23 χρόνια από τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ

Tasos Isaak murdered exclusive, Ισαάκ-Σολωμού, Νέα Αμμοχώστου, Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, Τάσος Ισαάκ

Στις 10 Αυγούστου οι μοτοσικλετιστές φθάνουν στο νησί και γίνονται ένα με τους ντόπιους. Λόγω όμως του τεταμένου κλίματος και έπειτα από διεθνής αλλά και εσωτερικές πιέσεις η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών ακυρώνει μέρος της διαμαρτυρίας. Η απόφαση όμως δε γίνεται από όλους δεκτή και έτσι μία ομάδα μοτοσικλετιστών αποφασίζει να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα κατεχόμενα.

Ένας από αυτούς ήταν και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ.

Εκεί όμως τους περίμεναν τουλάχιστον 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί των “Γρίζων Λύκων”, που είχαν καταφθάσει από την Τουρκία.

Η σύρραξη εντός της νεκρής ζώνης και η άγρια δολοφονία

Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη “Πράσινη Γραμμή”.

Το κακό δεν άργησε να γίνει…Η κατάσταση ξέφυγε για τα καλά όταν γύρω στις 4 το απόγευμα μία ομάδα Τουρκοκυπρίων κατάφερε με τη σειρά της να εισέλθει εντός της νεκρής ζώνης.

Κρατώντας ρόπαλα και σιδερολοστούς επιτέθηκαν στους ελληνοκύπριους διαδηλωτές. Ένας Ελληνοκύπριο διαδηλωτής καταδιώχθηκε. Ο Τάσος Ισαάκ τον είδε και έτρεξε να τον βοηθήσει. Τη στιγμή του αλλτρουισμού κάποιοι άλλοι του έδειξαν το πιο απάνθρωπο κομμάτι της ζωής.

Λυσσαλέοι και γεμάτοι μίσος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι έπεσαν επάνω του και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Παρόντες αστυνομικούς τους ψευδοκράτους και δύο ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP).

tasosisaak e1533965765481 exclusive, Ισαάκ-Σολωμού, Νέα Αμμοχώστου, Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, Τάσος Ισαάκ

Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από τις ελεύθερες περιοχές και 32 από τις κατεχόμενες, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Το παιδί που δεν πρόλαβε να δει…

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε με πάνδημο τρόπο στις 14 Αυγούστου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Λίγες ημέρες αργότερα αφού ο πατέρας της έχει φύγει και έχει γραφτεί στο πάνθεον των ηρώων η μικρή Αναστασία έρχεται στον κόσμο. Συγκίνησε η κόρη του Τάσου Ισαάκ… “Πεθαίνει κάποιος μόνο όταν τον ξεχνάμε”

Μετά την κηδεία, ο οργισμένος εξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της “Πράσινης Γραμμής”, για να πέσει νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα κατεχόμενα.

Το “Τραγούδι του Χελιδονιού”

Στις 28 Απριλίου 1997, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, βάπτισε στο Παραλίμνι, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, την κόρη του Τάσου Ισαάκ, στην οποία δόθηκε το όνομα Αναστασία. Η Χάρις Αλεξίου της αφιέρωσε το “Τραγούδι του Χελιδονιού”, που έγραψε ειδικά γι’ αυτήν.

28 Απριλίου 1997: Σε κλίμα συγκίνησης ο Θεόδωρος Πάγκαλος βαπτίζει την κόρη του ήρωα Τάσου Ισαάκ.

Τα διεθνές εντάλματα των ατιμώρητων δολοφόνων

Στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των:

  • Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ)
  • Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, εποίκου από την Τουρκία και αστυνομικού του ψευδοκράτους
  • Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο
  • Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, τούρκου εποίκου και επικεφαλής των “Γκρίζων Λύκων” στα Κατεχόμενα
  • Ερχάν Αρικλί, τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Αρικλί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν πιέσεων του Τουρκίας.

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.

Πηγή: TheCaller.gr / CyprusTimes