ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Μαθητικό Συνέδριο για την παιδεία της ειρήνης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

323

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου Μαθητικού Συνεδρίου Σχολείων Μέσης, Τεχνικής και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Επαρχίας Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019, στο Xenion High School.

Στο συνέδριο συμμετείχαν το Λύκειο Παραλιμνίου, το Λύκειο Κοκκινοχωρίων “Φώτη Πίττα”, η Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου και το Ιδιωτικό Σχολείο Xenion High School. Γενικό θέμα του συνεδρίου ήταν “Η Παιδεία σε μια ειρηνική Κύπρο του μέλλοντος. Προβλήματα και Προοπτικές.”

Τη διοργάνωση του Συνεδρίου ανέλαβε το Xenion High School. Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Δρ. Κυπριανός Δ. Λούης έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριο και τον χαιρετισμό του Δρ Λούη απηύθυνε η Επιθεωρήτρια Θρησκευτικών Δρ Ελιάνα Χατζηιωάννου.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου μαθητές και μαθήτριες του διοργανωτικού σχολείου Xenion High School παρουσίασαν καλλιτεχνικό δρώμενο με τίτλο “Γράμμα στο αύριο”. Έπειτα, το συνέδριο λειτούργησε σε τέσσερα βιωματικά εργαστήρια, στα οποία μαθητές και από τα εμπλεκόμενα σχολεία είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να εξάγουν συμπεράσματα σε ζητήματα που αφορούσαν το γενικό θέμα του συνεδρίου.

Οι παράμετροι του γενικού θέματος, βάσει των οποίων λειτούργησαν τα εργαστήρια, ήταν οι εξής:

  • Ιστορική ανασκόπηση της εκπαίδευσης στην Κύπρο 20ος – 21ος αιώνας. Μια κριτική ματιά στην προοπτική μιας επανενωμένης Κύπρου. (Παράμετρος Λυκείου Κοκκινοχωρίων “Φώτη Πίττα”)
  • Παιδεία για την ειρήνη. Καταπολεμώντας την προκατάληψη. (Παράμετρος Xenion High School)
  • Πολιτιστικοί δίαυλοι επικοινωνίας σε μια ειρηνική Κύπρο. (Παράμετρος Λυκείου Παραλιμνίου)
  • Μελέτη κοινών γαστρονομικών και θρησκευτικών παραδόσεων στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης. (Παράμετρος Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου)

Στην τελική φάση του συνεδρίου παρουσίαστηκαν τα πορίσματα του κάθε βιωματικού εργαστηρίου κι έτσι όλοι οι σύνεδροι-μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εργασίες των υπόλοιπων εργαστηρίων αλλά και να θέσουν ερωτήσεις.

Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο κύριος Μάριος Επαμεινώνδας, Λειτουργός του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, επίσης, να συναντήσουν τον Ελληνοκύπριο κύριο Χρίστακκο από το Αυγόρου και τον Τουρκοκύπριο κύριο Κεμάλ από τη Γαληνόπορνη, οι οποίοι συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο του Λυκείου Παραλιμνίου. Στην ολομέλεια, κατά την ανακοίνωση των πορισμάτων, όλοι οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους κυρίους Χρίστακκο και Κεμάλ και να τους ακούσουν να παίζουν πιθκιαύλιν, να τραγουδούν μαζί και να τσιαττίζουν και στις δύο γλώσσες, ελληνικά και τούρκικα.

Η μεγάλη αξία και τα πολύτιμα εφόδια που αποκόμισαν οι μαθητές από τη συμμετοχή τους ήταν η εμπλοκή τους στο περιβάλλον ενός συνεδρίου, η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, οι ομαδοσυνεργατικές προσεγγίσεις στα εργαστήρια, η καλλιέργεια δημιουργικής και κριτικής σκέψης αλλά και η διερευνητική μάθηση.

Famagusta.News