Στις 10 Αυγούστου οι μοτοσικλετιστές φθάνουν στο νησί και γίνονται ένα με τους ντόπιους. Λόγω όμως του τεταμένου κλίματος και έπειτα από διεθνής αλλά και εσωτερικές πιέσεις η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών ακυρώνει μέρος της διαμαρτυρίας. Η απόφαση όμως δε γίνεται από όλους δεκτή και έτσι μία ομάδα μοτοσικλετιστών αποφασίζει να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα κατεχόμενα.
Ένας από αυτούς ήταν και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ.
Εκεί όμως τους περίμεναν τουλάχιστον 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί των “Γρίζων Λύκων”, που είχαν καταφθάσει από την Τουρκία.
Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη “Πράσινη Γραμμή”.
Το κακό δεν άργησε να γίνει…Η κατάσταση ξέφυγε για τα καλά όταν γύρω στις 4 το απόγευμα μία ομάδα Τουρκοκυπρίων κατάφερε με τη σειρά της να εισέλθει εντός της νεκρής ζώνης.
Κρατώντας ρόπαλα και σιδερολοστούς επιτέθηκαν στους ελληνοκύπριους διαδηλωτές. Ένας Ελληνοκύπριο διαδηλωτής καταδιώχθηκε. Ο Τάσος Ισαάκ τον είδε και έτρεξε να τον βοηθήσει. Τη στιγμή του αλλτρουισμού κάποιοι άλλοι του έδειξαν το πιο απάνθρωπο κομμάτι της ζωής.
Λυσσαλέοι και γεμάτοι μίσος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι έπεσαν επάνω του και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Παρόντες αστυνομικούς τους ψευδοκράτους και δύο ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP).
Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από τις ελεύθερες περιοχές και 32 από τις κατεχόμενες, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.
Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε με πάνδημο τρόπο στις 14 Αυγούστου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Λίγες ημέρες αργότερα αφού ο πατέρας της έχει φύγει και έχει γραφτεί στο πάνθεον των ηρώων η μικρή Αναστασία έρχεται στον κόσμο. Συγκίνησε η κόρη του Τάσου Ισαάκ… “Πεθαίνει κάποιος μόνο όταν τον ξεχνάμε”
Μετά την κηδεία, ο οργισμένος εξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της “Πράσινης Γραμμής”, για να πέσει νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα κατεχόμενα.
Στις 28 Απριλίου 1997, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, βάπτισε στο Παραλίμνι, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, την κόρη του Τάσου Ισαάκ, στην οποία δόθηκε το όνομα Αναστασία. Η Χάρις Αλεξίου της αφιέρωσε το “Τραγούδι του Χελιδονιού”, που έγραψε ειδικά γι’ αυτήν.
28 Απριλίου 1997: Σε κλίμα συγκίνησης ο Θεόδωρος Πάγκαλος βαπτίζει την κόρη του ήρωα Τάσου Ισαάκ.
Στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των:
Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.
Πηγή: TheCaller.gr / CyprusTimes
Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας μας προσκαλεί να υποδεχθούμε τα Χριστούγεννα στο Παραλίμνι με Κωνσταντίνο…
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, καταχωρήθηκε σήμερα υπόθεση εναντίον ανήλικου, ηλικίας 16 ετών, που φέρεται…
Μεγάλο μέρος του νότιου τερματικού σταθμού (South Terminal) του αεροδρομίου Gatwick εκκενώθηκε το πρωί της…
Η κορυφαία πλατφόρμα ακινήτων της Τουρκίας «HepsiEmlak.com» θα λειτουργεί πλέον και στο κατοχικό καθεστώς, γράφει…
Μια σπουδαία συγγραφέας έρχεται ξανά στο ΚΕΠΑ ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ! Την προσεχή Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, η…
Δύο νέες γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προγραμματίζει η κοινοπραξία Exxon…