Αυξημένα κρούσματα σε Παραλίμνι και Αυγόρου

Μεγάλος αριθμός κατοίκων έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ενώ σε αυτοπεριορισμό βρίσκονται μαθητές και εκπαιδευτικοί

thumbs b c 59d95f966e20c9dbb9de99e76eb66896 Coronavirus, exclusive

Μετά τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού και τους τριψήφιους αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας ως επιβεβαιωμένα κρούσματα, η επαρχία Αμμοχώστου φαίνεται να μη γλιτώνει από την πανδημία.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Famagusta.News, εστίες επιμόλυνσης φαίνεται να υπάρχουν, όσον αφορά στην επαρχία Αμμοχώστου, με επίκεντρο Παραλίμνι και Αυγόρου, με μεγάλο αριθμό κατοίκων να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά στο Παραλίμνι, τουλάχιστον όσον αφορά τις σχολικές μονάδες, την περασμένη εβδομάδα, μετά την γνωστοποίηση για επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μαθητή στο Λύκειο Παραλιμνίου, είχαν τεθεί σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό δεκαπέντε, περίπου άτομα από το σχολείο, το οποίο προχώρησε με τα ενδεδειγμένα μέτρα απολύμανσης. Επίσης, σημαντικός είναι, σύμφωνα με τους κατοίκους, και ο αριθμός ατόμων που έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί και έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό.

Στο Αυγόρου, μεγάλος παραμένει την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των κατοίκων που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ μέχρι στιγμής, τόσο τάξη κοινοτικού νηπιαγωγείου της κοινότητας, όσο και τάξη Δημοτικού Σχολείου έχουν τεθεί σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στις 25 Οκτωβρίου, θετικό κρούσμα εντοπίστηκε στο Β’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο της Κοινότητας.

Εξάλλου, κάτοικοι της κοινότητας οι οποίοι θεωρούνται επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μετά την ιχνηλάτηση, κάνουν λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση και στο κάλεσμα για δειγματοληψία, ενώ διερευνάται κατά πόσον η μετάδοση προήλθε από  cluster διοργάνωσης πάρτι καθώς και από τις ίδιες τις σχολικές μονάδες.

Ανησυχία από τη ραγδαία διασπορά του ιού

Στοιχείο το οποίο έχει σημάνει συναγερμό στην επιδημιολογική ομάδα με αποτέλεσμα την ανακοίνωση εντός της εβδομάδας νέων αυστηρότερων μέτρων για όλες τις επαρχίες είναι η μεγάλη διασπορά του ιού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Επισημαίνεται ότι σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας (26/10 – 1/11) έχουν καταγραφεί 1.028 κρούσματα (από τα 4.563 συνολικά μέχρι σήμερα). Αυτό, μάλιστα, που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία και καταδεικνύει το μέγεθος της διασποράς είναι ότι από τα 1.028 επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, τα 525 προέκυψαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τα 274 μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 23 στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων

Famagusta.News