Ελένη Ζουβάνη: Η Παραλιμνίτισσα που δούλεψε στον ΟΗΕ (Συνέντευξη)

“Έβαλα μακρινό στόχο να δουλέψω στον ΟΗΕ και πολλούς μικρούς βραχυπρόθεσμους στόχους…”

Η Ελένη Ζουβάνη είναι από τα παραδείγματα των ανθρώπων που κυνήγησαν και κατέκτησαν το όνειρό τους. Ξεκίνησε από το Παραλίμνι με στόχο τον ΟΗΕ. Και τα κατάφερε. Και σήμερα έχει πολλά να μας διηγηθεί. Όπως και τα νέα της όνειρα τα οποία για την Ελένη δεν τελειώνουν ποτέ.

Ποια είναι η Ελένη Ζουβάνη

Η Ελένη Ζουβάνη γεννήθηκε στις 28.10.94 στο Τζιοχάννεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Στα 4 της χρόνια, η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στο Παραλίμνι, όπου και μεγάλωσε. Φοίτησε στο XenionHighSchool, και στη συνέχεια σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Το 2017 ολοκλήρωσε με επιτυχία το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Από τότε έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο τμήμα Καταγραφής Ζημιών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Βιέννης.

Μιλά ελληνικά και αγγλικά ως μητρικές γλώσσες, ενώ τα καλοκαίρια των εφηβικών της χρόνων, τα επένδυσε στην εκμάθηση γερμανικών στη Γερμανία. Έχει επίσης γνώση γαλλικών και ιταλικών.

Ας μάθουμε για την εμπειρία της!

  1. Είναι όνειρο πολλών νέων να βρεθούν στη Βιέννη και στα ΟΗΕ. Μίλησε μας για την πορεία προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Τον ΟΗΕ τον ονειρεύτηκα από τη στιγμή που έλαβα μέρος στο πρώτο μου “Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών” στο σχολείο, στα 16 μου χρόνια δηλαδή. Για πρώτη φορά ένιωσα πως μπορώ να γίνω χρήσιμη στην επίτευξη στόχων πολύ πιο μεγάλων από μένα ή από τον οποιοδήποτε από μας. Μπήκα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ, βρήκα όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πρακτική που προσφέρουν στα διάφορα γραφεία ή/και τμήματα τους ανά το παγκόσμιο, ως προς το τι ζητάνε δηλαδή, και έκανα μια λίστα. Έβαλα μακρινό στόχο να δουλέψω στον ΟΗΕ και πολλούς μικρούς βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως για παράδειγμα να τελειώσω το σχολείο με καλό βαθμό, να σπουδάσω νομική, να κάνω σχετικό μάστερ, να αποκτήσω σχετικές εμπειρίες. Χωρίς να τα πολυλογώ, κατά τη διάρκεια του μάστερ μου, παρακολουθούσα συνεχώς την διαδικτυακή πύλη αιτήσεων. Είδα 2 θέσεις για πρακτική που με ενδιέφεραν σε πόλεις που ήθελα να ζήσω, κι έτσι έκανα τις αιτήσεις μου. Πέρασα στη φάση του γραπτού διαγωνίσματος, πέρασα στη φάση των συνεντεύξεων, και μετά επικράτησε απόλυτη σιωπή για μήνες. Το είχα πάρει απόφαση πως δεν πέρασα τελικά, μέχρι που μια καλή μέρα, μου προσφέρθηκε η ευκαιρία που περίμενα τόσο καιρό, στο τμήμα καταγραφής ζημιών που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι όταν κτίστηκε το τείχος από τους Ισραηλινούς.

  1. Αν θα έπρεπε να περιγράψεις μέσα από λίγες γραμμές την εμπειρία στον ΟΗΕ, τι θα έλεγες;

«Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.»

  1. Ποιο θεωρείς πως είναι το σημαντικότερο εφόδιο που έχεις αποκομίσει;

Έχω μάθει λίγο καλύτερα πώς δουλεύει ο κόσμος από όλες τις πλευρές. Γνώρισα ενδιαφέροντα άτομα από όλο τον κόσμο, προορατικά, ενεργητικά, δραστήρια, που είχαν πολύ διαφορετικές εμπειρίες ζωής από μένα, αλλά κάπως τα “θέλω” μας ήταν κοινά. Παράλληλα όμως, είδα την ωμή πραγματικότητα σχετικά με τα θέματα που «καίνε» το παγκόσμιο – και δεν εννοώ πως είδα σοκαριστικές εικόνες από παιδιά που πεινούν ή που πνίγονται. Αλλά, είδα αδράνεια από τα άτομα που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Στον ΟΗΕ, άνοιξαν πραγματικά τα μάτια μου!

  1. Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα νεαρότερο άτομο, που έχει ακριβώς το ίδιο όνειρο;

Να κυνηγήσει ευκαιρίες γιατί δεν θα έρθει τίποτα έτοιμο να μας βρει. Να ψάξει, να ανακατέψει, να αμφισβητήσει τα πάντα! Και πάνω απ’ όλα να ακούει. Να δίνει σημασία σε ο,τι ακούει, γιατί ποτέ δεν ξέρει τίποτα, όσα κι αν νομίζει πως ξέρει. (Φιλική συμβουλή, από ένα πολύ ξεροκέφαλο άνθρωπο)!

  1. Ποια είναι τα μελλοντικά σου πλάνα;

Πολύ καλή ερώτηση! Αν και νόμιζα πως ήξερα ακριβώς τι θέλω στη ζωή μου, έχω ακόμα πολλά να μάθω. Για την παρούσα φάση, θέλω να περάσω τις εξετάσεις του Παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου για να γίνω επιτέλους εγγεγραμμένη δικηγόρος, και ευελπιστώ πως θα δουλέψω στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Μακροπρόθεσμα, θα δουλέψω σκληρά στο να γίνω «μοναδική» σ’ αυτό που κάνω. Όταν έχω περισσότερα να προσφέρω, ίσως να ξανακάνω αίτηση σε κάποιο οργανισμό με ανθρωπιστικό έργο, αλλά αυτή τη φορά ελπίζω πως θα είμαι κατάλληλη για μια καλύτερη θέση που θα παρέχει περισσότερα κίνητρα.

Γιατί μας αρέσει στο Famagusta.News;

Η Ελένη μας αρέσει στο Famagusta.News γιατί διεκδίκησε μέχρι τέλους ένα εφηβικό της όνειρο, κι όχι μόνο το διεκδίκησε, αλλά με υπομονή και επιμονή το υλοποίησε μετά από σκληρή δουλειά και χρόνια αναμονής!

Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις Ελένη!

Famagusta.News