Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM).
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, η μαμμή για τους παλιότερους, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού.
Η Φωτεινή Τζιώρταν από το Παραλίμνι μας εξηγεί στους λόγους που την οδήγησαν να επιλέξει το επάγγελμα της μαίας.
Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το επάγγελμα;
Εργάζομαι στο ιδιωτικό νοσοκομείο Λητώ στο Παραλίμνι τα τελευταία 5 χρόνια και τον περασμένο χρόνο ξεκίνησα ένα κέντρο προετοιμασίας τοκετού μέσω της ένταξής μου στο ΓεΣΥ ως ιδιωτική μαία. Το Ciclos Midwifery Services.
Τι σε έκανε να επιλέξεις το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Πιστεύω πως αυτό που με παρακίνησε να ακολουθήσω την μαιευτική ήταν ο ενθουσιασμός στην ιδέα να φέρνεις στον κόσμο νέες ζωές! Μετέπειτα καθώς εμβάθυνα μέσω των σπουδών, διαφόρων σεμιναρίων και το κυριότερο η εμπειρία που απέκτησα στον χώρο που εργάζομαι, με έκαναν να αγαπήσω ακόμη περισσότερο το επάγγελμα που διάλεξα. Δεν είναι μόνο ο τοκετός. Είναι όλο το ταξίδι της μητρότητας. Η προετοιμασία, η ενημέρωση για την εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η ψυχολογική υποστήριξη και άλλα πολλά ακόμα βρίσκονται μέσα σε αυτό το επάγγελμα.
Γιατί χρειαζόμαστε μία μαία;
Η μαία είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται να έχεις δίπλα σου όπως τον γυναικολόγο σου. Η μαία μπορεί να παρέχει την διατήρηση μίας υγιούς και ασφαλούς εγκυμοσύνης πάντοτε σε συνεργασία με τον γυναικολόγο. Η παρακολούθηση από μαία μπορεί να βοηθήσει τα νέα ζευγάρια, τους γονείς, να διαχειριστούν τις απορίες και οτιδήποτε τους απασχολεί. Επιβάλλεται να είσαι δίπλα στους νέους γονείς από την αρχή μέχρι τον τοκετό και μετά ακόμα στην λοχεία όπου εκεί οι μανούλες χρειάζονται ακόμη περισσότερη αγάπη και ενσυναίσθηση.
Κατά τη διάρκεια του τοκετού η μαία μπορεί να παρέχει στήριξη και βοήθεια στη γυναίκα καθώς και στον σύντροφό της. Παρέχει συμβουλές για τη θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του τοκετού καθώς και για την αναπνοή και την χαλάρωση. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου και να παρέχει υποστήριξη και συμβουλές για τη χρήση άλλων μεθόδων ανακούφισης από τον πόνο κατά την διάρκεια του τοκετού.
Ποιο κομμάτι της δουλειάς σου είναι το αγαπημένο σου;
Πιστεύω πως το αγαπημένο μου κομμάτι είναι ξεκάθαρα η διαδικασία του τοκετού που έρχεται με τόσο μαγικό τρόπο ένας νέος άνθρωπος στον κόσμο. Πάντα με συγκινούσε αυτή η εικόνα με τον πατέρα να δακρύζει και την γυναίκα να μεταμορφώνεται. Η δύναμη που πηγάζει μέσα από το γυναικείο σώμα την συγκεκριμένη στιγμή είναι απίστευτη. Βλέπεις με τα μάτια σου τον θάνατο και επανέρχεσαι στη ζωή σε λίγα δευτερόλεπτα. Η γυναίκα εκείνη τη στιγμή ξαναγεννιέται και πλέον είναι μάνα. Είναι η στιγμή που το κορίτσι μέσα της γονατίζει για να γεννηθεί η γυναίκα, η μητέρα.
Πού νομίζεις πως διαφέρει μία πιο μεγαλύτερη σε χρόνια εμπειρίας μαία με μία νεότερη;
Μία μαία με μεγαλύτερη εμπειρία έχει συνήθως περισσότερη γνώση στην διαχείριση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Επιπλέον, έχει πιο σταθερή και στρατηγική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων και στην διαχείριση όλων των περιπτώσεων με επιπλοκές. Αυτό μπορεί να ωφελήσει ειδικά σε περιπτώσεις όπου απαιτείται έμπειρη κρίση και άμεση απόφαση. Από την άλλη πλευρά, μία νεότερη μαία μπορεί να έχει περισσότερη ενέργεια και να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη για συνεργασία με την έγκυο και το σύντροφό της. Η επικοινωνία είναι σημαντική ανάμεσα στη μαία και στο ζευγάρι. Και οι δύο όμως έχουν κατάρτιση και εκπαίδευση για να παρέχουν ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα στις εγκύους και τα νεογέννητά τους.
Συνέντευξη στη Χριστιάνα Μάρκου / Famagusta.news