Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των Μουσικών Σχολείων Αμμοχώστου και Κατερίνης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μουσικό1 1 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αδελφοποίηση των Μουσικών Σχολείων Αμμοχώστου και Κατερίνης, η οποία συνοδεύτηκε από εκδηλώσεις που συνέβαλαν στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο σχολείων και παράλληλα άφησαν τα δικά τους ψήγματα πολιτισμού στην επαρχία Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα οι Βυζαντινές Χορωδίες των δύο σχολείων, υπό τη διεύθυνση των χοραρχών κ. Άγγελου Γεωργίου (Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου) και κ. Λάζαρου Τσορμπατζίδη (Μουσικό Σχολείο Κατερίνης) σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Κωνσαντίας – Αμμοχώστου συμμετείχαν σε Ιερές Ακολουθίες και εκδηλώσεις στην επαρχία μας.

Χαιρετισμοί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης στο Λιοπέτρι

Την Παρασκευή 5 Απριλίου χορωδίες από τα δύο Μουσικά σχολεία πλαισίωσαν τα ιερά αναλόγια και έψαλαν κατά την ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Λιοπέτρι2 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Λιοπέτρι4 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος χοροστάτησε της ακολουθίας και στο τέλος της, σε ομιλία του προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε εκτενώς στην ονομασία της Παναγίας ως Θεοτόκου.

Λιοπέτρι3 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Στην ακολουθία παρέστησαν επίσης ο βουλευτής ΔΥΣΗ Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Κάρουλλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Υπαρχηγός της Ενικής Φρουράς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου συνοδευόμενοι από τον Ταξίαρχο κ. Γεώργιο Μαυρομμάτη, Διοικητή της VII Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού, καθώς και ο Κοινοτάρχης Λιοπετρίου κ. Κυριάκος Τρισόκκας.

Λιοπέτρι1 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Εκκλησιαστική και Παραδοσιακή Συναυλία στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Παραλίμνι

Σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, τα παιδιά των δύο βυζαντινών χορωδιών έψαλαν και να τραγούδησαν ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Παραλίμνι.

Μουσικό2 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Μουσικό5 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Μουσικό1 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Συγκινητική στιγμή αποτέλεσε στο τέλος η συμμετοχή του κ. Χρίστου Ψάλτη, Πρωτοψάλτη της Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, του μοναδικού Κύπριου στον οποίο απονεμήθηκε με οδηγίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το οφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Μουσικό3 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Ο κ. Ψάλτης εξήρε τη σημασία της Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής, μίλησε για τη δική του πορεία στο χώρο και αφού εξήγησε με παραδείγματα τεχνικές εκτέλεσης της Βυζαντινής Μουσικής, στο τέλος αφιέρωσε στους παρευρισκόμενους τον «Ύμνο της Μετανοίας».

Η εκκλησιαστική αρχή απένειμε αναμνηστικά δώρα στο Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης κ. Γεώργιο Βαρδακώστα, στους Διευθύνοντες του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου κ. Σπύρο Σπύρου και κ. Γεωργία Χαραλάμπους, στους χοράρχες των δύο σχολείων κ. Λάζαρο Τσορμπατζίδη και κ. Ευάγγελο Γεωργίου, καθώς και στην καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης κ. Γκαμπριέλα Μακοβέϊ.

Μουσικό4 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου

Στο πλαίσιο της αφελφοποίησης έγιναν διάφορες ξεναγήσεις στο νησί μας σε τόπους ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, την Αρχιεπισκοπή, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Αγώνος 55-59, το ιστορικό Παγκύπριο Γυμνάσιο και τα Μουσεία του (όπου στεγάζεται και το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας) και το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.

Επίσκεψη1 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Επίσκεψη2 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Επίσκεψη3 Αδελφοποίηση, Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου