Αλαλούμ με τις παραλίες – Καταγγελίες από Μαύρου – Τί απαντά ο Πυρίλλης (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπάχαλο φαίνεται να επικρατεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τις παραλίες. Καταγγελίες υποβλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι οποίες κάνουν λόγο για υπέρβαση από τις τοπικές αρχές των αρμοδιοτήτων τους για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες. 

Διαφορετική μετάφραση του περί προστασίας της παραλίας νόμου φαίνεται να κάνουν οι τοπικές αρχές σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Στη χθεσινή συνεδρίαση στην οποία παρών ήταν και ο Υπουργός Εσωτερικών τέθηκε το θέμα της εφαρμογής των σχεδίων χρήσης των παραλιών αλλά και ο αριθμός που καταλαμβάνουν οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες, με αφορμή την απόφαση των Δήμων της ελεύθερης Αμμοχώστου να προενοικιάσουν ποσοστό 10% σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Ελένη Μαύρου: “Σε Γενικό Εισαγγελέα και Ελεγκτική Υπηρεσία το θέμα με τις παραλίες”

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Ελένη Μαύρου ανέφερε ότι υπάρχουν σαφείς παραβιάσεις της νομοθεσίας, η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζεται αλλά παραβιάζεται. Συνέχισε λέγοντας ότι η νομοθεσία για τις παραλίες προνοεί ότι καλύπτεται μόνο το 50% της παραλίας με κρεβατάκια για να έχει ο καθένας τη δυνατότητα να απολαύσει ένα δημόσιο αγαθό, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή θα αποταθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ανδρέας Βύρας: “Υπάρχει λογική στην προενοικίαση”

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, ο καθένας έχει δικαίωμα πρόσβασης στην παραλία όπως το επιθυμεί και από την άλλη υπάρχει το θέμα της προενοικίασης από κάποιους Δήμους, δηλαδή ότι κάνουν κάποιες συμφωνίες με κάποια ξενοδοχεία που όπως ανέφερε, υπάρχει μία λογική.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου υποστηρίζει ότι η νομοθεσία τηρείται κατά γράμμα και ότι στόχος της απόφασης των τοπικών αρχών είναι η διαφύλαξη και ο εμπλουτισμός του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Δήμαρχος Παραλιμνίου: “Μόλις το 10% έχει παραχωρηθεί”

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου με τη σειρά του ξεκαθάρισε ότι εκεί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στα 600 κρεβατάκια έχουν παραχωρηθεί τα 60. Άρα υπάρχουν τα 540 κρεβατάκια ελεύθερα για χρήση από το κοινό. Επίσης υπάρχει το 50% της παραλίας, είναι ελεύθερο για χρήση από το κοινό ανέφερε.

Επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή ήταν και η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών την οποία ο Πρόεδρός της χαρακτήρισε ως Επιτροπή με αρμοδιότητες αλλά χωρίς δυνατότητες.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών Λοΐζος Λοΐζου ανέφερε ότι η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών δυστυχώς το μόνο πράγμα που έχει τη δύναμη να κάνει είναι να εγκρίνει αυτά τα σχέδια χρήσης ενώ επισήμανε ότι η επιτροπή δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε ή όπως κάποιοι θα οραματίζονταν να λειτουργούσε και να είχε ουσιαστικό ρόλο.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών συζητήθηκε και το θέμα των θαλάσσιων αθλημάτων αλλά και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών στο υπουργείο Εσωτερικών ή στο Υφυπουργείο Τουρισμού.

Famagusta.News / Sigma TV