Δύο έφηβοι από το Παραλίμνι πιλοτάρουν ένα Boeing!

Σημαδιακή η εξέλιξη για την ιστορία της Κυπριακής αεροπορίας αφού δύο νεαροί έγιναν οι πρώτοι κύπριοι μαθητευόμενοι πιλότοι που θα ολοκληρώσουν πτήση επιβατικού αεροπλάνου σε προσομοιωτή πτήσης σε ηλικία 16 και 17 χρονών. Ο λόγος, για τον Μάξιμο Λεοντίου και Ορέστη Μανώλη από το Παραλίμνι αντίστοιχα.

Οι δύο νεαροί ασχολούνται απο μικρή ηλικία με την αεροπορία και αερομοντελισμο. Τα κοινά ενδιαφέροντα τους, τους έφεραν σε επαφή και από τότε μελετούν σκληρά να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους, που δεν είναι άλλο από το να γινουν επαγγελματίες πιλότοι και να κατακτήσουν τους αιθέρες. Σήμερα, είναι και οι δύο μαθητευόμενοι πιλότοι οπου παράλληλα με τις σχολικές τους δραστηριότητες, εργάζονται σκληρά να αποκτήσουν την Ιδιωτική άδεια πιλότου (PPL),Private Pilot Licence.

Πιο συγκεκριμένα να σημειωθεί ότι ο προσομοιωτής πτήσης αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία στην εκπαίδευση ενός πιλότου αφου αναπαραστεί ρεαλιστικές συνθήκες πτήσης σε εξαιρετικό βαθμό. Επίσης, οι πτήσεις σε προσομοιωτή, είναι βασικό στοιχείο της εξέτασης ενός πιλότου. Πρακτικά μια προσομοίωση πτήσης δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από μία πραγματική πτηση αφού όλοι οι έλεγχοι, ενδειξεις, προγραμματισμοί και απαραίτητες ενέργειες είναι ακριβώς οι ίδιες. Η μόνη διαφορά είναι η ασφάλεια, που σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή ατυχήματος, δεν υπάρχει συντριβή. Επομένως, σε τεχνικό επίπεδο οι νεαροί Πιλότοι ετοιμάζονται για την πτήση ενός πραγματικού πιλοτηρίου επιβατικού αεροσκάφους.

Η εν λόγω πτήση θα πραγματοποιηθεί η ώρα 4:00 το απόγευμα της Κυριακής 1/09/2019 στην Εταιρία Flight Simulator Cyprus η μοναδική στην Κύπρο, σε αναχώρηση από Κοπενγχάγη, και προορισμό το αεροδρόμιο Αρλάντα στην Στοκχόλμη. Η διάρκεια της πτήσης θα είναι μία ώρα και τριάντα λεπτά σε αεροσκάφος Boeing 737-800. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεαροί πιλότοι θα ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες μιας επιβατικής πτήσης χωρίς καμία υποστήριξη ή βοήθεια από Εκπαιδευτή. Η απογείωση/προσγείωση εώς και την προετοιμασία πτήσης, αναφορά στον πύργο ελέγχου, Λίστες ελέγχου και οι υπόλοιπες διαδικασίες λεγόμενες Pre-Flight checklists θα ολοκληρωθούν καθαρά απο τον Μάξιμο και Ορέστη.

Αναμφίβολα, οι νεαροί μαθητευόμενοι πιλότοι εχουν λαμπρό μέλλον μπροστα τους και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους νεαρούς ανερχόμενους πιλοτους. Ας τους ευχαριστήσουμε που μας κάνουν περήφανους με τα κατορθώματα τους και να τους ευχηθούμε καλή τύχη και καλή σταδιοδρομία στην μελλοντική τους πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γυμνάσιο Παραλιμνίου: Καλεί την Κυβέρνηση για νέο Γυμνάσιο ο βουλευτής Κ.Χατζηγιάννης