Αποφασίζει το Δικαστήριο για τη 19χρονη Βρετανίδα – Φόβοι για διαδηλώσεις

"Ο βιαστής είσαι εσύ" θα φωνάξουν έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου

rape Δικαστήριο

Σήμερα, αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του του Επαρχιακό Δικαστήριο κατά πόσον η κατηγορούμενη για δημόσια βλάβη μετά την ψευδή καταγγελία της για ομαδικό βιασμό είναι ένοχη ή αθώα.

Στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία στις 12 Δεκεμβρίου, η Ρίτσα Πεκρή, συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης και ο Αδάμος Δημοσθένους, εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής έκαναν τις τελικές αγορεύσεις τους για την υπόθεση.

Θέση της Κατηγορούσας Αρχής είναι πως η μαρτυρία που παρουσιάστηκε ενώπιον της 19χρονης είναι συντριπτική και δεν αφήνει και δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία περί της ενοχής της, ενώ υπέδειξε στο Δικαστήριο πως η νεαρή στην κατάθεση της είχε αποκαλύψει και το κίνητρο της πίσω από την ψευδή καταγγελία, που ήταν η εκδίκηση των Ισραηλινών οι οποίοι βιντεογραφούσαν τις ερωτικές της συνευρέσεις, πράγμα το οποίο την έκανε να νιώσει τροπή και ταπείνωση.

Παράλληλα η Κατηγορούσα Αρχή στην αγόρευση της αναφέρθηκε στους τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας που κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση, οι οποίοι όπως υπέδειξε δεν περιέπεσαν σε αντιφάσεις και η αξιοπιστία τους δεν κλονίστηκε σε κανένα στάδιο της αντεξέτασης τους. Σε ότι αφορά τον πέμπτο μάρτυρα κατηγορίας, τον Ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους που εξέτασε την 19χρονη μετά την καταγγελία της στην Αστυνομία, είπε ότι “ως αντικειμενικός και αμερόληπτος εμπειρογνώμονας, έχει δώσει τα αναγκαία επιστημονικά κριτήρια και εφόδια, ώστε να καταστήσει ικανό το Δικαστήριο, αφού συνοψίσει τη μαρτυρία, να ελέγξει την ορθότητα των συμπερασμάτων του”.

Επίσης η Κατηγορούσα Αρχή σε σχέση με την μαρτυρία του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη, ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης της 19χρονης, κάλεσε το Δικαστήριο να την απορρίψει, αναφέροντας πως “σε καμιά περίπτωση δεν πέτυχε να δημιουργήσει εύλογες αμφιβολίες σε σχέση με την ενοχή της κατηγορούμενης, έστω και υποβόσκουσες”, τονίζοντας πως “δεν έκανε καθόλου καλά τη δουλειά του, παρά το γεγονός ότι κατηγόρησε σφοδρά για τη δουλειά του τον συνάδελφο του Σοφοκλή Σοφοκλέους. Προσπάθησε να γίνει ο δικηγόρος της κατηγορουμένης και όχι μάρτυρας υπεράσπισης”.

Από την πλευρά της η συνήγορος υπεράσπισης της 19χρονης,Ρίτσα Πεκρή, προέβαλλε τη θέση πως η καταγγελία της νεαρής δεν ήταν ψευδής και κατά συνέπεια δεν ήταν προϊόν της φαντασίας της το ποινικό αδίκημα του βιασμού που διαπράχθηκε σε βάρος της την συγκεκριμένη ημέρα, αναφέροντας πως η Κατηγορούσα Αρχή δεν προσκόμισε αξιόπιστη μαρτυρία.

Όπως ισχυρίστηκε η δικηγόρος της 19χρονης, η “Αστυνομία προέβη σε σημαντικές παραλείψεις και παραβιάσεις κατά το στάδιο της διερεύνησης και είχε λανθασμένη αντίληψη και καθοδήγηση ως προς τα πραγματικά γεγονότα του παραπόνου της 19χρονης”, ενώ οι ανακριτές “παρέλειψαν να διερευνήσουν πλήρως τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των Ισραηλινών, δεν έλαβαν ορθά και ικανοποιητικά μέτρα προστασίας του χώρου του εγκλήματος και παρέλειψαν να προβούν σε αναγνωριστική παράταξη”.

Σε περίπτωση που το Δικαστήριο κρίνει ένοχη την 19χρονη, τότε θα οριστεί ημερομηνία για αγόρευση για μετριασμό της ποινής και ακολούθως θα επιβληθεί η ποινή, ενώ σε περίπτωση που κριθεί αθώα, τότε η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα.

“Ο βιαστής είσαι εσύ” θα φωνάξουν έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου

Tο Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των γυναικών, φωνάζει “ο βιαστής είσαι εσύ” έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, σήμερα, την ώρα που θα ληφθεί η απόφαση από το δικαστήριο αν, η 19χρονη Βρετανίδα που κατήγγειλε ότι ήταν θύμα ομαδικού βιασμού, είναι ένοχη ή αθώα στο αδίκημα της δημόσιας βλάβης για το οποίο κατηγορείται.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019, στις 8.30πμ, έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου (Σωτήρας 2, Μέγαρο Τζιβάνη, τκ.5246)

“Το Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των Γυναικών θα βρίσκεται στο δικαστήριο για να στηρίξει αυτή τη γυναίκα και για να καταγγείλει το δικαίωμα της πατριαρχίας να δικάζει”, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

“Από τον περασμένο Ιούλιο η γυναίκα αυτή βιώνει την αμφισβήτηση, την ειρωνεία, την καχυποψία και φυσικά την ειλημμένη απόφαση ότι “τα ήθελε”, με αλλεπάλληλες ανακρίσεις μέχρι να τα πει όπως τα θέλουν, τα ΜΜΕ να την εξευτελίζουν και η ίδια η δικαιοσύνη να την απειλεί με καταδίκη για δημόσια βλάβη.”

Και εξηγεί ότι το κράτος θα έπρεπε να προστατέψει τη νεαρή.

“Το κράτος δικαίου έχει ανασταλεί: τη γυναίκα αυτή ορίζει και δικάζει η πατριαρχία. Αστυνομία, Εισαγγελία, Δικαστήριο, ΜΜΕ, τοπικοί και μη τοπικοί άρχοντες, ένας διάχυτος κανονικοποιημένος μισογυνισμός, μια κοινωνία ολόκληρη, τη βιάζει επανειλημμένα επειδή τόλμησε να καταγγείλει.”

“El violador eres tú” βροντοφώναξαν στη Χιλή και το μήνυμα διαδόθηκε αστραπιαία σε όλον τον κόσμο και έφτασε και σε Ελλάδα και Κύπρο μεταφρασμένο “ο βιαστής είσαι εσύ”. Εκατομμύρια γυναίκες σε δεκάδες χώρες, εμπνευσμένες από την κινητοποίηση των γυναικών στη Χιλή ενάντια στη βία, χρησιμοποιούν το performance προσαρμόζοντας το στα γεγονότα της κάθε χώρας

Γυναίκες λοιπόν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μαζεύτηκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους και το Σύνταγμα αντίστοιχα, έκλεισαν με μαύρα μαντήλια τα μάτια, ένωσαν τις φωνές τους και φώναξαν “ο βιαστής είσαι εσύ”.

Ο ύμνος του φεμινισμού, που δημιούργησε η χιλιανή διαθεματική κολεκτίβα Las Tesis, ”Un violador en tu camino” (ο βιαστής στο δρόμο σου), έφερε εκατοντάδες γυναίκες μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Famagusta.News