ΔΕΡΥΝΕΙΑ – ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Τί είναι αυτές οι μεταλλικές αψίδες στον κυκλικό κόμβο; (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το roundabout "α λα Καλατράβα" στα σύνορα Δερύνειας - Παραλιμνίου, ποιος ο συμβολισμός του και είναι όντως ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος της Κύπρου;

7 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα

Σίγουρα θα το έχεις προσέξει, όσο έχεις προσέξει και την περίφημη “Big Potato” στην είσοδο της Κοινότητας Ξυλοφάγου. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν αμφισβητεί κανείς την καλλιέπειά του, όμως εύλογα δημιουργεί ερωτήματα για τον συμβολισμό ενός τέτοιου μεταλλικού κατασκευάσματος στον κυκλικό κόμβο στα σύνορα Δερύνειας – Παραλιμνίου.

Πρόκειται για ένα roundabout το οποίο μέχρι σήμερα, από την ημέρα κατασκευής του δρόμου που ενώνει την λεωφόρο 1ης Απριλίου (“bypass”) στο Παραλίμνι με την λεωφόρο Ελευθερίας στη Δερύνεια, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική καθώς και σχολιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, αφού παρέμενε ανεκμετάλλευτο για αρκετά χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατα, με ευχάριστη έκπληξη οι κάτοικοι της περιοχής και οι περαστικοί είδαν ότι σιγά-σιγά ξεκινούσαν έργα ανάπλασης του κυκλικού κόμβου με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ήδη τοποθετηθεί τρεις μεγάλες λευκές μεταλλικές αψίδες, στο στυλ των αρχτεκτονικών κομψοτεχνημάτων του διεθνώς βραβευμένου και πασίγνωστου Ισπανού Αρχιτέκτονα και Πολιτικού Μηχανικού Σαντιάγο Καλατράβα, οι οποίες αποτελούν θέμα συζήτησης ως προς το τί συμβολίζουν.

8 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα

To Famagusta.News μάζεψε τα στοιχεία για το έργο ανάπλασης, τον συμβολισμό καθώς και το συνολικό κόστος του έργου και τα παρουσιάζει:

Το έργο ανάπλασης του κυκλικού κόμβου και ποιος ο συμβολισμός του

Το έργο ανάπλασης του κυκλικού κόμβου ο οποίος κατά 78% βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων Δερύνειας και κατά 22% εντός των δημοτικών ορίων Παραλιμνίου ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από τον Δήμο Δερύνειας ο οποίος ανήρτησε και τρισδιάστατη απεικόνιση του έργου.

8EE99C38 C25A 4BDA B6BA BDB72829DDA8 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα

Διαβάστε επίσης: ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Έτσι θα μοιάζει ο κυκλικός κόμβος (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το έργο έχει κοστολογηθεί στις €250.000, ενώ η έκταση του κυκλικού κόμβου ανέρχεται στα 6.700 τετραγωνικά μέτρα καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο στην Κύπρο.

AC2F32BF 25AE 4EDC A45C E10FB48DC852 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα

Το σχέδιο προέκυψε όταν με πρωτοβουλία του Δήμου Δερύνειας συστάθηκε Επιτροπή αποτελούμενη από δημοτικούς συμβούλους από τις δυο τοπικές αρχές για την διαμόρφωση του κόμβου και ανατέθηκε σε ομάδα μηχανικών και ηλεκτρολόγο μηχανικό που κατάγονται από τους δύο Δήμους να υποβάλουν την πρόταση τους.

95DD6A28 AC7E 400D 8DB6 7A426AAA45DF exclusive, Αναπτυξιακά Έργα

Διαβάστε επίσης: ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ-ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Έτσι θα μοιάζει ο κυκλικός κόμβος (BINTEO-ΕΙΚΟΝΕΣ)

2AE12D91 C124 462E 8D3B 47B98F896C13 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα

Σύμφωνα με τον Δήμο Δερύνειας, το έργο συμβολίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περιοχής και περιλαμβάνει την κεντρική μεταλλική κατασκευή, την τοπιοτέχνηση των σημείων πρασίνου με τοποθέτηση 7 χιλιάδων περίπου φυτών και ειδικό φωτισμό, δίδοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα μέρα και νύχτα.

4EF14D4A EDB4 4E17 8C8A F299517D2612 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα

Ο κυκλικός κόμβος βρίσκεται σε κομβικό σημείο με κατευθύνσεις προς τους τέσσερις γειτονικούς Δήμους, Δερύνειας, Παραλιμνίου, Σωτήρας και Αμμοχώστου.

Τα συμβόλαια έναρξης κατασκευής του έργου υπογράφηκαν τον Ιούνιο του 2021 από τον Δήμο Δερύνειας και τη εταιρεία Λ&Λ Εργολάβοι Χωματουργικών Εργασιών ΛΤΔ.

Famagusta.News