Ένα δίλημμα για το γκολφ στο Κάβο Γκρέκο

Boyd Summerhays driving Αναπτυξιακά Έργα, γηπεδο γκολφ, Κάβο Γκρέκο, Νέα Αμμοχώστου, Περιβάλλον

Του Αντώνη Λοΐζου*:

Μελετήσαμε την έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος με την οποία απορρίπτει την πρόταση για δημιουργία γκολφ στην περιοχή Κάβο Γκρέκο, μεταξύ Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, όσο και την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων έργων υποδομής στην περιοχή και θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα.

Τα υπέρ

Είναι γεγονός ότι η τουριστική περίοδος της περιοχής Αμμοχώστου είναι πιο μικρή λόγω της μη ενασχόλησης κατά τους χειμερινούς μήνες, παρόλο που η περιοχή Αμμοχώστου φιλοξενεί κάθε έτος το ±33% των τουριστικών αφίξεων (2017).

Κατασκευάζονται τώρα δύο μαρίνες, μια στην Αγία Νάπα και μια στον Πρωταρά, που σίγουρα θα βοηθήσουν στην ενασχόληση του τουρισμού και στην αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Ανεγέρθησαν είτε υπό μορφή επέκτασης είτε/και καινούργιες τουριστικές μονάδες πέραν των 2.000 κλινών, ενώ η αναβάθμιση σχεδόν όλων των μονάδων είναι προσεκτή.

Παραμένει όμως η χαμηλή πληρότητα στους χειμερινούς μήνες, παρόλης της ύπαρξης εκατοντάδων οικιστικών μονάδων (κυρίως από Λευκωσιάτες και ξένους), που αποτελούν την κύρια στήριξη του τουρισμού κατά τη χειμερινή περίοδο, σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις.
Το γήπεδο γκολφ θα προσφέρει ενασχόληση στους επισκέπτες προς όφελος όλων των τουριστικών μονάδων, κατοικιών στις ενοικιάσεις Airbnb-Villas to let και κατ’ επέκταση στα τοπικά κέντρα αναψυχής, καταστήματα κ.λπ.

Όλα αυτά μαζί θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση της περιόδου, την αύξηση της πληρότητας των μονάδων, την αύξηση της χρέωσης και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τόσο σε ποιότητα των μονάδων όσο και των εγκαταστάσεων περιλαμβανομένων και περιστασιακών ενοικιάσεων όσον αφορά γάμους και εκδηλώσεις.

Τόσο ο Δήμος Παραλιμνίου όσο και εκείνος της Αγίας Νάπας και πιο πρόσφατα της Σωτήρας έδειξαν ότι έχουν το σθένος και τη δυνατότητα να εκτελούν έργα προς όφελος της τοπικής οικονομίας, ενώ είναι προσεκτές οι τοπικές εκδηλώσεις (από το φεστιβάλ φράουλας, μέχρι εκείνο για το κολοκάσι, οι συναυλίες και ο θρησκευτικός τουρισμός –ιδιαίτερα το Πάσχα), ό,τι καλύτερο.

Πιστεύουμε ότι το τοπικό γήπεδο γκολφ είναι αναγκαίο για την τοπική οικονομία και τη βιωσιμότητά της σε μεγάλο βαθμό και μαζί με τις μαρίνες και τα νέα αναμενόμενα έργα (όπως εκείνο του Ποταμού του Λιοπετρίου) θα προσθέσουν μια άλλη εικόνα στην περιοχή.

Η Αμμόχωστος είναι ο αγαπημένος προορισμός του Λευκωσιάτη που κρατά τη συνεχή ζήτηση κατά περιόδους χαμηλής πληρότητας, ενώ εστιατόρια ποιότητας διατηρούνται μερικώς στη ζήτηση από αυτούς. Όσον αφορά στο νερό για γκολφ, αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω της ύπαρξης του αποχετευτικού των δύο δήμων ακριβώς δίπλα από το έργο.

Τα κατά 

Υπάρχει η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος η οποία είναι καταπέλτης εναντίον και λόγω Natura και λόγω αποδημητικών πουλιών κ.λπ. Ασφαλώς και μας απασχολεί το θέμα, αλλά από την άλλη υπάρχει τεράστια έκταση Natura που περιλαμβάνει όλο το Κάβο Γκρέκο μέχρι και το ξενοδοχείο Κέρμια, τη λίμνη του Παραλιμνίου, όλη την έκταση μεταξύ Αγίας Νάπας και μέχρι το ξενοδοχείο Golden Coast που εμπίπτει σε αυτή την κατάταξη, ενώ έργα υποδομής, όπως ο παραλιακός πεζόδρομος κατά μήκος της παραθαλάσσιας περιοχής Κέρμια-Αγίας Νάπας, έχουν ναυαγήσει λόγω της ίδιας αυτής επιτροπής, διότι οι πάσσαλοι θα επηρεάζουν τα ψάρια (ίδε Λεμεσός –τι έγινε;) και ακόμη η ίδια Επιτροπή Περιβάλλοντος ακύρωσε δύο καταποντίσεις σκαφών για τον εμπλουτισμό του καταδυτικού τουρισμού. Και αποδείχθηκε το λάθος της όταν κανένας από τους φόβους περί ρύπανσης δεν έγινε. Δες και πιο πρόσφατη πρόταση για καταπόντιση αρμάτων μάχης για τον ίδιο σκοπό, ενώ υπάρχουν παρόμοιες καταποντίσεις παγκοσμίως.

Το γήπεδο αυτό του γκολφ ξεκίνησε για να είναι ως ένα γήπεδο γκολφ χωρίς απαιτήσεις για ξενοδοχεία, κατοικίες κ.λπ. Τώρα των ίδιων των developers άνοιξε η όρεξη και ζητούν και άλλα και άλλα. Αυτό μας είναι αντιληπτό διότι το γήπεδο γκολφ από μόνο του δεν μπορεί οικονομικά να επιβιώσει. Επιπλέον το κράτος ζητά ενοίκιο επί της αξίας της χαλίτικης γης 5%/χρόνο, ποσοστό πολύ υψηλό που δεν λαμβάνει υπόψη το όφελος που θα προκαλέσει αυτή η ανάπτυξη.  Αυτό είναι λάθος.

Η άποψή μας

Είμαστε της άποψης ότι εκείνο που θα πρέπει να έχει τη βαρύτητα είναι το δημόσιο συμφέρον προς όφελος του τόπου/οικονομίας, ενώ η κατάταξη μιας περιοχής ως Natura δεν απαγορεύει την ανάπτυξη.  Επαναλαμβάνουμε την απόφαση του ΕΔΑΔ στην Ουγγαρία, για μια αγωγή εναντίον ανέγερσης εργοστασίου σε περιοχή Natura που υπέδειξε ότι «προτεραιότητα αποτελεί το well being» (η καλή διαβίωση) των κατοίκων.

Άρα εδώ πώς μπορούν να συμβιβαστούν η θέση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των κατοίκων/οικονομίας του τόπου; Μεταξύ των δύο θέσεων πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπερισχύσει η οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη κατά την ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερη προστασία του περιβάλλοντος και όχι την ακύρωση του έργου.

Το δημόσιο συμφέρον λοιπόν και το well being των κατοίκων του τόπου και ιδιαίτερα της οικονομίας είναι ο πρώτιστος στόχος για να μην την πάθουμε με την έλλειψη νερού στην Πάφο που προκλήθηκε από νομικίστικες διαδικασίες, την κατάργηση του υφιστάμενου εργοστασίου και την ανέγερση νέου σταθμού (και την πληρωμή αποζημιώσεων στους ξένους επενδυτές), με αποτέλεσμα να υποφέρει όλη η Κύπρος και ιδιαίτερα η Πάφος.

* F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων & διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy
ala-HQ@aloizou.com.cy