Αγωγή κατά Ατάογλου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου

ΑΓΩΓΗ, Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, παράνομη χρήση περιουσίας, Φικρί Ατάογλου

Αγωγή για παράνομη χρήση περιουσίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από αξιωματούχο του κατοχικού καθεστώτος θα εκδικαστεί από δικαστήριο στις ελεύθερες περιοχές. Η αγωγή καταχωρήθηκε από την οικογένεια Θωμαΐδη και στρέφεται εναντίον του Φικρί Ατάογλου, μέχρι πρόσφατα «υπουργού» του κατοχικού καθεστώτος και τώρα προέδρου του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού κόμματος.

Σύμφωνα με αγγελία που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή σε αγγλόφωνη καθημερινή εφημερίδα, η αγωγή αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα 15 Ιανουαρίου 2020 στο επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα στην εν λόγω αγγελία αναφέρονται τα εξής:

«Αγωγή για την παράνομη χρήση περιουσίας στην Αμμόχωστο εναντίον Τουρκοκύπριου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Στις 15/01/2020 θα γίνει η ακρόαση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου της αγωγής εναντίον του προσφάτως Υπουργού Τουρισμού στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό περιοχή της Κύπρου, κ. Φικρί Ατάογλου, της συζύγου του Σιγκτέμ Ατάογλου και της θυγατέρας του Κάνσου Ατάογλου, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περιουσία, η οποία ανήκει στην οικογένεια Θωμαΐδη από την Αμμόχωστο. Η περιουσία ήταν εγγεγραμμένη στο όνομα της εταιρείας τους Thomaides Group (Holdings) Ltd.

ΑΓΩΓΗ, Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, παράνομη χρήση περιουσίας, Φικρί Ατάογλου

Με αυτή την αγωγή οι νόμιμοι ιδιοκτήτες διεκδικούν αποζημιώσεις για την παράνομη χρήση της από τον λεγόμενο τέως «υπουργό» και την οικογένειά του από το 2005 έως και σήμερα, και διάταγμα που θα επιτρέπει στους νόμιμους ιδιοκτήτες να απολαμβάνουν ελεύθερα την περιουσία τους.

Το δικαστήριο επέτρεψε την εκτέλεση του εντάλματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον λεγόμενο υπουργό τουρισμού της υπό τον τουρκικό στρατό κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου. Ωστόσο, ο λεγόμενος υπουργός (εναγόμενος) δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου παρά το γεγονός ότι η αγωγή ήταν στην Τουρκική».

Είναι η πρώτη αγωγή που στρέφεται εναντίον αξιωματούχου του κατοχικού καθεστώτος και ενός Τουρκοκύπριου πολιτικού αρχηγού. Παράλληλα, πρόκειται για αγωγή που απευθύνεται εναντίον του χρήστη της ελληνοκυπριακή περιουσίας.

Μέχρι τώρα οι αγωγές στρέφονταν εναντίον της Τουρκίας, ως κατοχικής δύναμης και η χώρα που ελέγχει το κατεχόμενο τμήμα. Οι αιτητές ζητούσαν από την Τουρκία την καταβολή αποζημιώσεων για το ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την περιουσία τους.

Λαμβανομένης υπόψη της άρνησης του Φικρί Ατάογλου, όπως αναφέρεται και στην αγγελία, να απαντήσει στην εις βάρος του αγωγή, θα έχει σημασία η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου καθ’ ότι πρόκειται για έναν Τουρκοκύπριο πολιτικό αρχηγό και αν ασκηθεί δίωξη σε περίπτωση που αυτός περάσει στις ελεύθερες περιοχές. Ως γνωστό αρκετά από τα ελληνοκυπριακά κόμματα πραγματοποιούν επαφές με πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα και αρχηγοί τουρκοκυπριακών κομμάτων έρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

Στα τέλη περασμένου Δεκεμβρίου ο Φικρί Ατάογλου αναδείχθηκε πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού κόμματος, ύστερα από την αποχώρηση του Σερντάρ Ντενκτάς. Ο Φ. Ατάογλου ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για την Προεδρία του Δημοκρατικού κόμματος.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη το Δημοκρατικό κόμμα, τότε υπό την προεδρία του Σερντάρ Ντενκτάς, είχε προχωρήσει σε συνεργασία με το κόμμα Αναγέννηση (που εκφράζει τους έποικους) του Ερχάν Αρικλί. Σύμφωνα με όσα είχαν δημοσιευθεί τότε, στον τουρκοκυπριακό Τύπο, Δημοκρατικό κόμμα και Αναγέννηση δεν αποκλείεται να συνεργαστούν στις «προεδρικές εκλογές» του ερχόμενου Απρίλη.

Πηγή: philenews