Nίκος Συμεού: Απαντήσεις σε 7+1 ερωτήσεις για την υποψηφιότητά του (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Aριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο, δίνει τις δικές του απαντήσεις ενόψει βουλευτικών εκλογών - Το μήνυμά του στον κόσμο

40731F82 5CD4 4072 9581 DA60CB668A9A Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, ΝΙΚΟΣ ΣΥΜΕΟΥ

Συνέντευξη παραχώρησε στο Famagusta.News ο Aριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο, Νίκος Συμεού.

Μέσα από 8 ερωτήσεις, δίνει τις δικές του απαντήσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του, τις απόψεις του και το μήνυμά του στον κόσμο.

Διαβάστε αναλυτικά:

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να κατέλθετε υποψήφιος στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές;

Η ανάγκη μου να πάρω θέση σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το καλό του τόπου και της επαρχίας μου με οδήγησε στην επιλογή να κατέλθω ως αριστίνδην υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για την Επαρχία Αμμοχώστου μετά και την τιμητική πρόσκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.  Αποφάσισα να μπω σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση στην οποία θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για να δικαιώσω και όλους όσοι πίστεψαν σε μένα.  Ένας από τους λόγους που επίσης με ώθησε σε αυτή την απόφαση, ήταν και η απαξίωση προς την πολιτική κυρίως από τους νέους.  Κάποια πράγματα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν κι αν δεν δράσουμε από κοινού αυτό δεν θα υλοποιηθεί. Οι νέοι μας πρέπει να αποκτήσουν κίνητρα να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, να ενδιαφερθούν για τα κοινά και να παλέψουν για τα όνειρα τους.  Και για να το πετύχουν αυτό μας χρειάζονται δίπλα τους.  Είναι η ώρα να ακούσουμε τη φωνή τους, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους και μέσα από τις προτάσεις μας να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και όχι μόνο κούφιες υποσχέσεις.

 

Ποια πιστεύετε είναι τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων;

Τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τη νέα Βουλή, πρέπει πρώτα απ’ όλα να εστιάζουν στον Άνθρωπο και στην ποιότητα ζωής του.  Η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης και δράσης σε πολλούς τομείς αλλά αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από ουσιαστικές δράσεις και σωστές πρακτικές.  Συνεπώς, το φλέγον ζήτημα του Κυπριακού και της Αμμοχώστου, ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά και του συστήματος Δημόσιας Υπηρεσίας, η προώθηση πράσινης ανάπτυξης, η κοινωνική ευημερία, η οικονομική ανάκαμψη, η στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ατόμων τρίτης ηλικίας, η παροχή ίσων και αξιοπρεπών ευκαιριών σε νέους, η ανάπτυξη πόλεων και η προώθηση της πολιτιστικής τους εικόνας, η ανάπτυξη του τουρισμού, η πράσινη ανάπτυξη, η στήριξη των επιχειρήσεων και του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, η ενδυνάμωση και στήριξη νεανικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο εφαρμογής και προώθησης της έρευνας και καινοτομίας, η ανανέωση και διαφάνεια πολιτικής σκηνής, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία η Βουλή πρέπει δουλέψει σκληρά και να πάρει θέση.

 

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει σκληρύνει την στάση της ως προς τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό σε συνδυασμό με τις προκλητικές ενέργειες του ψευδοκράτους και της Άγκυρας για εποικισμό της περίκλειστης Αμμοχώστου, φανερώνουν αφενός κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αφετέρου εντείνουν την προκλητική και άκαμπτή τους στάση. Ποια η θέση σας;

Τα όσα θλιβερά έχουν διαδραματιστεί στην Αμμόχωστο, ήταν ένας από τους λόγους που με οδηγεί να παλέψω για να εκλεγώ στη νέα Βουλή.  Σίγουρα το Κυπριακό δεν θα το λύσουν οι βουλευτές ωστόσο κάθε Κύπριος πολίτης οφείλει να έχει άποψη.  Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν με ανοικτό μυαλό στηριγμένες στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 που αναφέρονται ξεκάθαρα στο θέμα της Αμμοχώστου και της άμεσης επιστροφής της στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.  Οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι να οδηγηθούμε σε μία θετική κατάληξη.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δίκαιο για να επιζητήσει μια λύση η οποία να είναι λειτουργική αλλά να μπορεί και την επόμενη μέρα να σταθεί και να καταστεί βιώσιμη και να αντέξει στο χρόνο. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας και ας μείνουμε ενωμένοι δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στόχος ένας και μοναδικός, η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης οι Αμμοχωστιανοί έχουν άσβεστο τον πόθο για επιστροφή και σε αυτό δεν χωρά καμία αντιπαράθεση.

 

Η επαρχία Αμμοχώστου έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα, κυρίως το τελευταίο διάστημα με την κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία. Τουριστικός και γεωργικός τομέας έχουν υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά με τις κοινωνικές επιπτώσεις να είναι επίσης εμφανείς. Ποιο πρέπει να είναι το έργο της νέας βουλής για στήριξη της ελεύθερης Αμμοχώστου;

Η Επαρχία της Αμμοχώστου αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης και γι’ αυτά είμαι έτοιμος να παλέψω ώστε να επιλυθούν.  Η πανδημία επέφερε αλυσιδωτά προβλήματα στους συμπολίτες μου, όπως και σε όλους τους Κύπριους, κυρίως όσο αφορά την επαγγελματική δραστηριότητα. Οι αφίξεις τουριστών τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες κάτι που επέφερε τεράστιο πλήγμα.  Κι ένα πλήγμα στον τουρισμό δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλους παραγωγικούς τομείς, όπως η γεωργοκτηνοτροφία και η οικοδομική βιομηχανία.  Επιχειρήσεις επηρεάστηκαν και όντας ένας εξ αυτών που επηρεάστηκε επαγγελματικά από την πανδημία, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στους συμπολίτες μου.  Ως πολιτεία είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε μηχανισμούς που θα προσφέρουν αναζωογόνηση στο νησί.   Μέσα από την ανάπτυξη κατάλληλων δράσεων και στρατηγικών σχεδιασμών, η Αμμόχωστος θα είναι σε θέση να ενισχύσει την τουριστική της εικόνα και να ενισχύσει τους τομείς της γεωργοκτηνοτροφίας και των οικοδομών.

 

Με ποια κριτήρια θα ήθελες οι ψηφοφόροι να επιλέξουν τους 56 βουλευτές;

Τη δεδομένη στιγμή η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα σταθερό πολιτικό σύστημα με ενεργό εμπλοκή και υποστήριξη των πολιτών οι οποίοι απαιτούν άμεσα την ανανέωσή του και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται σύνεση και ενότητα.  Ο επαναπροσδιορισμός των αρχών και αξιών μας ως κοινωνία, μας παρέχει τα εφόδια για ανάκαμψη μέσα από την επιλογή των κατάλληλων εκπροσώπων.  Άτομα ικανά με γνώσεις, αρχές και αξίες που θα έχουν γνώμονα το συμφέρον του λαού και θα μας εκπροσωπήσουν για ένα καλύτερο μέλλον.   Το κοινοβούλιο είναι η φωνή του Κύπριου πολίτη και η ευθύνη που έχουν όσοι βρίσκονται στην πολιτική απέναντι στους ανθρώπους που τους τιμούν με μια ψήφο εμπιστοσύνης είναι τεράστια.  Η συνέπεια, η σκληρή δουλειά και η τίμια εκπροσώπηση όλων αυτών των ανθρώπων ευελπιστώ ότι θα οδηγήσουν την Κύπρο σε ένα καλύτερο αύριο.  Η πολιτική ζωή του τόπου, έχει την ευθύνη, αφού ψηφίζεται από τον λαό, να οδηγήσει την Κύπρο μπροστά. Η συνέπεια, η συνεχής παρουσία, η δυναμικότητα όσον αφορά τη διεκδίκηση και η αξιοπιστία διαδραματίζουν αναμφίβολα τεράστιο ρόλο και η πραγματική δουλειά πρέπει να ξεκινά από την εκλογή και έπειτα ως ένα ευχαριστώ στον Κύπριο πολίτη που μας εμπιστεύεται.

 

Όλοι οι υποψήφιοι και τα κόμματα αναφέρονται στην αλλαγή. Τι σημαίνει αλλαγή για εσένα;

Στην πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, αλλαγή σημαίνει τον αγώνα για τη χάραξη μίας καινούργιας εύρωστης εποχής για την Κύπρο. Ο αγώνας μας έγκειται στην αναδιοργάνωση των κρατικών μηχανισμών και στην προσπάθεια για την επανίδρυση και ανάπτυξη του κράτους μας. Αγώνας για τη μετατροπή της Κύπρου σε υπόδειγμα πολιτείας δικαίου, σε πρότυπο ελεύθερου δημοκρατικού κράτους, σε μία σύγχρονη, ασφαλή, ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα.  Μπορώ να πω ότι ο δρόμος που ακολούθησα μέχρι σήμερα μέσα από την πολύχρονη πείρα μου στη δημοσιογραφία μου πρόσφερε εμπειρίες και γνώσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω στις προκλήσεις.  Μέσα από τις προτάσεις και τις εισηγήσεις μου ευελπιστώ ότι θα μπορέσω να φέρω κάτι καινούριο και διαφορετικό.

 

Ποιο θα είναι το πρώτο σας μέλημα στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

Χρειάζεται σκληρός αγώνας για να φέρουμε την αλλαγή όπως είπαμε και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου όμως, στόχος μου είναι να κερδίσω αυτή την εμπιστοσύνη.  Δεν είμαι πολιτικός, είμαι ένας πολίτης όπως όλοι μας ο οποίος νιώθει την ανάγκη να αγωνιστεί για τα κοινά.  Θα δουλέψω σκληρά, μακριά από λαϊκισμούς και δήθεν υποσχέσεις για μια καλύτερη κοινωνία.  Ως Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό για την Επαρχία Αμμοχώστου, έχω την πεποίθηση ότι ο αγώνας πρέπει να έχει ως στόχο τη συλλογική χάραξη μιας καινούργιας εύρωστης εποχής για την Αμμόχωστο και την Κύπρο μας.  Οποιεσδήποτε ενέργειες πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία ισοπολιτείας, απαλλαγμένης από τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την παρανομία. Αυτός θα είναι ο στόχος μου.

 

Ποιο το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;

Προτρέπω τους πολίτες και συγκεκριμένα τους νέους μας να δυναμώσουν την φωνή τους και να απαιτήσουν αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν, πηγαίνοντας την Κυριακή στις κάλπες.  Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να μου δώσει την ευκαιρία να αγωνιστούμε μαζί, καθαρά κι ανθρώπινα, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο.  Προσωπικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο Άνθρωπος και για αυτόν θα παλέψω. Μπαίνω σε αυτή τη μάχη γιατί αγαπάω την πατρίδα μου και θέλω να υπηρετήσω πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο μακριά από οποιαδήποτε συμφέροντα ή σκοπιμότητες.  Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός που θα καταφέρει με το πρόγραμμα και τις νέες θέσεις και ιδέες που θα προτείνει να πετύχει σε αυτή τη διαδικασία, είναι αυτός που θα έχει και τον πρώτο λόγο.

40731F82 5CD4 4072 9581 DA60CB668A9A Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, ΝΙΚΟΣ ΣΥΜΕΟΥ

Βιογραφικό Σημείωμα:

Γεννήθηκα το 1979 στην Αγία Νάπα της επαρχίας Αμμοχώστου, όπου και διαμένω με τη σύζυγο και την κόρη μου.

Αφού αποφοίτησα από το Λύκειο Παραλιμνίου, κατατάγηκα και ολοκλήρωσα τη θητεία μου στην Εθνική Φρουρά. Σπούδασα Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις στην Αθήνα.

Εργάστηκα επί δύο δεκαετίες ως δημοσιογράφος και παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων στο MEGA.  Αποκόμισα πλήρη εικόνα των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και μέσα από τη δουλειά μου επιχείρησα όχι μόνο να τα προβάλω, αλλά και να δώσω λύσεις σε αυτά.

Από το 2005, εκτελώ χρέη Διευθυντή Οικονομικού Τμήματος αλυσίδας υπεραγορών στην Επαρχία Αμμοχώστου και γνωρίζω από πρώτο χέρι τα σοβαρά προβλήματα που επέφερε η πανδημία σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

Ο πατέρας μου, που ήταν και ο πρώτος ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στην Αγία Νάπα συνέβαλε στη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης μου, ενώ από τη μητέρα μου έμαθα ότι στη ζωή πρέπει να παλεύεις και να αναλαμβάνεις το ρίσκο εκεί και όπου πιστεύεις ότι αξίζει.

Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να μου δώσει την ευκαιρία να αγωνιστούμε μαζί, καθαρά κι ανθρώπινα, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο.

Στην καθημερινότητα που βιώνουμε σήμερα, ο δικός μας αγώνας πρέπει να έχει ως στόχο τη συλλογική χάραξη μιας καινούργιας εύρωστης εποχής για την Αμμόχωστο και την Κύπρο μας. Οι ενέργειές μας πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς. Η ανανέωση της πολιτικής ζωής επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε αυτή την περίοδο, δίνοντας την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια μετάβασης σε ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο, για μας και τα παιδιά μας.