Νοσηλευτές Αμμοχώστου: “Εμείς στην πρώτη γραμμή, είμαστε καλά”

“Είμαστε καλά. Από την πρώτη γραμμή το μήνυμά μας είναι ότι είμαστε καλά. Δεν είσαι ο μόνος που μας ρωτάς αυτό. Μας ρωτούν οι σύζυγοι, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι συγγενείς και οι φίλοι αυτές τις μέρες. Αν είμαστε καλά. Μόλις έρθουμε στη βάρδια ρωτούμε και εμείς το ίδιο. Αν είμαστε καλά. Όπως κάνουν οι οικογένειες. Είμαστε καλά να πείτε. Από την πρώτη γραμμή. Εμείς στο νοσοκομείο. Σε όλα τα τμήματα. Και στους θαλάμους που είναι τα άτομα με κορωνοϊό. Είμαστε καλά”. Και η νεαρή νοσοκόμα συγκινημένη συνεχίζει: “Προσέχουμε και είμαστε καλά. Και εσείς να προσέχετε και θα είστε καλά”.

Στον περίβολο του νοσοκομείου Αμμοχώστου, όπου ο δημοσιογράφος του Φιλελευθέρου, Πάμπος Βάσιλας, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει βιαστικά λίγες κουβέντες, μια άλλη νοσοκόμα συνεχίζει την κουβέντα σε κάπως έντονο ύφος: “Και να τους πείτε πως εδώ μέσα εμείς κάνουμε και τώρα που είναι δύσκολες οι ώρες αυτό που κάναμε πάντα. Το καθήκον μας. Και έχουμε και την καρδιά και την ψυχή, αλλά και την επαγγελματική ικανότητα, που κάποιοι την αμφισβητούν, να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αυτό να πείτε. Και να τους πείτε εκεί έξω ακόμα, πως εδώ μέσα σε αυτό το νοσοκομείο πασχίζουμε όλοι να μείνουμε καλά. Και το προσωπικό και οι ασθενείς μας, αυτοί που είναι και αυτοί που ίσως θα έρθουν”.

Δεν έχουν σημασία τα ονόματα των ανθρώπων που μίλησαν στον “Φιλελεύθερο”, αλλά αυτά τα σημαντικά που μας είπαν, πάντα σε χώρους επιτρεπόμενης πρόσβασης στο νοσοκομείο Αμμοχώστου. Όπου χθες, σε κάποιους χώρους, λήφθηκαν πλάνα για ένα διαφωτιστικό φιλμάκι σχετικά με τον κορωνοϊό. Περιγραφές πολύ σημαντικές και ανθρώπινες. Χθες, οι ασθενείς με συμπτώματα κορωνοϊού ήταν επτά στον αριθμό. Μάθαμε λοιπόν ότι στους θαλάμους όπου φιλοξενούνται, το προσωπικό τους συμπεριφέρεται “πολύ ανθρώπινα”, κατά τρόπο που να αισθάνονται όσο το δυνατό λιγότερο ότι είναι ασθενείς. Έχουν πρόσβαση σε τηλεόραση, μπορούν να ακούσουν μουσική, να διαβάσουν, να τηλεφωνήσουν. Να ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, πολύ πιο ήρεμο και φυσιολογικό, από το σαματά, την υπερβολή, ακόμα και τον παραλογισμό σε κάποιες φορές, που συμβαίνουν γύρω από τον κορωνοϊό εκτός του νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Σε ένα περιβάλλον που οι ασθενούντες συνάνθρωποί μας, γνωρίζουν έστω και αν δεν το βλέπουν, ότι καθημερινά βρίσκονται εκεί από νωρίς το πρωί, οι άνθρωποι του ΟΚΥπΥ και λειτουργοί του υπουργείου Υγείας. Που μαζί με τη διευθύντρια, Αμαλία Χατζηγιάννη, συσκέπτονται, ενημερώνονται και προωθούν λύσεις σε κάθε τι που αφορά όχι μόνο τη νοσηλεία και την κατάσταση των ασθενών, αλλά ακόμη και θέματα που αφορούν τη δημιουργία της καλύτερης δυνατής ψυχολογίας σε αυτούς τους συνανθρώπους μας. Παράλληλα, πάντα, με τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου και στα υπόλοιπα τμήματα που λειτουργούν για άλλες κατηγορίες ασθενών. Δηλαδή τα Τμήματα Αιμοδιάλυσης, Εξωτερικών Ιατρείων και Πρώτων Βοηθειών.

“Είμαστε όλοι μας ενωμένοι. Ξέρουμε και μας είπαν από την αρχή αυτής της ιστορίας πως αν ο καθένας κάνει όπως πρέπει τη δουλειά του και προσέχει, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Όχι πως προηγουμένως δεν κάναμε τη δουλειά μας, αλλά τώρα γίναμε πιο προσεκτικοί, πιο σχολαστικοί. Η διευθύντρια μας σχεδόν κοιμάται μέσα στο νοσοκομείο. Θα ήταν ντροπή εμείς να μην είμαστε συνεπείς”. Λόγια πολύ απλά, και εκ του μακρόθεν από μια καθαρίστρια που αντικρίσαμε εκεί. Σε ένα νοσοκομείο που πλέον, τα σκυβαλοδοχεία αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ασχέτως αν είναι γεμάτα ή όχι. Σε ένα νοσοκομείο, που ούτε ένα σκουπίδι, ή ένα φυλλαράκι δέντρου δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα. “Γιατί στο τέλος αυτής της ιστορίας θα κριθούμε από όλους και πρέπει να κριθούμε καλά και ως άξιοι νοσηλευτές και γιατροί και λοιπό προσωπικό”, είναι το σύνθημα αυτές τις μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου -σημείο αναφοράς όσον αφορά στη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό στην Κύπρο.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Πάμος Βάσιλας

Ροη Ειδησεων

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024