πρόθεση είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε εντός του πρώτου τριμήνου του 4ου έτους των πενταετών συμβάσεων, ο οικείος Έπαρχος να προκηρύσσει εκ μέρους των τοπικών Αρχών προσφορές, αν δεν το πράξουν οι ίδιες.

Ανέφερε επίσης πως πρόθεση είναι η πρόταση νόμου να ψηφιστεί φέτος στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας. Σκοπός, είπε, είναι να παταχθούν φαινόμενα διαπλοκής.

Πηγή: Philenews/Βάσος Βασιλείου