Πάνω από Βάσεις Δεκέλειας πέρασε ο S-200

Πορεία πυραύλου ΕΚΡΗΞΗ, Κατεχόμενα

Σιγήν ιχθύος τηρούν οι Βρετανικές Βάσεις ως προς αν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησής τους στο Τρόοδος εντόπισαν τον πύραυλο S-200 που εκτοξεύτηκε ελάχιστα λεπτά μετά τις 1.00 τα μεσάνυκτα της Δευτέρας και κατέπεσε στην πλαγιά του Πενταδακτύλου μεταξύ των χωριών Βουνό και Κουτσοβέντης.

Η πορεία του πυραύλου, με βάση τα πιθανότερα σενάρια για τη βάση εκτόξευσής του, πέρασε πάνω από τις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας πριν καταλήξει στο σημείο συντριβής και έκρηξής του.

Την ίδια ώρα, να σημειωθεί ότι, πέραν του ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα στην Κύπρο, αποφεύχθηκε και μεγάλη τραγωδία από ενδεχόμενη σύγκρουση του πυραύλου με κάποιο από τα πολλά αεροπλάνα που πετούσαν εκείνη την ώρα στο Fir Λευκωσίας μεταξύ των ακτών της Συρίας και Λιβάνου και του σημείου που κατέπεσε ο πύραυλος.

Μεταξύ άλλων εκείνη την ώρα -μεταξύ 1.00 και 1.10 τα ξημερώματα Δευτέρας- πετούσαν στην περιοχή τουλάχιστον πέντε τουρκικά αεροπλάνα σε υπερπτήσεις και ακόμα δύο βρίσκονταν σε διαδικασία προσέγγισης και προσγείωσης στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, σχετικά κοντά στην περιοχή που έπεσε ο πύραυλος.

Επίσης σε κίνδυνο τέθηκαν και πτήσεις που απογειώθηκαν από το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τα δεδομένα πτήσεων, διέρχονταν εκείνη την ώρα από την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, απ’ όπου -όπως όλα δείχνουν- πέρασε ο πύραυλος, αεροπλάνα που απογειώθηκαν από το Τελ Αβίβ, με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και τη Μόσχα, όπως και αεροπλάνα που κατευθύνονταν προς Βηρυτό.

Οι μήκους 10.80 μέτρων πύραυλοι S-200 φτάνουν σε ύψος κατά την πτήση τους τις 30.000 -35.000 πόδια, ύψος που πετούσαν τα αεροπλάνα ανατολικά της Κύπρου εκείνη την ώρα, ενώ ελάχιστα πριν τη συντριβή του, δηλαδή κατά την πτώση του λόγω του ότι έφτασε στο όριο της εμβέλειάς του, κοντά βρίσκονταν τα δύο τουρκικά αεροπλάνα που προσγειώνονταν στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πύραυλοι S-200 που εκτοξεύονται από τη Συρία πέφτουν σε άλλη χώρα – στις 3 Απριλίου 2018 ίδιου τύπου πύραυλος είχε πέσει στην Ιορδανία, ευτυχώς και πάλι χωρίς θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την ώρα των αεροπορικών βομβαρδισμών είχαν ενεργοποιηθεί τόσο ηλεκτρονικά συστήματα αλλοίωσης συστημάτων GPS από συριακή αεροπορική βάση με σκοπό να παραπλανήσουν τους ισραηλινούς πυραύλους όσο και από συστήματα των Ισραηλινών για προστασία των F 16D που ήταν ο στόχος των συριακών S-200.

Και τουρκικό UAV στην περιοχή

Μέχρι και λίγο πριν την ισραηλινή αεροπορική επίθεση, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο με κωδικούς TCS-02 πραγματοποιούσε για περίπου τρεις ώρες -από τις 10.00 το βράδυ της Κυριακής μέχρι και τη 1.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας- κατασκοπευτική πτήση μεταξύ των περιοχών Σαχριάχ και Αντάκια της Συρίας πετώντας στις 17.000 πόδια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Philenews.

Πρόκειται για UAV που πραγματοποιεί κατά διαστήματα κατασκοπευτικές πτήσεις στην περιοχή την τελευταία διετία.

Πηγή: Philenews