ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Τελέστηκε το μνημόσυνο της “Ήλιος” (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

643

Δεκατρία ολόκληρα χρόνια ολοκληρώνονται φέτος από τον τραγικό Αύγουστο του 2005, όταν άλλη μια τραγωδία έμελλε να προστεθεί στην πολύπαθη ιστορία του τόπου μας.

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Αυγούστου του 2005, όταν οι 115 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος της πτήσης 522 της αεροπορικής εταιρείας Ήλιος αναχώρησαν στις 9 το πρωί από το αεροδρόμιο Λάρνακας με προορισμό την Πράγα και ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τρεις ώρες μετά, το μοιραίο αεροσκάφος συντρίβεται στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στη βόρεια Αττική. Όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος είναι νεκροί. Ανάμεσά του και είκοσι δύο παιδιά.

Ιδιαίτερα βαρύ το πένθος για το Παραλίμνι που θρήνησε συνολικά τον χαμό δώδεκα κατοίκων του. Δύο ολόκληρες οικογένεις, του Χρήστου Πυρίλλη και Αντώνη Αντωνίου χάθηκαν στα συντρίμμια του αεροσκάφους, καθώς και τα τρία από τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Κουτσόφτα που άφησε πίσω της τον δύο χρόνων, τότε, Βασίλη.

Σήμερα για άλλη μια χρονιά, τα δάκρυα δεν στέρεψαν. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, τελέστηκε προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασιλείου το μνημόσυνο των Παραλιμνιτών θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

Δεκατρία χρόνια μετά, ο πόνος παραμένει φορτίο ασήκωτο και επώδυνο για αυτούς που μείναν πίσω. Για αυτούς που στον ίδιο τάφο έθαψαν την ίδια μέρα παιδιά και εγγόνια, χωρίς ωστόσο ποτέ να δικαιωθεί η μνήμη και ο χαμός των οικείων τους.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Κώστας Ιακώβου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κώστας Ιακώβου ανέφερε ότι  «η συντριβή του αεροσκάφους της Helios που θεωρείται η χειρότερη αεροπορική τραγωδία σε ελληνικό έδαφος, θα θυμίζει ότι η υπευθυνότητα, η μεθοδικότητα, η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός αποτελούν επιτακτική ανάγκη και βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του κράτους, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την αποτροπή τέτοιων συμφορών».

Σημείωσε πως «οι 121 ψυχές Κύπριοι, Ελλαδίτες και Αρμένιοι έσβησαν τόσο άδικα και τραγικά, ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν ενώ πολλά παιδιά έχασαν τους γονείς τους και έμειναν ορφανά”.

“Ιδιαίτερα βαθύ ήταν το πένθος για το Δήμο Παραλιμνίου που θρήνησε συνολικά 12 μόνιμους κατοίκους του και άλλους 4 με καταγωγή από το Παραλίμνι και τόπο διαμονής τους στη Λεμεσό», είπε, και επεσήμανε πως «από τότε ο πόνος και η θλίψη από το δυσαναπλήρωτο κενό της απώλειας των δικών τους ανθρώπων, συνοδεύει την κάθε μέρα τους συγγενείς των θυμάτων».

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, ο κ. Ιακώβου «στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής πολιτικής με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη στήριξη της, ως ελάχιστη οφειλόμενη ανταπόδοση στη μνήμη των νεκρών προσφέροντας ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες, καθώς και παραχώρηση υποτροφιών σε 11 ορφανά παιδιά των θυμάτων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές τους σπουδές».

Σημείωσε επίσης ότι «την ίδια ώρα ως Πολιτεία στεκόμαστε με προβληματισμό και αυτοκριτική απέναντι σε όλα τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα και την υπόσχεσή μας να εργαζόμαστε συνειδητά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μακριά από διαπλεκόμενα συμφέροντα, παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το κοινό καλό και την ευημερία της πατρίδας μας».

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των θυμάτων στο κοιμητήριο Παραλιμνίου στην παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς και πλήθος κόσμου.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε ότι «τιμήσαμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του 2005, για να θυμόμαστε ότι κάποιοι άνθρωποι χάθηκαν άδικα. Ας χρησιμοποιείται το παράδειγμα αυτής της τραγωδίας για να αποφύγουμε στο μέλλον οποιαδήποτε λάθη και ενέργειες πιθανόν να μας κοστίσουν ανθρώπινες ζωές».

Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε καθημερινά να γίνονται σε αρκετά μέρη του κόσμου να χάνονται ζωές λόγω μη σωστής λειτουργίας κάποιων αρμοδίων τμημάτων», και κάλεσε όλους «να γίνουμε πιο προσεκτικοί και πιο τυπικοί και να φροντίζουμε ώστε η ανθρώπινη ζωή να διαφυλάσσεται πέραν από οτιδήποτε άλλο έχουμε».

Famagusta.News