Όσα πρέπει να ξέρεις για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής στην επ. Αμμοχώστου

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019, Νέα Αμμοχώστου

Συνολικά 58 εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν για τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαίου, στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Χρυσαφίνης “τα εκλογικά κέντρα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου που θα λειτουργήσουν για τις Προεδρικές εκλογές ανέρχονται στα 49 ενώ άλλα εννέα κέντρα θα λειτουργήσουν για τους Τ/κ ψηφοφόρους. Ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι 32,652 άτομα”.

Στο Δήμο Παραλιμνίου θα λειτουργήσουν 13 εκλογικά κέντρα, στην Αγία Νάπα 4, στην Δερύνεια 6 και έξι εκλογικά κέντρα για τους Τουρκοκύπριους, στην Σωτήρα 6, στην Αχνα, 3, στο Αυγόρου 5, στο Λιοπέτρι 5, στο Φρέναρος 4, στην Αχερίτου 3 και τρία εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν για τους Τουρκοκύπριους.

Το πιο μικρό εκλογικό κέντρο είναι στην Αχερίτου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ με αριθμό 488 ψηφοφόρους.

Το πιο μεγάλο εκλογικό κέντρο είναι στο Γυμνάσιο Δερύνειας, Κέντρο ΣΤ με 877 ψηφοφόρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 207 εγκλωβισμένοι.

Οι 207 εγκλωβισμένοι είναι 43 από την Αγία Τριάδα, δύο από τον Άγιο Ανδρόνικο, και 162 από τις τρεις ενορίες του Ριζοκαρπάσου, δηλαδή 85 από την Αγία Τριάδα, 38 από την Ανάβρυση και 39 από το Λεκό.

Στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου υπάρχουν 5 Τουρκοκύπριοι, εκ των οποίων ο ένας ψηφίζει στην Αγία Νάπα – Κέντρο Α, τρεις στην Αγία Νάπα – Κέντρο Δ και ένας που ψηφίζει στο Παραλίμνι στο Κέντρο Ι.

Την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών δηλαδή στις 26 Μαίου, το Γραφείο του Εφόρου θα είναι το Παράρτημα της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Συνολικά 282 υπάλληλοι θα εργαστούν στα 58 εκλογικά κέντρα της Επαρχίας Αμμοχώστου την ημέρα των εκλογών. Από αυτούς οι 58 θα είναι προεδρεύοντες και οι υπόλοιποι 224 Βοηθοί, ενώ υπάρχουν και 11 άνεργοι πτυχιούχοι που δήλωσαν ενδιαφέρον για να εργαστούν.

Περισσότεροι από 640 χιλ. εκλογείς ψηφίζουν την Κυριακή στις Ευρωεκλογές 

Συνολικά 641.181 εγγεγραμμένοι εκλογείς καλούνται την Κυριακή να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.095 εκλογικά κέντρα, στην Κύπρο, για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 2019-2024.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κύπρος Κυπριανού, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι ο μεγαλύτερος που υπήρξε ποτέ σε εκλογική διαδικασία στην Κύπρο. Από αυτούς, οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι ενώ 10.559 είναι οι Κοινοτικοί. Στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής κατέρχεται επίσης ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων, που διεκδικεί εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 07.00 το πρωί της Κυριακής και θα συνεχιστεί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 – 1300. Τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών αναμένεται ότι μέχρι τις 20.30 θα υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά στα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνουν, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν θα δημοσιοποιηθεί παρά μόνο τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η υπηρεσία εκλογών και οι επαρχιακές διοικήσεις έχουν οργανώσει τη λειτουργία 1.095 εκλογικών κέντρων. Από αυτά, τα 50 είναι ειδικά εκλογικά κέντρα που θα ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς με διεύθυνση σε περιοχές μη ελεγχόμενες από το κράτος. Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Επαρχίας Κερύνειας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου, Κέντρο Δ, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Γυμνάσιο Δερύνειας, Κέντρο Στ’.

Για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι εκλογείς, θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο με την ταυτότητά τους ή το εκλογικό τους βιβλιάριο. Οι κοινοτικοί εκλογείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το έγγραφο, το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπορούν να εξακριβώσουν το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν στην ειδική ιστοσελίδα www.elections.moi.gov.cy και στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό ενημέρωσης 77772212.

Στα εκλογικά κέντρα θα εργαστούν 309 άνεργοι πτυχιούχοι, ενώ την ημέρα των εκλογών θα εργαστούν περίπου 7.000 άτομα, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί όπως και προσωπικό από άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι θα καλύψουν όλες τις φάσεις της εκλογικής διαδικασίας, από την ψηφοφορία μέχρι την ανακήρυξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κατά την ημέρα που προηγείται της ψηφοφορίας, δηλαδή σήμερα, Σάββατο, και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.

Famagusta.News