Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Ζητούν τη μετεξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Μέσω επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φορείς της επαρχίας Αμμοχώστου ζητούν τη μετεξέλιξη του Νοσοκομείου Αμμοχώστου σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κύπρου

nosokomeioammoxostou 696x464 1 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, απέστειλαν πρόσφατα βουλευτές και φορείς της επαρχίας Αμμοχώστου, με θέμα τη μετεξέλιξη του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το θέμα αποτελεί πρωτοβουλία του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκου Χατζηγιάννη, ενώ στην επιστολή που απεστάλη, η πρωτοβουλία φαίνεται να στηρίζεται και από άλλους βουλευτές, τοπικές αρχές και φορείς της περιοχής.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι φορείς της επαρχίας Αμμοχώστου υποβάλλουν αίτημα για μετεξέλιξη του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κύπρου με δυνατότητα συνεργασίας με άλλες Ιατρικές Σχολές. Ένα αίτημα που συνδέει την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής και την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης μέσω της δημιουργίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Τόσο η ελεύθερη όσο και η κατεχόμενη περιοχή Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανόμενης και της πόλης της Αμμοχώστου, ως επαρχία στην ολότητα της διεκδικεί μερίδιο στην πανεπιστημιακή γεωγραφία της χώρας μας, επειδή σε όλες τις πόλεις έχουν συσταθεί πανεπιστημιακά ιδρύματα ή παραρτήματα αυτών. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της πολιτικής για ισόρροπη ανάπτυξη η Αμμόχωστος διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη, αναφέρει η επιστολή.

Όπως αναφέρεται, ο συνδυασμός της κτιριακής και τεχνολογικής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, αλλά και τα συναφή έργα και υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή της Αμμοχώστου αιτιολογούν τη δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Αμμόχωστο. Ταυτόχρονα υπέρ των εμπλεκομένων, φοιτητών και εργαζομένων, θα συνδράμει και το γεγονός ότι το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου, ειδικά σε σχέση με το ύψος των ενοικίων.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι στην Κύπρο αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρεις ιατρικές σχολές και πως η δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη περεταίρω αναβάθμιση των ιατρικών σχολών. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αναφέρεται, μέσα από τις διεθνείς αξιολογήσεις που θα λαμβάνουν οι ιατρικές σχολές θα ενισχύσει τη αναγνωρισιμότητα του ιατρικού πτυχίου στην Κύπρο και ότι η ανάγκη αυτή έχει ήδη αναγνωρισθεί από τη συντεταγμένη πολιτεία και βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Τονίζεται, παράλληλα, ότι τα πολλά και διάφορα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα και προκαλούν καθυστέρηση στην ίδρυση και λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου αφορούν ενστάσεις μόνο εργασιακού χαρακτήρα. Μια κατάσταση που ομοιάζει με ομηρία για τις ιατρικές σχολές, η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, αφού οι εμπλεκόμενοι είχαν αρκετό χρόνο, για να καταλήξουν σε συμφωνία κοινά αποδεκτή. Εφόσον αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου προσφέρεται ως η πλέον κατάλληλη και ποιοτική επιλογή.

Σε συνάρτηση με τα πιο πάνω, αναφέρει η επιστολή, η δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην περιοχή θα καλύψει το σημερινό κενό που υπάρχει στην απασχόληση επιστημόνων, γεγονός το οποίο σήμερα προκαλεί στην περιοχή μαρασμό και εγκατάλειψη, λόγω της φυγής όλων όσων σπουδάζουν. Η περιοχή μειονεκτεί έναντι των άλλων επαρχιών και δυστυχώς δε διαφαίνεται από τους μέχρι σήμερα αναπτυξιακούς σχεδιασμούς προοπτική για το μέλλον.

Η επιστολή καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μελετήσει τη μετεξέλιξη του Νοσοκομείου Αμμοχώστου σε «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αμμοχώστου του Πανεπιστημίου Κύπρου» και τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω της δημιουργίας ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της ιατρικής. Οι διαθέσιμες ποιοτικές υποδομές, ο αριθμός των ασθενών και το υφιστάμενο επίπεδο του προσωπικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου μαζί με το ακαδημαϊκό προσωπικό του ιατρικού πανεπιστημίου μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας στην Κύπρο.

Η επιστολή εκφράζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ετοιμότητα της τοπικής κοινωνίας να καλωσορίσει τη μετεξέλιξη του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, που έχει στηρίξει τον τόπο κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Η επιτυχημένη έκβαση της διαχείρισης της πανδημίας, με συντελεστές τόσο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου έχουν αποφέρει παγκύπριο όφελος. Αυτή η επιτυχία, όπως αναφέρεται, δημιουργεί ηθικά ερείσματα στη διεκδίκηση της αναβάθμισης αυτού του νοσοκομείου σε πανεπιστημιακό για τον κόσμο της Αμμοχώστου, δικαιώνοντας την προσφορά και τις θυσίες του κατά την περίοδο της πανδημίας.

Τέλος, καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει τη σχετική απόφαση, η οποία θα αποτελεί επιστέγασμα στις προσπάθειες όλων, για να κρατηθεί η επαρχία Αμμοχώστου σε κοινή πορεία με τις άλλες επαρχίες και να τοποθετηθεί η ιατρική επιστήμη και οι προοπτικές που προσφέρει στο επίπεδο που αρμόζει, ώστε να αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στην επιστημονική αναβάθμιση της χώρας.

Όπως αναφέρει η επιστολή, υποστηρικτές της πρωτοβουλίας είναι:

  • Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου
  • Βουλευτές Αμμοχώστου:
    • Κυριάκος Χατζηγιάννης
    • Ονούφριος Κουλάς
    • Γιώργος Κάρουλας
    • Νίκος Γεωργίου
    • Ζαχαρίας Κουλίας
    • Λίνος Παπαγιάννης
    • Μιχάλης Γιακουμής
    • Χρίστος Σενέκης
  • Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Αμμοχώστου
  • Δήμος Αμμοχώστου
  • Δήμος Παραλιμνίου
  • Δήμος Δερύνειας
  • Δήμος Αγίας Νάπας
  • Δήμος Σωτήρας
  • Κοινοτικό συμβούλιο Αυγόρου
  • Κοινοτικό συμβούλιο Άχνας
  • Κοινοτικό συμβούλιο Λιοπετρίου
  • Κοινοτικό συμβούλιο Φρενάρους
  • Κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Γεωργίου Αχερίτου
  • Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου
  • Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου

Famagusta.News