Καταγγελίες για τη λίμνη Παραλιμνίου στον Υπουργό Γεωργίας

Η αδυναμία των αρμοδίων Αρχών να εφαρμόσουν τη νομοθεσία σε περιοχές προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής, αποθρασύνει συγκεκριμένα άτομα στην περιοχή Παραλιμνίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, που επιδιώκουν την αποξήρανση της Λίμνης, η οποία φιλοξενεί σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως το ενδημικό υποείδος νερόφιδου (Natrix natrix cypriaca). Προχθές, κάποιοι άνοιξαν το αρδευτικό κανάλι με αποτέλεσμα την εκροή μεγάλης ποσότητας νερού από τη Λίμνη Παραλιμνίου. Η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η οποία δέχθηκε καταγγελίες, επικοινώνησε με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι μετά την καταγγελία που δέχθηκε προέβη σε άμεσες ενέργειες προς τον Δήμο Παραλιμνίου και υποσχέθηκε ότι εντός της χθεσινής ημέρας θα προχωρούσε στο κλείσιμο του καναλιού.

Η διατήρηση των οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας της περιοχής Natura 2000 εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παρουσία νερού. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της γης που εμπίπτει εντός της περιοχής Natura 2000 είναι ιδιωτική γη. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών, οι οποίοι αντιτίθενται στην πραγματοποίηση οποιωνδήποτε έργων διαχείρισης της περιοχής, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Η περιοχή Natura 2000 Λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί τη μεγαλύτερη εσωτερική φυσική λίμνη της Κύπρου και έναν από τους ελάχιστους φυσικούς υγρότοπους που υπάρχουν στο νησί. Σημειώνεται ότι τα είδη καθορισμού της περιοχής, όπως η Πελλοκατερίνα (Vanellus spinosus), ο Καλαμοκαννάς (Himantopus himantopus) και το Νανοπλουμίδι (Charadrius alexandrinus) αναπαράγονται αυτή την περίοδο και η επιβίωσή τους εξαρτάται από τη στάθμη του νερού. Η Λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο υγροβιότοπο στην Κύπρο, μετά τις Αλυκές Ακρωτηρίου και Λάρνακας. Έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 τόσο ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) / Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) για τους φυσικούς οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, όσο και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πτηνά.

Οι οικότοποι καθορισμού για την περιοχή ΤΚΣ/ΕΖΔ είναι η πρωτογενής βλάστηση με Salicornia και άλλα μονοετή είδη των λασπωδών και αμμωδών ζωνών, τα μεσογειακά αλίπεδα (Juncetalia maritimi) και τα νότια παρόχθια δάση-στοές και λόχμες (Νerio-Tamaricetea και Securinegion tinctoriae). Τα είδη καθορισμού για την περιοχή ΤΚΣ/ΕΖΔ είναι το είδος προτεραιότητας Natrix natrix cypriaca (Κυπριακό νερόφιδο) και το είδος Rhinolophus hipposideros (Μικρορινολόφος). Τα είδη καθορισμού για την περιοχή ΖΕΠ είναι το Vanellus spinosus (Πελλοκατερίνα), το Himantopus himantopus (Καλαμοκαννάς) και το Charadrius alexandrinus (Νανοπλουμίδι).

Ειδικότερα, τον Μάρτιο 2009, η Λίμνη Παραλιμνίου κηρύχθηκε σε ΖΕΠ, ενώ τον Ιανουάριο 2011 κηρύχθηκε σε ΤΚΣ. Τον Απρίλιο 2015, η περιοχή ΤΚΣ κηρύχθηκε σε ΕΖΔ και εκδόθηκε το Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 13(2) του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου (Μέτρα Προτεραιότητας για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης Λίμνη Παραλιμνίου – CY3000008). Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το αναγκαίο Διάταγμα Διαχείρισης και Προστασίας της Φύσης δυνάμει του άρθρου 15 του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου του 2003 έως 2015, καθώς και το αναγκαίο Διάταγμα Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων δυνάμει του άρθρου 7(6) του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου του 2003 έως 2017.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2012, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε καταδικαστική απόφαση για την Κύπρο για μη συμπερίληψη εντός της ταχθείσας προθεσμίας του τόπου κοινοτικής σημασίας της Λίμνης Παραλιμνίου –Καθεστώς προστασίας του είδους Natrix natrix cypriaca.

Το Δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί παρέβη τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να συμπεριλάβει την περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου στον εθνικό κατάλογο προτεινόμενων ΤΚΣ και ανεχόμενη δραστηριότητες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα οικολογικά χαρακτηριστικά της λίμνης Παραλιμνίου και μη έχοντας λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας για να διαφυλαχθεί ο πληθυσμός του είδους Natrix natrix cypriaca (νερόφιδο της Κύπρου), το οποίο αποτελεί το οικολογικό ενδιαφέρον της λίμνης, και παραλείποντας να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εγκαθιδρυθεί και να εφαρμοστεί ένα καθεστώς αυστηρής προστασίας του είδους αυτού.

Πηγή: philenews

Ροη Ειδησεων

Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο

Μια πτήση της easyJet άλλαξε την πορεία της και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο εξαιτίας…

3 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: «Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δικαστήριο στο οποίο δικάζεται ο 31χρονος Κρίστοφερ Γκρέγκορ,…

3 Μαΐου, 2024

Η ελευθερία του Τύπου σε κρίση σε όλο τον πλανήτη λέει η ΕΣΚ

Η Ελευθερία του Τύπου δοκιμάζεται σε όλο τον πλανήτη από ανελεύθερα - ολοκληρωτικά καθεστώτα αλλά…

3 Μαΐου, 2024

Χαμός έξω από το «Αντώνης Παπαδόπουλος» – Έριξαν πέτρες και μολότοφ κατά αστυνομικών

Νεαρός ηλικίας 25 ετών από τη Λευκωσία, συνελήφθη στη Λάρνακα για υπόθεση παράνομης κατοχής και…

3 Μαΐου, 2024

KEΠΑ: Διοργανώνει Σκοπευτικό Αγώνα Προσφοράς και Αγάπης

Το ΚΕΠΑ, σε συνεργασία με τους δύο μεγάλους χορηγούς, NEVISO Σκυρόδεμα και GIOVANI HOMES, έχοντας…

3 Μαΐου, 2024

Εκπρόσωπος ΟΗΕ: Στην Κύπρο 7-14 Μαΐου η Ολγκίν

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την…

3 Μαΐου, 2024