Ακμάζει η παραοικονομία στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο

οδόφραγμα Δερύνειας Διέλευση Οδοφραγμάτων, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου

Δύο τουλάχιστον ασφαλιστικά γραφεία που εκδίδουν ασφάλειες για οδήγηση ε/κ οχημάτων στα κατεχόμενα, δεκάδες ταξί και mini-bus που μεταφέρουν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες από Αγία Νάπα και Πρωταρά στα κατεχόμενα, καθώς και ένα υποστατικό-ατζέντης οδοντιατρικών υπηρεσιών σε Τουρκία και κατεχόμενα λειτουργούν στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Οκτώ περίπου μήνες μετά τη λειτουργία του οδοφράγματος ελεγχόμενης διάβασης Δερύνειας, εμπορικοί και οικονομικοί φορείς στην περιοχή δηλώνουν πλέον ότι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου, σε σχέση με πριν που αυτό γινόταν μέσω Στροβιλιών, ενεθάρρυνε αναμφίβολα την ανάπτυξη μίας καθόλα ανθηρής παραοικονομίας προς όφελος των κατεχομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία από αρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο έρευνας του «Φιλελεύθερου», με τον ερχομό της άνοιξης παρατηρείται σταδιακά σημαντική αύξηση στον αριθμό των οχημάτων/ατόμων που εισέρχονται στα κατεχόμενα, μέσω του οδοφράγματος Δερύνειας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες κυμαίνεται πέριξ των χιλίων καθημερινά. Ο κύριος όγκος οχημάτων και ατόμων που εισέρχονται στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος Δερύνειας είναι Ε/κ ή τουρίστες ή αλλοδαποί που κατοικούν ή διαμένουν μόνιμα στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Δίπλα από τον λόγο της επίσκεψης για να δουν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ή το κατεχόμενο χωριό τους ή τον Απόστολο Αντρέα εδραιώνεται πλέον στην ελεύθερη Αμμόχωστο ότι η επισκεψιμότητα στην κατεχόμενη πόλη και μισή επαρχία αφορά και άλλους λόγους. Όπως π.χ. τα φθηνά ψώνια στο τουρκοπάζαρο των Βαρωσίων κάθε Πέμπτη. Όπου αγοράζουν από ζαρζαβατικά, μέχρι χαλλούμια, γιαούρτι, τσίππα γάλακτος, γλυκά του κουταλιού κ.λπ.

Ακόμη, τα απογεύματα της Παρασκευής και τα πρωινά του Σαββάτου, υπάρχει πλέον σταθερή πελατεία Ε/κ γυναικών κάθε ηλικίας, που μεταβαίνουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για κομμωτήριο, αισθητικούς, μανικιούρ και πεντικιούρ, υπηρεσίες που προσφέρονται μέχρι και 60% πιο φθηνά από τις ελεύθερες περιοχές.

Και κοντά σε αυτούς τους λόγους, έχουν προστεθεί, πάνω σε συστηματική πλέον βάση, επισκέψεις από Ε/κ επαγγελματίες που εξασφαλίζουν υλικά για την εργασία τους, σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι ισχύουν στις ελεύθερες περιοχές.

Μια άλλη κατηγορία τακτικών επισκεπτών στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος Δερύνειας, κατά κύριο λόγο, και Στροβιλιών, κατά δευτερεύοντα, είναι οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι Δεκέλειας και άλλων Κοκκινοχωρίων. Εκτός από ψώνια, οι αλλοδαποί, κυρίως Βρετανοί υπήκοοι, μεταβαίνουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, σχεδόν καθημερινά, για βραδινό ποτό και φαγητό.

Τέλος, όσον αφορά αυτή την πτυχή του θέματος, αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι Ε/κ επιχειρηματίες του τουρισμού ή και σε άλλους κλάδους αγοράζουν τ/κ είδη επίπλων ή άλλων ειδών που επιτρέπει ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, μέχρι το επιτρεπόμενο όριο των €260 ανά επίσκεψη. Μπορεί όμως να μεταβούν στα κατεχόμενα με ένα ή και δύο φίλους τους, αγοράζοντας σε ξεχωριστές αποδείξεις ανά €260 ο καθένας και μεταφέροντας τα εμπορεύματα σε ένα όχημα, με προφανές το συμπέρασμα ότι επί της ουσίας ο πραγματικός αγοραστής ένας είναι.

Ιατρικές Υπηρεσίες και καύσιμα

Ανάμεσα στους λόγους της συχνής επίσκεψης στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος Δερύνειας από Ε/κ και ξένους υπηκόους που κατοικούν στην ελεύθερη Αμμόχωστο είναι η εξασφάλιση οδοντιατρικών υπηρεσιών και άλλων ιατρικών υπηρεσιών γενικότερα, αλλά και φαρμάκων. Επίσης, επαγγελματίες οδηγοί, κυρίως οδηγοί ταξί, εξακολουθούν να επισκέπτονται την κατεχόμενη Αμμόχωστο για φθηνότερα καύσιμα.

Τουριστική πληγή στην Αμμόχωστο

Μεγαλύτερα ταξί ή και μικρά λεωφορεία επιστρατεύουν Ε/κ επαγγελματίες οδηγοί, ώστε να μεταφέρουν όσο το δυνατό περισσότερους τουρίστες στην κατεχόμενη πόλη και επαρχία Αμμοχώστου. Η πολύωρη εκδρομή περιλαμβάνει γεύμα, περιήγηση και μετάβαση σε συγκεκριμένα τ/κ καταστήματα με τα οποία υπάρχει προσυμφωνία με ποσοστό κέρδους, για φθηνότερα ψώνια από ό,τι στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά.

Σε αυτή την ανερχόμενη πλέον ανοικτή πληγή για τον τουρισμό της ελεύθερης Αμμοχώστου μετέχουν με μικρά λεωφορεία και Τ/κ οδηγοί, οι οποίοι πηγαινοέρχονται σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, κυρίως μέσω Δερύνειας και λιγότερο μέσω Στροβιλιών και Περγάμου.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως απεικονίζεται και στις φωτογραφίες του «Φ» , διαφημίζονται και φέτος, όπως και τα προηγούμενα λίγα χρόνια, δίπλα από προορισμούς όπως η Πέτρα του Ρωμιού, η Λεμεσός και η Πάφος, ως να μην πρόκειται για κατεχόμενα και χωρίς ασφαλώς αυτοί που διαφημίζουν να αναφέρουν αυτό το γεγονός.

Πηγή: Philenews/Πάμπος Βάσιλας