Δωρεάν Wi-Fi σε 19 δήμους – Ανάμεσα τους η Αγία Νάπα το Παραλίμνι και το Λιοπέτρι

Νέα Αμμοχώστου

Δεκαεννέα δήμοι και κοινότητες της Κύπρου επιλέχθηκαν στον πρώτο κύκλο των διαδικασιών του προγράμματος δωρεάν wi-fi πρόσβασης στο ίντερνετ στη βάση του ευρωπαϊκού προγράμματος «WiFi for Europe» ή «WiFi4EU», για να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 15.000 ευρώ.

Σε ολόκληρη την Ε.Ε. τη χορηγία για εγκατάσταση δωρεάν δικτύων ασύρματης πρόσβασης στο ίντερνετ σε περιοχές των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων διεκδίκησαν 2.800 δήμοι και κοινότητες, εκ των οποίων οι 105 είναι δήμοι και κοινότητες της Κύπρου.

Από τις 105 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, επιλέγηκαν 19 σε αυτό το στάδιο του προγράμματος και πρόκειται για τους ακόλουθους δήμους και κοινότητες με αλφαβητική σειρά: Αγία Νάπα, Άγιο Δομέτιο, Άγιο Θεόδωρο Σολέας, Ανάγυια, Ασκά, Δωρά, Κάθικα, Κακοπετριά, Κουκά, Λατσιά, Λεμεσό, Λιοπέτρι, Οίκο, Ορά, Παραλίμνι, Πεντάκωμο, Πισσούρι, Τεμβριά και Τσέρι.

Οι επιλεγέντες δήμοι και κοινότητες θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη χορηγία των 15.000 ευρώ για να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως στα δημαρχιακά μέγαρα, τις πλατείες αστικών κέντρων ή χωριών, βιβλιοθήκες, μουσεία, πάρκα και άλλους χώρους δημόσιου ενδιαφέροντος.

Η πρόσβαση σε όλα τα σημεία ασύρματης σύνδεσης με το ίντερνετ που θα δημιουργηθούν θα είναι δωρεάν, ενώ η λειτουργία τους θα πρέπει να κρατήσει το λιγότερο τρία χρόνια. Φυσικά, δεν πρέπει να υπάρχει άλλο δωρεάν δίκτυο στον ίδιο χώρο.

Επίσης μέσω των συνδέσεων αυτών οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες όπως ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική υγεία, ηλεκτρονικό τουρισμό και εξιδεικευμένες ανάλογες υπηρεσίες που σχεδιάζει να προσφέρει η κάθε τοπική Αρχή. Επίσης οι εγκαταστάσεις των συστημάτων μπορούν να γίνουν μόνο μέσω πιστοποιημένων από την Ε.Ε. εταιρειών.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος WiFi for Europe (WiFi4EU), αναμένεται να υπάρξουν ακόμη τρεις προσκλήσεις, στις οποίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση δήμοι και κοινότητες που δεν έλαβαν χορηγία σε αυτό το στάδιο, όπως και τοπικές Αρχές που δεν διεκδίκησαν τη χορηγία μέχρι τώρα. Να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει υποβάλει ως δικαιούχους να διεκδικήσουν τη χορηγία όλους τους δήμους και κοινότητες της Κύπρου.

Η δεύτερη πρόσκληση αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.