Νοσοκομείο Αμμοχώστου: 24ωρη ψυχολογική στήριξη στους ασθενείς με κορωνοϊό

Δρ Αμαλία Χατζηγιάννη: "Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι ο κορωνοϊός δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες, δεν ξεχωρίζει εάν έχουμε υποκείμενα νοσήματα ή ελεύθερο ατομικό αναμνηστικό, κανένας δεν είναι άτρωτος"

imagew 1 1 Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, Νοσοκομείο Αναφοράς

Παρέχεται 24ωρη ψυχολογική στήριξη στους ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, τόσο από ψυχολόγους όσο και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 62 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ έξι άτομα φιλοξενούνται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, η οποία τελευταίως είναι υπερπλήρης. Η γενική κατάσταση ορισμένων από τους ασθενείς είναι σοβαρή, ενώ η κατάσταση οκτώ ατόμων είναι κρίσιμη, αφού παρουσιάζουν συμπτώματα σοβαρής πνευμονίας, δηλαδή δύσπνοια, πυρετό και βήχα».

Αναφορικά με τα εξιτήρια που δίνονται σε ασθενείς που θεραπεύονται και φεύγουν από το Νοσοκομείο για το σπίτι τους, είπε πως «καθημερινά δίνονται 5-6 εξιτήρια την ημέρα, χωρίς όμως ο αριθμός αυτός να είναι σταθερός. Ωστόσο, οι εισαγωγές ασθενών που είναι περίπου 7 – 8 ημερησίως, αναλόγως φυσικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στην Κοινότητα, είναι πολύ περισσότερες από τα άτομα που φεύγουν».

Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που βρίσκονται υπό περιορισμό στο σπίτι τους και είναι ασυμπτωματικοί και σε περίπτωση που παρουσιάσουν έντονα συμπτώματα, τότε επικοινωνούν μαζί μας και γίνονται εισαγωγές».

Σε παρατήρηση ότι η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας είναι υπερπλήρης εδώ και αρκετές μέρες, αφού και οι έξι κλίνες είναι κατειλημμένες, η κα. Χατζηγιάννη είπε πως «πράγματι την τελευταία εβδομάδα η ΜΑΦ είναι 100% πλήρης. Ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΑΦ και αισθάνονται καλύτερα μεταφέρονται σε άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου, ενώ άτομα των οποίων η κατάσταση χειροτερεύει διακομίζονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη είπε πως «οι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο νοιώθουν μοναξιά, αφού δεν μπορεί να τους επισκεφθεί κανένα αγαπημένο τους πρόσωπο και δεν μπορούν να δουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στα διπλανά κρεβάτια. Οι ασθενείς είναι αγχωμένοι και έχουν μεγάλη ανάγκη να δουν την οικογένεια τους και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο βρίσκονται συνέχεια δίπλα τους οι γιατροί και οι νοσηλευτές».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη ψυχολογική στήριξη των ασθενών με κορωνοϊό, απάντησε ότι «υπάρχει 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη και σε περίπτωση που ένα άτομο «λύγισε» και δεν αντέχει, τότε παρέχεται άμεσα βοήθεια. Εκτός από την ειδική στήριξη που δίνεται στους ασθενείς από τους ψυχολόγους, δίνεται καθημερινά στήριξη στα άτομα που νοσηλεύονται και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Κληθείσα να αναφέρει τον μέσο όρο των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, είπε πως αυτή τη στιγμή ο όρος ανήλθε στα 71 έτη για το λόγο ότι το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονται υπερήλικες από Οίκους Ευγηρίας, που είναι σε μεγάλη ηλικία. «Εξάλλου, το νεαρότερο άτομο που νοσηλεύεται τώρα στο Νοσοκομείο είναι ηλικίας 40 ετών» είπε και σημείωσε πως «το νεαρότερο άτομο που νοσηλεύθηκε ήταν 15 ετών».

Σημείωσε ωστόσο πως «καθ’ όλη τη διάρκεια των οκτώ μηνών, από την ημέρα δηλαδή που άρχισε η πανδημία του κορωνοϊού νοσηλεύθηκαν στο Νοσοκομείο και άλλα νεαρά άτομα ηλικίας 18 και 25 ετών χωρίς να έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα. Αυτό πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλο τον κόσμο και να αντιληφθεί ότι ο κορωνοϊός δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες, δεν ξεχωρίζει εάν έχουμε υποκείμενα νοσήματα ή ελεύθερο ατομικό αναμνηστικό, κανένας δεν είναι άτρωτος, όλοι είμαστε ευάλωτοι και όλοι πρέπει να λαμβάνουμε τα ατομικά μέτρα υγιεινής και προστασίας και να ακολουθούμε πιστά τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας».

Σε άλλη ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου λειτουργούν κανονικά τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών και Αιμοκάθαρσης, τα Εξωτερικά Ιατρεία, το Μαιευτήριο και το Κέντρο Υγείας. Ο λόγος που συνεχίζεται η λειτουργία των συγκεκριμένων Τμημάτων είναι για να μην κινδυνεύσει η ζωή οποιουδήποτε ατόμου της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, αφού η είσοδος για το Νοσοκομείο είναι ξεχωριστή και τα πρόσωπα αυτά δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό και με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ασχολείται μαζί τους».

Ταυτόχρονα κάλεσε τον κόσμο «να μη φοβάται να προσέλθει στο Νοσοκομείο γιατί» όπως εξήγησε «η είσοδος από την οποία εισέρχονται στο νοσηλευτήριο τα περιστατικά με κορωνοϊό είναι ξεχωριστή, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεξάρτητο από αυτό που εργάζεται στις λεγόμενες «καθαρές ζώνες».

Πηγή: ΚΥΠΕ