Χίλιοι διακόσιοι μοτοσυκλετιστές στην Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού

DSC 0812 exclusive, Ισαάκ-Σολωμού, Νέα Αμμοχώστου, Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού
©Famagusta.News

1200 μοτοσικλετιστές έλαβαν μέρος στην πορεία μνήμης, έπειτα από το 22ο ετήσιο μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Διαβάστε επίσης: Τελέστηκε το μνημόσυνο Ισαάκ-Σολωμού (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το 22ο ετήσιο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού τελέστηκε το πρωί την παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου, και σε αυτό παρέστησαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, και της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Δημάρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, κρατικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι συγγενείς των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των νεκρών στο κοιμητήριο Παραλιμνίου στην παρουσία μεταξύ άλλων, μοτοσικλετιστών της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού» που είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή οδοιπορικό κατά μήκος της νεκρής ζώνης, και κατέληξαν στο κοιμητήριο Παραλιμνίου.

Η πορεία τους φέτος έχει σύνθημα «Γιατί η μνήμη γεννά ελπίδα» και σε αυτή συμμετείχαν σύμφωνα με τους διοργανωτές, 1200 περίπου μοτοσικλετιστές. Στους τάφους των ηρωομαρτύρων έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στην πορεία συμμετείχε και η κόρη του Τάσου Ισαάκ Αναστασία, η οποία κατέθεσε στεφάνι στο συρματόπλεγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, εντός της νεκρής ζώνης.

Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου αλλά και στο οδόφραγμα της Δερύνειας, μεταφέρθηκε και η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ την οποία τα μέλη της Πρωτοβουλίας έχουν ανακαινίσει και συντηρήσει.

Μπροστά από αυτή την ιστορική πλέον μοτοσικλέτα, ο Ανδρέας Πεττεμερίδης της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι μοτοσικλετιστές βρίσκονται πάλι πιστοί στο καθήκον τους στο χώρο θυσίας των δύο παλληκαριών, ένας χώρος που θα έπρεπε να αποτελεί μνημείο Τιμής για τους δύο ήρωες». Αντί αυτού, πρόσθεσε ο κύριος Πετεμερίδης, βλέπουμε ένα οδόφραγμα « ελέγχου των Κυπρίων πολιτών για να διακινηθούν ελεύθερα στον ίδιο τους τον τόπο» «Για εμάς τους μοτοσικλετιστές η ελευθερία σταματά, εκεί που πρέπει να επιδείξουμε την ταυτότητα μας.»

Ο κος Πετεμερίδης χρησιμοποίησε στις εκφράσεις του αλληγορικούς συμβολισμούς, που είχαν ως επίκεντρο τη μοτοσικλέτα: «Επιστρέφουμε στα κατεχόμενα μας εδάφη μόνο με τις μοτοσικλέτες μας και την ελευθερία που απορρέει από τη μηχανή, για έναν αγώνα ενάντια στην κατοχή, φορτωμένοι στις αποσκευές μας τα νάματα και τις αξίες των παππούδων μας και έχοντας ως γρανάζι σ’ αυτό τον αγώνα τις μοτοσικλέτες μας, θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ενάντια στη λήθη, γιατί η μνήμη είναι αυτή που θα γεννήσει την ελπίδα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τα συναισθήματα των μοτοσικλετιστών, αν είναι ανοιχτό το οδόφραγμα της Δερύνειας τον ερχόμενο χρόνο κατά την πορεία που θα διοργανωθεί, ο κύριος Πετεμερίδης ανέφερε ότι «Σίγουρα θα το χειριστούμε διαφορετικά αν το οδόφραγμα είναι ανοικτό του χρόνου».

Ο κύριος Πετεμερίδης αναφέρθηκε στο συμβολικό κλείσιμο οδοφραγμάτων που έκαναν οι μοτοσικλετιστές τις προηγούμενες ημέρες στην πορεία που ακολούθησαν σε όλη την Κύπρο, κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. «Για εμάς αυτό το οδόφραγμα αυτό είναι πολύ ξεχωριστό, λόγω της θυσίας των δύο ηρώων, και λόγω του ονόματος της πρωτοβουλίας μνήμης Ισαάκ Σολωμού, πρέπει με αξιοπρέπεια, να παραβρεθούμε σε αυτό το χώρο και δε θα πρέπει να τον κλείσουμε συμβολικά για λίγο χρόνο, αλλά για πολύ περισσότερο.»

Καταλήγοντας ο κος Πετεμερίδης αναφέρθηκε στους μοτοσικλετιστές, ο όγκος των οποίων μεγαλώνει κάθε χρόνο και φέτος έχουν φτάσει τους 1200. «Αντιλαμβανόμενοι οι μοτοσικλετιστές την αγνότητα της προσπάθειας, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται» κατέληξε ο κύριος Πετεμερίδης.

Μετά το τρισάγιο στους τάφους των δύο ηρώων, οι χίλιοι διακόσιοι περίπου μοτοσικλετιστές μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου ατένισαν από μακριά το χώρο της θυσίας των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Στο συρματόπλεγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, εντός της νεκρής ζώνης κατέθεσε στεφάνι και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού Σπύρος.

Η εκδήλωση έληξε ειρηνικά με τους συμμετέχοντες να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Famagusta.News/ΚΥΠΕ