Επιστολή διαμαρτυρίας στον Δήμο Παραλιμνίου για παράνομη επέμβαση στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας

α Δήμος Παραλιμνίου, Παραλίες, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ, πρωταρ, Πρωταράς

Η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών σε ανοικτή επιστολή της προς τον Έπαρχο Αμμοχώστου Γιώργο Χρυσαφίνη διαμαρτύρεται για την παράνομη επέμβασή εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας στην επικράτεια του Δήμου Παραλιμνίου.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και αποτελεί την καθ’ ύλην αρμόδια αρχή για την προστασία και διαχείριση των παραλιών της επαρχίας, ανέχεται διαχρονικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και κυριολεκτικά κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στις αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις του Δήμου Παραλιμνίου», αναφέρει.

Προσθέτει ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και γι’ αυτό τον καλούν να αναλάβει τις ευθύνες τους για τη σημαντική υποβάθμιση, αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης, η οποία αφήνει φτωχότερο τόσο το περιβάλλον όσο και την κοινωνία του Παραλιμνίου, της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου.

«Οι αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις εντός της Ζώνης Προστασίας Παραλίας παρατηρούνται πλέον κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής στον Δήμο Παραλιμνίου. Από τα νότια προς τα βόρεια, οι καταστροφικές επεμβάσεις ξεκινούν από την περιοχή Νησιά, αμέσως μετά το Κάβο Γκρέκο, και φτάνουν μέχρι τις παραλίες Da Costa, Fig Tree Bay, Crystal Springs, Σειρήνα και την περιοχή του Κάππαρη (τοποθεσίες Λούμα, Γλυτζιά Νερά και Αρμυροπήγαδο)», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, μέλη της Πρωτοβουλίας για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών βρέθηκαν στην περιοχή του Κάππαρη στο Δήμο Παραλιμνίου. Στην παραλία των Σκύλων, αναφέρεται, η οποία έχει δημιουργηθεί από προηγούμενες παράνομες παρεμβάσεις, έχει κατασκευαστεί ένας χωμάτινος δρόμος, ο οποίος συνδέει το βόρειο μέρος της παραλίας με την παραλία των Προσκόπων.

Καταγγέλλεται ότι  επέμβαση στην εκβολή δημόσιου ποταμού και η «κατασκευή» δρόμου και οχετού απορροής αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των διερχομένων και των επισκεπτών της περιοχής του Κάππαρη. Κατηγορούν το Δήμο Παραλιμνίου για αλαζονεία και ασυδοσία που επικρατεί στην επαρχία Αμμοχώστου.

«Η ακτογραμμή αποτελεί μέρος των οικολογικών μας κοινών και της φυσικής μας κληρονομιάς. Εικόνες με εκσκαφείς και φορτηγά που προβαίνουν σε παράνομους εκβραχισμούς ακτών και στην αυθαίρετη διαμόρφωση παραλιών, με στόχο την παροχή οργανωμένων υπηρεσιών λουομένων, έχουν καταστεί πλέον σύμβολα της ανεπαρκούς προστασίας και διαχείρισης των παραλιών στον Δήμο Παραλιμνίου ειδικότερα και της ακτογραμμής στην επαρχία Αμμοχώστου γενικότερα», αναφέρεται.

Αναφέρεται ακόμα ότι οι παράνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Δήμος Παραλιμνίου και η συστηματική ανοχή που επιδεικνύει η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου του Υπουργείου Εσωτερικών προσβάλλουν το δημόσιο αίσθημα περί δικαίου και κλονίζουν το κύρος και την αξιοπιστία των καθ’ ύλην αρμόδιων αρχών.

Προστίθεται ότι σε καμία από τις αυθαίρετες, παράτυπες και παράνομες επεμβάσεις που διενεργήθηκαν εντός της Ζώνης Προστασίας Παραλίας και καταγγέλθηκαν από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη (συναρμόδιες αρχές, περιβαλλοντικές οργανώσεις ή/και απλούς πολίτες) δεν λήφθηκαν αυστηρά μέτρα και δεν επιβλήθηκαν αποτρεπτικές ποινές κατά του Δήμου Παραλιμνίου από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Καλείται η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και το Υπουργείο Εσωτερικών να προβούν άμεσα σε όλες τις νενομισμένες διαδικασίες για την εφαρμογή του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου (ΚΕΦ.59).

«Θεωρούμε ότι πρέπει να διεξαχθεί άμεση καταγραφή και συνολική αξιολόγηση όλων των αυθαίρετων και παράνομων επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία κατά μήκος της ακτογραμμής του Δήμου Παραλιμνίου, να εκπονηθεί εξειδικευμένη ακτομηχανική μελέτη και ολοκληρωμένη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, οι οποίες να εξετάζουν τόσο τις άμεσες όσο και τις αθροιστικές / συσσωρευτικές επιπτώσεις των αυθαίρετων και παράνομων επεμβάσεων εντός της Ζώνης Προστασίας Παραλίας, έτσι ώστε να θεσπιστούν μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς και να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική συμμόρφωση του Δήμου Παραλιμνίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ