Νουρής για πλημμύρες σε επ. Αμμοχώστου: Άμεση καταγραφή ζημιών – Προτεραιότητα οι πρώτες κατοικίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Νουρής: "Πρώτο μέλημα οι ανθρώπινες ζωές - Εκεί όπου πρέπει το κράτος θα σταθεί αρωγός"

gg 1 exclusive, ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Δηλώσεις στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” της τηλεόρασης του Σίγμα παραχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σχετικά με τις καταστροφές από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τη νύχτα της περασμένμης Παρασκευής και του Σαββάτου σε Παραλίμνι και Αγία Νάπα.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Νουρής, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται αυτή την εκδήλωση των φαινομένων και με τόση ένταση. Οι όγκοι του νερού, όπως είπε, και η ποσότητα ήταν τέτοια που τα συστήματα απορροής υδάτων ήταν αδύνατο να το απορροφήσουν. Στα δυσάρεστα, ο Υπουργός επισήμανε και τα ευχάριστα, και συγκεκριμένα, όπως είπε, ότι φάνηκε ξεκάθαρα ότι η δουλειά που έγινε στην πόλη του Παραλιμνίου απέδωσε γιατί, όπως είπε εντός της πόλης του Παραλιμνίου δεν παρουσιάστηκαν φαινόμενα υπερχειλήσεων σε αντίθεση με άλλες περιοχές που παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα, για τα οποία όμως υπάρχει, όπως ανέφερε, ο σχεδιασμός για περαιτέρω βελτίωση των συστημάτων μέσω του Ταμείου Συνοχής που ξεκινάει από τον επόμενο μήνα με μια δαπάνη 7 εκατομμυρίων ευρώ για βελτίωση της κατάστασης στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, αυτό δεν είναι δικαιολογία γιατί το φαινόμενο ήταν τέτοιο που και αυτά τα συστήματα να υπήρχαν, πάλι θα υπήρχαν προβλήματα.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Νουρής,  οι οδηγίες προς τους επάρχους Αμμοχώστου και Λάρνακας ήταν ότι εντός της Δευτέρας θα γίνει καταγραφή των ζημιών. “Δε φαίνεται να είναι πολλά τα υποστατικά που έχουν υποστεί ζημιές και εκεί όπου το κράτος πρέπει να έρθει αρωγός θα έρθει” ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί εκεί όπου υπάρχουν ζημιές σε κατοικίες και συγκεκριμένα σε πρώτες κατοικίες.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός πρώτο μέλημα ήταν οι ανθρώπινες ζωές αφού απεγκλωβίστηκαν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου πέραν των 35 ανθρώπων και περισσότερα από 65 αυτοκίνητα που ήταν παγιδευμένα.

Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε 61 κλήσεις το τελευταίο 24ωρο σε Λάρνακα και Αμμόχωστο

Σε συνολικά 61 κλήσεις ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το τελευταίο 24ωρο στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου για παροχή βοήθειας του κοινού, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Κούλα Μεσαρίτου, Λειτουργός του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «κατά το τελευταίο 24ωρο η Δύναμη ανταποκρίθηκε σε 17 περίπου κλήσεις στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Συνολικά το Σαββατοκύριακο η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 217 κλήσεις στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου για άντληση νερών από πλημμυρισμένους δρόμους και πλημμυρισμένα υπόγεια ιδιωτικών επιχειρήσεων, υποστατικών και ξενοδοχείων, ανοίγματα οχετών ομβρίων υδάτων, ρυμουλκήσεις ακινητοποιημένων οχημάτων και διασώσεις πολιτών από τα οχήματα τους που είχαν παγιδευτεί είτε από τις οικίες τους από τις οποίες περνούσαν ορμητικά νερά».

Συνολικά, συνέχισε «κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 261 κλήσεις στις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου, από τις οποίες 49 αφορούσαν διασώσεις πολιτών από οχήματα που είχαν παγιδευτεί στα πλημμυρισμένα νερά. Επίσης έγιναν 80 ρυμουλκήσεις οχημάτων ενώ τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και Αμμοχώστου έγινε διάσωση ηλικιωμένου ατόμου να εξέλθει της οικίας του λόγω των ορμητικών νερών της βροχής».

Όπως ανέφερε η κα. Μεσαρίτου, «η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε τόσες πολλές κλήσεις που αποτελούν αριθμό ρεκόρ, ενώ το τελευταίο 48ωρο οι Πυροσβέστες εργάζονται αδιάκοπα, παραμερίζοντας τη σωματική τους κόπωση και βρίσκονται πάντοτε στο καθήκον. Η Υπηρεσία είχε τη βοήθεια και τη στήριξη της Αστυνομίας, των Δημοτικών αρχών και της Πολιτικής Άμυνας».

Σημείωσε ακόμα ότι «λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ακραία καιρικά φαινόμενα και όλοι μπορούμε με κάποιες απλές ενέργειες να μειώσουμε τις άσχημες συνέπειες και τις ζημιές στις περιουσίες τους, που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια κακοκαιρία. Για παράδειγμα το κοινό θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι τα φρεάτια δεν είναι φραγμένα και να καθαρίζονται συνεχώς, να στερεώνονται καλά τα ντεπόζιτα νερού και οι κύλινδροι που βρίσκονται στις ταράτσες και να απομακρύνονται πρόχειρες κατασκευές».

Επίσης, «καλό είναι να σε περίπτωση που οι πολίτες παγιδευτούν με το όχημά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους, να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου και να περιμένουν να περάσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση της η Αστυνομία αναφέρει ότι «βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα μαζί με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου».

Συγκεκριμένα στην επαρχία Αμμοχώστου «σε δύο σημεία του δρόμου Πρωταρά – Κάβο Γκρέκο υπάρχει καθίζηση εδάφους. Τα σημεία αυτά έχουν σηματοδοτηθεί και καλούνται οι οδηγοί, που χρησιμοποιούν τον εν λόγω δρόμο, να είναι πολύ προσεκτικοί».

Εξάλλου στην επαρχία Λάρνακας είναι κλειστός ο δρόμος από τη λεωφόρο Αρτέμιδος προς το Τέμενος Χαλά Σουλτάν «Τεκκέ», λόγω συσσώρευσης νερού στο οδόστρωμα.

Kαι πάλι… κίτρινη προειδοποίηση

Παράλληλα η κακοκαιρία και τα έντονα φαινόμενα συνεχίζονται.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέα Κίτρινη Προειδοποίηση με ισχύ από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 5:00 το απόγευμα.

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή. Η ένταση της βροχής δυνατό να κυμανθεί από 55 μέχρι 85 χιλιοστών το 28ωρο.

Famagusta.News / Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ