Αναστασιάδης για Επαρχ. Δικαστήριο Αμμοχώστου: “Ικανοποιείται πάγιο αίτημα κατοίκων επ. Αμμοχώστου” (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης στην Κύπρο αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας και όσων εμπλέκονται στη Δικαιοσύνη, του Γενικού Εισαγγελέα και του νομικού κόσμου, ευρύτερα, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση που βλέπει, όπως είπε, “να παίρνει σάρκα και οστά ένα έργο, που όχι μόνο θα ικανοποιήσει χρόνιο αίτημα των πολιτών και του νομικού κόσμου της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, αλλά θα συμβάλει και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί βασική παράμετρο της πολιτικής μας και των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια”.

DSC 5516 Δικαστήριο, Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “ως κυβέρνηση συμβάλαμε, ή τουλάχιστον καταβάλλουμε προσπάθειες, έτσι ώστε μέσα από την υπέρβαση σοβαρών προβλημάτων, που είχαμε εδώ και καιρό εντοπίσει”, διευκρινίζοντας πως δεν υπονοεί τα τελευταία γεγονότα, αλλά αντικειμενικές δυσκολίες “δυστυχώς, δεν μας επέτρεπαν να ολοκληρώσουμε νωρίτερα τη ριζική επίλυσή τους”.

DSC 5551 Δικαστήριο, Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και “στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δημιουργία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου Εφετών, τις διάφορες άλλες δομές της δικαιοσύνης, όπως το Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο έχει υλοποιηθεί από το 2016, ή το Εμπορικό Δικαστήριο που θα έχει και δικαιοδοσία Ναυτοδικείου ή το Δικαστήριο Χρηματοοικονομικών διαφορών ή δικαστήριο με προτεραιότητα εκδίκασης των κατόχων αξιογράφων, και σωρεία άλλων δομών, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη”.

DSC 5549 Δικαστήριο, Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Ταυτόχρονα, χαιρέτισε ιδιαίτερα αυτό που όπως ανέφερε “μετά τα πρόσφατα γεγονότα, έχει παρατηρηθεί ως αντίδραση από πλευράς του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δηλαδή την υιοθέτηση ενός κώδικα αυστηρότερου αυτοελέγχου και αυτοεξαίρεσης έτσι ώστε να αποκατασταθεί το κύρος ενός θεσμού που έχαιρε πάντοτε της εκτίμησης του κυπριακού λαού”. Οπως σημείωσε, “οι προσπάθειές μας να προστατευτούν οι θεσμοί, ο όποιος θεσμός είτε αυτός είναι της δικαιοσύνης είτε του Γενικού Εισαγγελέα, είτε του Γενικού Ελεγκτή, είτε της νομοθετικής ή της εκτελεστικής εξουσίας, θα πρέπει να είναι ο στόχος του κάθε πολιτευόμενου, αλλά και του κάθε φορέα της εξουσίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τάσεις που θέλουν να δημιουργούν αμφισβήτηση”.

DSC 5539 Δικαστήριο, Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέτρεψε να “μη δίδουμε λαβή ποτέ από μόνοι μας ώστε να επιτρέπεται σε κάποιους να υπερβάλλουν από καλόπιστα σχόλια και να δημιουργούν μέγιστο θέμα εκεί που ενδεχόμενα δεν υπάρχει”.

DSC 5521 Δικαστήριο, Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι “μέσα στο πρόγραμμα που εκπονήσαμε και υλοποιούμε για την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, πέραν των διοικητικών δομών”, περιλαμβανομένης και της διοικητικής αυτονόμησης του προσωπικού, πέραν του δικαστικού Σώματος, ούτως ώστε “να μπορούν οι δικαστές να επιτελούν επαρκώς το έργο τους, είτε λέγεται ηλεκτρονική δικαιοσύνη, είτε στενοτύπιση, είτε υπάλληλοι του πρωτοκολλητείου είτε διοικητικό προσωπικό”.

DSC 5514 Δικαστήριο, Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχωρά “στην ανέγερση Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με προϋπολογιζόμενο κόστος 53,5 εκατομμύρια ευρώ και στην αποκατάσταση του παλαιού κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκειμένου να στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο, κόστους πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ”.

Ακόμα, συνέχισε “με κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ, ανακαινίζεται το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία, για ικανοποίηση των αναγκών στέγασης του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Εφετείου”, ενώ η κυβέρνηση είναι στη διαδικασία “διαπραγμάτευσης για αγορά κτηρίου για τη στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας με κόστος περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η ανέγερση πρόσθετου κτηρίου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, που κόστισε έξι εκατομμύρια ευρώ”.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι “η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας, αλλά και όσων εμπλέκονται στη Δικαιοσύνη, του Γενικού Εισαγγελέα, του νομικού κόσμου, ευρύτερα”.

DSC 5519 Δικαστήριο, Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Είπε ακόμα ότι αναλαμβάνοντας την Προεδρία της χώρας είχε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων του χώρου, γιατί, όπως είπε προέρχεται από τον χώρο της νομικής και γι’ αυτό η συνεργασία του “με τον αρμόδιο Υπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλες σχετικές Υπηρεσίες, αλλά και με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου και τον Γενικό Εισαγγελέα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουμε με σχεδιασμούς στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ακόμα “τη σημασία που δίνουμε στην ταχεία απονομή, στην αντικειμενική πλέον καθόλα και πέραν και μακριά από τις όποιες υποψίες, μέσα από τους ορθούς κανόνες απονομή της δικαιοσύνης, για να θεμελιώσουμε την πλήρη εμπιστοσύνη στο δικαστικό μας σύστημα, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που εμφανίζει το άγαλμα της Θέμιδος, από τη μια με κλειστά τα μάτια που είναι η αμεροληψία, από την άλλη ως ζυγός για τις αποφάσεις, αλλά και η σπάθη που είναι άκρως αυστηρή εκεί και όπου επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί”.

Λέγοντας ότι “έχοντας κατά νου ότι η δικαιοσύνη απονέμεται, εάν ταχέως απονέμεται” εξέφρασε την πεποίθηση ότι “μέχρι το 2022 θα παραδώσουμε ένα νέο σύστημα δικαιοσύνης που θα κάνει όλους περήφανους”.

Ανέφερε επίσης ότι “ήδη το 2020 με την πλήρη λειτουργία του Εφετείου, και μέχρι τότε, θα έχουμε καλύψει ένα σημαντικό μέρος εκκρεμουσών υποθέσεων που για ευνόητους λόγους, λόγω του πολλαπλασιασμού των διαφορών και των προσφυγών και του ελάχιστου αριθμού δικαστών, έχουν δυστυχώς, δημιουργήσει μια συμφόρηση η οποία δεν είναι προς τιμή ενός ευρωπαϊκού κράτους”.

Στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, βουλευτές και οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου και Σωτήρας.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ