Αντιπαράθεση Πυρίλλη-Καρούσου με Γαλανό για “μητρόπολη Αμμοχώστου” (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα αντιπαράθεση ανάμεσα σε δημάρχους της ελεύθερης επαρχίας  Αμμοχώστου και τον Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης, με αφορμή τις δηλώσεις Αλέξη Γαλανού περί μητροπόλεως. Οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας σήκωσαν το γάντι και απάντησαν με σκληρή γλώσσα στον δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης.

Με ιδιαίτερα επικριτική γλώσσα απάντησαν προς τον Αλέξη Γαλανό οι δημάρχοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας. Αφορμή οι δηλώσεις του Δημάρχου της Αμμοχώστου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ” για τη χρήση του ονόματος της κατεχόμενης μητρόπολης της επαρχίας.

Διαβάστε επίσης: Γαλανός: “Να σταματήσει το παραμύθι ότι μητρόπολη είναι το Παραλίμνι”

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του ο Αλέξης Γαλανός ανέφερε:

“Το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε από τον υπουργό Εσωτερικών είναι να σταματήσει το παραμύθι ότι μητρόπολη είναι το Παραλίμνι. Μητρόπολη παραμένει η Βασιλεύουσα. Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου πληθυσμιακά είναι το 10-15% της επαρχίας. Πολλοί πρόσφυγες ζουν στο Παραλίμνι. Το λέω για να πω ότι είναι μέρος μας. Υπήρχαν κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες ήταν ταυτισμένες απόλυτα με την Αμμόχωστο, μέρος της ιστορίας της: Η γιορτή του πορτοκαλιού. Τα Ανθεστήρια. Δεν πειράζει να τις κάμουν. Αλλά να τις κάμουν σαν Παραλίμνι. Δεν είναι ο εγωισμός του γέρου που παίρνεις το όνομά του, είναι η αγωνία του ανθρώπου που αισθάνεται ότι όταν του αφαιρέσεις το όνομα, διευκολύνεις τον Τούρκο να πει ότι έχεις την Αμμόχωστό σου. Όσο απομακρυνόμαστε από τη μητρόπολη Αμμόχωστο τόσο διευκολύνεται το να χαθεί η πόλη”.

Απάντηση από Πυρίλλη – Καρούσο

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επαρχιακής παρέλασης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι για την 25η Μαρτίου, εξέφρασε μεν την πλήρη στήριξή του προς τις προσπάθειες Γαλανού για απελευθέρωση της Αμμοχώστου, χωρίς να διστάσει παρ’ όλα αυτά να επικρίνει την απουσία του δημάρχου του μητροπολιτικού Δήμου από τις επαρχιακές εκδηλώσεις.

Όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Πυρίλλης, “το Παραλίμνι είναι το μεγαλύτερο παιδί της Αμμοχώστου που έχει μείνει, στην ελεύθερη επαρχία και σε πλήρη συνεργασία με τα υπόλοιπα “αδέλφια” του, τους Δήμους και τις Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας, οργανώνουν εκδηλώσεις όπως και η σημερινή, στην οποία ο Γαλανός εδώ και οκτώ χρόνια απουσιάζει από του να είναι παρών σε αυτή την παρέλαση και σε άλλες εκδηλώσεις και να ηγείται της επαρχίας του. Νομίζω ότι, ας ψάξει τα λάθη στη δική του πλευρά και να τον προσκαλέσω ξανά να έρθει αγκαλιά μαζί μας να αναβιώνουμε τις εκδηλώσεις της Αμμοχώστου, να τις ζούμε μαζί και να μπορούμε, ανά πάσα στιγμή μας αποδοθεί η Βασιλεύουσα πίσω, να μπορούμε να τις μεταφέρουμε εκεί.”

Από την πλευρά του ο Γιάννης Καρούσος κάλεσε τον Δήμο Αμμοχώστου να ηγείται των επαρχιακών εκδηλώσεων. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας: “Η επαρχία Αμμοχώσου μία είναι και δε χωρίζεται σε ελεύθερη ή κατεχόμενη. Απλά, είναι μερικώς ελεύθερη σήμερα. Εμείς, οι Δήμοι και οι Κοινότητες, προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανές τις εκδηλώσεις της Αμμοχώστου ολόκληρης και ο σκοπός είναι να τις διατηρήσουμε με το καλό όταν επανενωθεί η Αμμόχωστος, να μεταφερθούν στην πόλη της Αμμοχώστου.”

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Σίγμα με τον Αλέξη Γαλανό, ο δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι η χρήση του ονόματος της Αμμοχώστου για εκδηλώσεις στην υπόλοιπη περιφέρεια πιθανόν να οδηγήσει στην ένταση των προσπαθειών των Τούρκων για εποικισμό της κατεχόμενης πόλης, θεωρώντας ότι εγκαταλείπει η πλευρά μας την προτεραιότητα της επιστροφής της.

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι το βράδυ της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Αθανασίου ειδική εκδήλωση του Δήμου Αμοχώστου υπό τον τίτλο “Πολίτες Δεύτερης Κατηγορίας”.

Πηγή: SigmaTV