Αντιδρά ο Δήμος Αμμοχώστου για το Καρναβάλι Αμμοχώστου στο Παραλίμνι

α1 exclusive, Αλέξης Γαλανός, Δήμος Αμμοχώστου, ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, Καρναβάλι Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Να αλλάξει η ονομασία του Καρναβαλιού Αμμοχώστου που πραγματοποιείται στην επαρχία Αμμοχώστου ζητά ο Δήμος Αμμοχώστου!

Με ανακοίνωσή που εξέδωσε ο Δήμος Αμμοχώστου, σημειώνει ότι θα πρέπει να αλλάξει η ορολογία που χρησιμοποιείται και να γίνεται σαφέστατη διάκριση μεταξύ της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και του Δήμου της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου ενώ γίνεται λόγος για εκμετάλλευση της πόλης της Αμμοχώστου από τις εκδηλώσεις των Καρναβαλιών που πραγματοποιούνται στο Παραλίμνι.

Σημειώνεται ότι το Καρναβάλι Αμμοχώστου πραγματοποιείται στην ομώνυμη επαρχία τα τελευταία 11 χρόνια με τη συμετοχή ολόκληρης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ενώ σε παλαιότερες δηλώσεις του για το θέμα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές της επαρχίας είναι έτοιμες σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και διάνοιξης της κατεχόμενης πόλης του Ευαγόρα, να παραχωρήσουν όλες τις επαρχιακές εκδηλώσεις τη μητρόπολη της επαρχίας, την Αμμόχωστο.

Σημειώνεται ότι κατά την καρναβαλίστικη παρέλαση της Κυριακής, ο Δήμος Παραλιμνίου παρουσιάστηκε με άρμα αφιερωμένο στην “Αμμόχωστο Βασιλεύουσα”.

α 1 exclusive, Αλέξης Γαλανός, Δήμος Αμμοχώστου, ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, Καρναβάλι Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

 

Διαβάστε αυτούσια τη σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου

Ο Δήμος Αμμοχώστου στην ολότητα του καταδικάζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εκμετάλλευσης της πόλης της Αμμοχώστου οι οποίες έχουν κορυφωθεί με τις τελευταίες εκδηλώσεις καρναβαλιού στο Παραλίμνι.

Η Αμμόχωστος – η πόλη φάντασμα για κάποιους, που είναι το σύμβολο της καταστροφής από τον Τούρκο κατακτητή αλλά και η πόλη-όραμα για ‘μας, σημαία της επιστροφής στα δικά μας εδάφη ΔΕΝ είναι για τα καρναβάλια, με όλο το σεβασμό.

«Δώσ’ του… καρναβάλι Αμμοχώστου» μας είπε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου. Από που και ως που μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Για άλλη μια φορά, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων, ο Δήμος Παραλιμνίου (και άλλοι μαζι – όχι στην ολότητά τους) παραγνωρίζει συστηματικά τις ευαισθησίες του μητροπολιτικού Δήμου της επαρχίας Αμμοχώστου και των δημοτών του που για 44 τόσα χρόνια αγωνίζονται και καρτερούν για την επιστροφή στην πόλη. Σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα πολλές φορές εξηγήσαμε ότι δεν περισσεύει κανείς. Οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως, με απόλυτο αλληλοσεβασμό, να υπηρετήσουμε αξίες και ιδανικά που θα φέρουν την ποθητή (από την πλειοψηφία) πολιτική κατάσταση στη χώρα. Το γεγονός ότι η Αμμόχωστος είναι κατεχόμενη δεν την διαγράφει ούτε από τις επιδιώξεις μας ούτε από τη μνήμη μας και, πολύ περισσότερο, δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα να εκμεταλλεύεται αθέμιτα το όνομά της προς ίδιον όφελος. «Καρναβάλι Παραλιμνίου» δικαιούστε. «Καρναβάλι Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου» και πάλι δικαιούστε. «Καρναβάλι Αμμοχώστου», όμως, είναι ασέβεια προς όλους αυτούς που έφυγαν προσμένοντας το νόστιμον ήμαρ αλλά και αυτούς που αγωνίζονται και περιμένουν για την επιστροφή στην πόλη μας.

Η Αμμόχωστος και η αδικοχαμένη κατεχόμενη Κύπρος δεν είναι για τα καρναβάλια και πολύ περισσότερο, επαναλαμβάνουμε, για υπηρέτηση των όποιων συμφερόντων. Λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε σε αυστηρό τόνο δημόσια, ωστόσο, φαίνεται ότι οι παραστάσεις μας στο παρασκήνιο εκλήφθηκαν ως αδυναμία. Κρίνουμε ως απαράδεκτη τη στάση του Δήμου Παραλιμνίου να ονομάσει το καρναβάλι που διοργανώνει ως «καρναβάλι Αμμοχώστου» αντί ως «καρναβάλι Παραλιμνίου».

Διαβεβαιώνουμε τους απανταχού Αμμοχωστιανούς ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συνεννόησης με όλους τους Δήμους της (ελεύθερης) επαρχίας Αμμοχώστου προκειμένου να συναποφασίσουμε με αμοιβαίο σεβασμό (από τη Μητρόπολη προς τους Δήμους και αντίστροφα) τα δέοντα βήματα προς εξομάλυνση της αρνητικής αυτής ατμόσφαιρας που δημιουργούν επιπόλαιες αποφάσεις.

Είναι καιρός όλοι να αντιληφθούμε περιλαμβανομένης της κυβέρνησης, των πολιτικών παρατάξεων αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει η ορολογία που χρησιμοποιείται και να γίνεται σαφέστατη διάκριση μεταξύ της Ελεύθερης ΕπαρχίαςΑμμοχώστου και του Δήμου της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, άλλως πως η εικόνα εσωτερικά και στο εξωτερικό είναι ότι έχουν διαγραφεί η πόλη και οι άλλοι κατεχόμενοι δήμοι και κοινότητες της επαρχίας μας.

Δήμος Αμμοχώστου
Λεμεσός, 20 Φεβρουαρίου 2018

Πηγή: ΚΥΠΕ