Ελ.Αμμόχωστος: Εντείνονται οι αντιδράσεις για αμπελοπούλια

α 1 Αμπελοπούλια, Θήρα, Ιωνάς Νικολάου, Κίνημα Οικολόγων, Κυνήγι, Λαθροθηρία, Νέα Αμμοχώστου, Οικολόγοι

Του Μαρίνου Παυλικκά*:

Οι κυνηγοί διαχωρίζουν τη θέση τους από τη λαθροθηρία, καταδικάζοντας απερίφραστα την παράνομη μαζική εμπορία αμπελοπουλιών. Αυτό που απαιτούν οι διαμαρτυρόμενοι είναι την αποποινικοποίηση της θήρευσης αμπελοπουλιών με τη χρήση πολύ μικρού αριθμού ξοβέργων για προσωπική χρήση

Στα άκρα υπόσχονται να φτάσουν οι κυνηγοί εάν η Κυβέρνηση και η Βουλή δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους, όπως αυτά έχουν τεθεί κατά την πρόσφατη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Παραλίμνι την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου. Στη συγκέντρωση, περισσότεροι από τρεις χιλιάδες κυνηγοί από την επαρχία Αμμοχώστου αλλά και από την υπόλοιπη Κύπρο, παρέστησαν για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την εξαντλητική νομοθεσία, την οποία επέβαλε η Βουλή τον περασμένο Ιούνιο για το κυνήγι και τα αμπελοπούλια.

Επίκεντρο της διαμαρτυρίας, οι επεμβάσεις των ξένων ακτιβιστών της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης CABS σε ιδιωτικές περιουσίες, καθώς και οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκέντρωση ως «σύναξη παρανόμων».

Κυνηγοί: «Ζητούμε πίσω την αξιοπρέπειά μας»

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο εκπρόσωπος Τύπου της συντονιστικής ομάδας, η οποία διοργάνωσε τη συγκέντρωση, ανέφερε πως από το Παραλίμνι δόθηκε για πρώτη φορά το μήνυμα ότι οι κυνηγοί ζητούν ίσα δικαιώματα με τους Ευρωπαίους κυνηγούς. Αναφέρθηκε, επίσης, στα κύρια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κυνηγετικός κόσμος, όπως είναι οι φόλες στους βιότοπους, και οι πολύ συχνές επεμβάσεις των μελών της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης CABS, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ίδιους, καταγράφουν τις κινήσεις του με κρυφές κάμερες και μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου drone. Μεταξύ άλλων, αυτά τα οποία απαιτούν οι κυνηγοί να γίνουν άμεσα είναι:

· Τροποποίηση νομοθεσίας για αύξηση αριθμού επιτρεπόμενων σκύλων κατά το κυνήγι από 2 σε 4.

· Μόνιμη ρύθμιση στο θέμα άσκησης κυνηγετικών σκύλων.

· Κατάργηση τελών χρήσης και εξάσκησης κυνηγετικών σκύλων.

· Δημιουργία ανεξάρτητου κλιμακίου της ΜΜΑΔ, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την πάταξη της λαθροθηρίας του ενδημικού θηράματος και του αγρινού.

· Τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να επιτρέπεται η κατοχή ξοβέργων ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

· Τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να περιορίζεται στην απαγόρευση της χρήσης και όχι της κατοχής ηχομιμητικής συσκευής και μείωση ποινής στα €100 αντί στα €500.

· Άμεση έναρξη διαβουλεύσεων για επαναφορά κατά παρέκκλισιν του εαρινού κυνηγίου τρυγονιού.

· Άμεσος τερματισμός παρουσίας ξένων ακτιβιστών στην Κύπρο και αφαίρεση διαφημιστικών πινακίδων που έχουν τοποθετήσει διάφορες οργανώσεις ενάντια στη θήρευση αμπελοπουλιών στον αυτοκινητόδρομο.

Σε θέση μάχης

Το μήνυμα, το οποίο εστάλη μέσω της συγκέντρωσης, ήταν σαφές: Εάν η Βουλή και η Κυβέρνηση δεν δώσουν άμεσα απαντήσεις στα αιτήματα των κυνηγών μέχρι την έναρξη του ενδημικού κυνηγίου κατά τις αρχές Νοεμβρίου, είναι έτοιμοι να διοργανώσουν την επόμενη και μαζικότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ θα κληθούν οι σαράντα και πλέον χιλιάδες εγγεγραμμένων Κυνηγών να μην ανανεώσουν τις κομματικές τους ταυτότητες. Παράλληλα, ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για την τροποποίηση της νομοθεσίας και για απαγόρευση της δράσης των ακτιβιστών. Μέχρι στιγμής οι υπογραφές ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες.

«Στρεβλώσεις στη νομοθεσία»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, αναφερόμενος στις ανησυχίες των κυνηγών, δήλωσε ότι όντως υπάρχουν στρεβλώσεις στη νομοθεσία. Η Επιτροπή, ανέφερε, προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των επιτρεπόμενων σκύλων για τις κυνηγετικές εξορμήσεις, ενώ καταδίκασε τις επεμβάσεις ακτιβιστών εντός των ιδιωτικών περιουσιών. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει αποδεκτή, προσωρινά, η υφιστάμενη νομοθεσία, αφού η χώρα μας βρίσκεται, όπως είναι γνωστό, υπό καταγγελίαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το θέμα των αμπελοπουλιών, ο κ. Αδάμου σημείωσε ότι για εξαίρεση των αμπελοπουλιών από τα απαγορευμένα θηράματα, θα έπρεπε κατά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γινόταν αίτηση εξαίρεσής τους, ούτως ώστε να κατοχυρωθεί ως ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναγνωρίσει και την ύπαρξη μερίδας κυνηγών, οι οποίοι ζητούν την εξαίρεση από τη νομοθεσία ενός αριθμού ξοβέργων, ο οποίος θα προορίζεται για προσωπική χρήση ως στοιχείο της κυπριακής παράδοσης, λέγοντας ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις υπηρεσίες Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για διερεύνηση ύπαρξης του ίδιου φαινομένου και σε χώρες του εξωτερικού, ώστε να υποβληθεί συγκεκριμένο ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Απαντώντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και στις επικρίσεις των κυνηγών για την εξαντλητική νομοθεσία, ανέφερε ότι η Βουλή δεν έχει εξαντλήσει την αυστηρότητά της αλλά τις υποχωρήσεις της, αφού παρά την αυστηρή Ευρωπαϊκή Οδηγία, από τα βαρύτατα πρόστιμα έχουν εξαιρεθεί τα αμπελοπούλια και τα ξόβεργα.

«Κατανοούμε τις αντιδράσεις»

Άδικα στοχοποιημένη νιώθει η Επαρχιακή Επιτροπή των Οικολόγων Αμμοχώστου για το θέμα των αντιδράσεων των κυνηγών. Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών Μιχάλης Παράσχος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις φραστικές επιθέσεις που έχει δεχτεί τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της Επιτροπής Αμμοχώστου, από μερίδα των παραπονούμενων κυνηγών.

Όπως ανέφερε στη «Σ» ο κ. Παράσχος, έχει άδικα παρερμηνευτεί η δήλωση του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Περδίκη περί «σύναξης παρανόμων» κατά την παρουσία του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» της τηλεόρασης του «Σίγμα», με αποτέλεσμα την ακατανόητη, κατά τον ίδιο, στοχοποίηση της επαρχιακής επιτροπής.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παράσχος εξέφρασε τη στήριξή του προς τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κυνηγετικός κόσμος για δικαίωση μέσω αιτημάτων, τα οποία μπορούν και είναι δυνατό να υλοποιηθούν. Σημείωσε πως το Κίνημα Οικολόγων θα έπρεπε να θεωρείται σύμμαχος στις προσπάθειες των κυνηγών και όχι εχθρός, αφού κοινή αποστολή και των δύο είναι η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και πανίδας.

Παρά ταύτα, κάκισε τη διαχρονική αδιαφορία που υπάρχει από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων προς την επαρχία Αμμοχώστου, κυρίως για το θέμα των αμπελοπουλιών, υπογραμμίζοντας τη μακρά ιστορική παράδοση που διακρίνει τον κόσμο της Αμμοχώστου για τη θήρευση με ξόβεργα, τονίζοντας πως Κυβέρνηση και Βουλή όφειλαν να μελετήσουν εκ των προτέρων αυτές τις ιδιάζουσες πτυχές ενός στοιχείου της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το οποίο -καλώς ή κακώς- επιβάλλονται σήμερα βαρύτατες ποινές.

Απαγορευμένα τα αμπελοπούλια από το 1957

Παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουν ακουστεί αναφορικά με την αθρόα συμμετοχή των κυνηγών στην πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας, είναι γνωστό ότι οι κυνηγοί διαχωρίζουν τη θέση τους από τη λαθροθηρία, καταδικάζοντας απερίφραστα την παράνομη μαζική εμπορία αμπελοπουλιών. Αυτό που απαιτούν οι διαμαρτυρόμενοι είναι την αποποινικοποίηση της θήρευσης αμπελοπουλιών με τη χρήση πολύ μικρού αριθμού ξοβέργων για προσωπική χρήση.

Είναι γνωστό, δε, ότι μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, το Παραλίμνι διοργάνωνε με πολύ μεγάλη επιτυχία «Χορό του Αμπελοπουλιού», κάτι που καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτιζε το γεγονός αυτό ως στοιχείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όσο ακατανόητο κι αν αυτό ακούγεται σήμερα. Εντούτοις, το αμπελοπούλι θεωρείτο παράνομο έδεσμα ήδη από το 1957. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παραχώρησε η Επαρχιακή Επιτροπή Οικολόγων Αμμοχώστου, απαγόρευση της θήρευσης αμπελοπουλιών υπάρχει από το 1957, ενώ στη συνέχεια η απαγόρευση αυτή νομιμοποιήθηκε με την ένταξή μας στην Ε.Ε.

Η παγίδευση και η εμπορία άγριων πτηνών απαγορεύονται από το 1974, μέσω των άρθρων 10, 14 και 15 του περί Προστασίας και Αναπτύξεως Θηραμάτων και Άγριων Πτηνών Νόμου του 1974 (39/1974). Η θανάτωση, το κυνήγι, η κατοχή και η κατανάλωση αμπελοπουλιών απαγορεύονται από το 1988, οπότε η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε τη «Σύμβαση της Βέρνης» για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Άγρια Ζωή και των Φυσικών Οικοτόπων, την οποία είχε υπογράψει από το 1979.

Συγκεκριμένα, το αμπελοπούλι συγκαταλέγεται στο Παράρτημα ΙΙ των «αυστηρώς προστατευόμενων ειδών Πανίδας – Πτηνά» του περί της συμβάσεως διά την Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων (Κυρωτικού) Νόμου του 1988 (24/1988). Στη συνέχεια η Κυπριακή Νομοθεσία εναρμονίστηκε με την Κοινοτική Οδηγία 2009/147/ΕΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (πρώην Οδηγία 79/409/ΕΟΚ), οπότε η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον Περί Προστασίας και Διαχείρισης των Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο Ν.152(Ι)/2003.

Τέλος, τον Ιούλιο του 2011, ως αποτέλεσμα του 1ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου κατά της παράνομης θανάτωσης πουλιών, που διεξήχθη στην Κύπρο, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Υπηρεσία Θύρας και Πανίδας υιοθέτησαν τη «Διακήρυξη της Λάρνακας», η οποία προβλέπει την ανάληψη και εφαρμογή μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής ενάντια στην παράνομη θανάτωση πουλιών.

Υπουργός Άμυνας: «Οι ακτιβιστές δεν απολαμβάνουν ασυλία»

Χαρακτηριστικές ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για το θέμα των αμπελοπουλιών. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, οι ακτιβιστές που δρουν στην Κύπρο δεν απολαμβάνουν οποιαδήποτε ασυλία και είναι παράνομοι όταν και εφόσον καταπατούν την ιδιωτικότητα των Κύπριων πολιτών. Κάλεσε, επίσης, τους κυνηγούς να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους, δίνοντας, παράλληλα, ρητές οδηγίες στην Αστυνομία να διερευνήσει την κάθε καταγγελία.

*Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (29/10/2017)